StoryEditorOCM
Hrvatskanije neka sreća

Premijer Plenković najavljuje nam ‘svijetlu budućnost‘ jer će za dvije godine povećati neto plaću za 69 eura, no ove stvari nije rekao...

26. listopada 2022. - 14:33

Hrvatska prosječna neto plaća u kolovozu je iznosila 7679 kuna ili 1019 eura, a ovih je dana premijer Andrej Plenković obećao da će do kraja mandata ove Vlade, što ističe, 2024. povećati tu plaću na 1088 eura.

Premijer ističe da je zaposlenost porasla 11 posto u proteklih šest godina, a prosječna neto plaća porasla više od tisuću kuna, dok će porasti dogodine minimalna plaća na oko 560 eura neto što je 52 posto prosječne plaće.

Premijer ističe kako je to sve brže nego se zacrtalo u projekcijama.

Jedino što nije rekao da nas sva ta povećanja neće odlijepiti s europskog dna kamo se ljuljamo godinama visinom plaće, a po standardu nešto bolje stojimo jer smo uspjeli uhvatiti 70 posto prosječnog i europskog standarda pa sad zaostajemo za europskim prosjekom 30 posto.

Nije rekao ni to da nam je inflacija pojela dobar dio plaća, niti da je sasvim svejedno koliko kuna, eura ili dolara iznosi plaća, ako se s njom može pristojno živjeti.

Uostalom, što bi to i govorio, kod nas i vrapci znaju da se s našim prosjekom i cijenama kakve su bile još prije inflacije ne može pristojno živjeti, a znaju i da je naša prosječna plaća manja od minimalnih plaća u Njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Irskoj i Luksemburgu.

image

Andrej Plenković

Afp

U BiH puno lošije

U susjednoj nam BiH standard je upola hrvatskog, kao i plaće. Naravno nije ni tamo onako kako je bilo prije desetak i više godina, ali i dalje im je standard na razini od 33 posto europskog. Kad biste s hrvatskom plaćom mogli živjeti u susjednoj zemlji, bilo bi vam bolje nego doma, makar što se financija tiče. Jezik nije problem, relativno ste blizu domovine... Prosječna neto mjesečna plaća u Bosni i Hercegovini je 297 eura, a bruto 456 eura prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Nije daleko ni Sjeverna Makedonija, u kojoj neto plaća iznosi 517 eura ili 775 eura bruto, Albanija s bruto plaćom od 520 eura... Znatno su bliže od nekih dugih destinacija uhvati li vas nostalgija, a standard je takav da ćete s prosječnim hrvatskim plaćama imati osjećaj da ste plaćeni kao neki prosječni menadžer.

Srbija ima neto plaću od 625 eura, Crna Gora neto 718 eura, a bruto 886 eura. Radnici u Bugarskoj su u kolovozu zaradili prosječnu bruto plaću od 876 eura, a Rumunji 794 eura neto plaće...

Na Kubi najgore

Portal mojaplaća.hr objavljuje najveće, ali i najslabije plaće. Tako su je prema podacima ovog portala najmanje prosječne neto plaće imale Kuba s 355,19 kuna, Kongo 620,57 kuna, od 1150 kuna do 1700 kuna iznose plaće u Surinamu, Senegalu, Etiopiji, Šri Lanki, Tajlandu i Indoneziji. Portal tvrdi da je mjesečna neto plaća u Indiji 1817 kuna, Kirgistanu 1884 kune, Bangladešu 1937 kuna... Na ovoj su listi i Gvatemala s 2153 kune prosječne plaće, Uzbekistan 2217 kuna, Kamerun s 2260 kuna, Maroko s 2294 kuna i Nikaragva s 2389 kuna.

Vjerojatno mnogi ne bi ni u snu pomislili da se sele iz Hrvatske u neku od ovih zemalja i nikad ih sigurno neće ni vidjeti. Neki su spremni na sve. Ni Nepalci koji danas rade u Hrvatskoj nisu slutili da će ih život dovesti u ovaj dio svijeta.

Dok se Hrvatska sprema na ulazak u eurozonu, a premijer najavljuje svijetlu budućnost jer će za dvije godine povećati neto plaću za 69 eura, netko okreće i lista karte svijeta, pretražuje podatke i informacije i računa koliko će ga koštati put u nepoznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 01:24