StoryEditor
Hrvatskasjednica vlade

Premijer Plenković: Stožer u četiri jadranske županije uvodi dodatne epidemiološke mjere jer su odluke lokalnih i županijskih stožera kontradiktorne

Piše PSD
22. srpnja 2021. - 10:24

Na početku današnje sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenković govorio je o stanju s pandemijom koronavirusa.

- Nakon jako dobrih devet tjedana, u posljednja tri tjedna smo imali stagnaciju novih slučajeva, a sada imamo prvi put jedan osjetniji porast. Moramo biti oprezni. Uočljivo je da najveći broj zaraženih dolazi iz četiri jadranske županije i zbog toga će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se ograničilo širenje zaraze. Moramo gledati cjelinu odgovornosti. Postoji odgovornost lokalnih i županijskih stožera. Mislim da će ova odluka Stožera smanjiti nedorečenosti kod odluka lokalnih i županijskih stožera koje su nekad kontradiktorne. Mislim da ćemo smanjiti marginu nesporazuma pri odobravanju nekih događanja, rekao je Plenković, piše Jutarnji list.

Još jednom je iskoristio priliku i pozvao sve koji to nisu da se cijepe.

image
 dr. Željka Karin, članica Županijskog stožera SDŽ, rezultatima očito nije impresionirala Vladu i nacionalni Stožer 
Vojko Bašić/Cropix

- Što se tiče cijepljenja, s jučerašnjim danom 1,6 milijuna građana cijepljeno je prvom dozom, bližimo se broju od 46 posto odraslih cijepljenih. Pozivam sve koji dvoje da poklone povjerenje struci, medicini, da donesu odluku da se cijepe. Cjepiva ima u izobilju. Svi iz BiH koji dolaze u Hrvatskoj na ljetovanje mogu se besplatno cijepiti, bio on Hrvat, Bošnjak ili Musliman. Pozivam prijatelje da iskoriste mogućnost koju smo dali na raspolaganje, rekao je.

Potom je spomenuo brojke procijepljenosti među hospitaliziranima u zadnje vrijeme.

- Od 100 posto hospitaliziranih njih 94 posto nije bilo cijepljeno. Taj podatak je važan. Svatko tko odabere da ne bude cijepljen, stavlja sebe u rizik. Znam da nam je svima već dosta virusa, ali možemo proći ljeto sa što više turista, a što manje zaraza. Molim sve da pomognu u postizanju tog cilja koji je jako važan, cijepimo se sad, ne čekajmo jesen da budemo spremni za eventualni proboj četvrtog vala, rekao je premijer, piše Jutarnji list.

Finaciranje Hrvata u BiH

Plenković je podsjetio i na podršku Vlade projektu za razvoj fuzijske energije "DONES" u koji je uključen Institut Ruđer Bošković, koji se realizira na razini EU, a u čijoj je realizaciji Hrvatska, uz Španjolsku, glavni partner. 

Talijanskoj Uniji čestitao je na 30. godišnjici osnutka, a komentirao je i izvješće o vladavini prava Europske komisije. Plenković smatra da je izvješće odmjereno i da se prepoznaju određeni nedostaci, ali i napredak u nizu područja.

Premijer je podsjetio kako će preksutra biti točno godinu dana od   prve sjednice Vlade u drugom mandatu.

 Vlada je prihvatila Nacrt prijedloga zakona o obrazovanju odraslih kojim će se unijeti značajne promjene u usklađivanju obrazovnih programa s potrebama tržišta rada i kvaliteti provedbe programa obrazovanja.

Ključne promjene su priznavanje neformalno i informalno stečenih znanja i vještina, financiranje cjeloživotnog obrazovanja sa ciljem podizanja kvalitete i relevantnosti programa obrazovanja, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Predviđeno je 300 milijuna kuna za obrazovanje 30.000 odraslih do 2026. Namjera je da se do 2030. dostigne prosjek EU-a, u obrazovanju odraslih jer smo sada na 3,5 posto, a EU-ov prosjek je 10,8 posto.

Također, predviđa se uključivanje niskokvalificiranih odraslih osoba u cjeloživotno učenje te uvođenje sustava osiguravanja kvalitete rada ustanova za obrazovanje odraslih.

Vlada je prihvatila i Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH.

U proračunu za 2021. osigurana su financijska sredstva u iznosu od 25 milijuna kuna, izvijestio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko MiIas.

Nakon provedenog javnog natječaja, na koji je stiglo 380 prijava, Povjerenstvo je raspodjelilo 25 milijuna kuna u 79 programa i projekata.

Neki od tih programa/projekata su izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku, izgradnja edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju u Grudama, dovršetak izgradnje Športske dvorane Kupres, obnova školske knjižnice u Kaoniku, izgradnja vodovodne mreže u naselju Domaljevac, rekonstrukcija Male Vijećnice u Odžaku, rekonstrukcija Kulturnog centra Stolac i Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević u Orašju.

U odnosu na 2020. sredstva su povećana za 3,5 milijuna kuna, najviše za programe/projekte u području zdravstva. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 23:56