StoryEditorOCM
HrvatskaSTRUKA JE OGORČENA

Predstavnik liječnika medicine rada: ‘Nacrt izmjena zakona je katastrofa! Oduzima pravo na rad profesionalnim vozačima i ‘nabija‘ dodatne troškove građanima‘

Piše Katarina Marić Banje
13. studenog 2021. - 14:11

Ogorčenje predloženim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se liječnici obvezuju dojavljivati policiji ako procijene da im pacijent nije u stanju upravljati vozilima ne skriva ni dr. Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada.

- Jučer je Vlada pustila u Sabor nepromijenjeni prijedlog, ne uvažavajući nijedan argument struke: ni zdravstvene, ni prometne, ni europskog savjetovanja, ni prijedloge na sjednici saborskog odbora za zdravstvo i okruglom stolu. Najveći problem je što se odgovornost prebacuje na liječnike, ne samo obiteljske medicine već na sve one koji dođu do spoznaje o promjene zdravstvenog stanja.

To je jedna novela, mogao bi slobodno kazati, jedinstvena na svjetskoj razini samo za Hrvatsku. U njoj vozač nakon upozorenja trenutno ostaje bez prava na upravljanje motornim vozilom. Dodatni problem je što se upozorenje treba registrirati u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu RH (CEZIH), a tamo su samo liječnici obiteljske medicine, ginekolozi, pedijatri i stomatolozi, drugi liječnici ne.

Dakle, poseban je apsurd šro je MUP priključen u CEZIH, za razliku od drugih liječnika. Izmjene diraju u prava pacijenta, ljudska prava, zaštitu osobnih podataka, iz korijena mijenja odnos povjerenja pacijent liječnik, što je temelj svakog liječenja.

image
dr. Tomislav Furlan
Privatni album

Usmjerava ljude da se liječe van zdravstvenog sustava, da nabavljaju lijekove iz drugih zemalja i na crnom tržištu. Ukratko:Nacrt je katastrofalan! Očito je kako ne shvaćaju način funkcioniranja medicinske struke. Nadalje, tu govorimo o oduzimanju stečenog prava imateljima vozačkih dozvola što će dovesti do enormnog nezadovoljstva.

Oduzima se pravo na rad profesionalnim vozačima, a da ne govorimo o aspektu da se to događa u vrijeme kovid epidemije kada je preporučljivo izbjegavati javni prijevoz. Uza sve nabrojano, nije reguliran model prigovora, već vozač mora otići na izvanredan pregled kod liječnika medicine rada na svoju trošak. Znači nije istina što MUP kaže kako će izmjene zakona smanjiti troškove, naprotiv, za građane će ih povećati, ali će smanjiti troškove za MUP – kazao nam je.

Napominje i kako je zdravstveni sustav ionako prenapregnut, a planirane izmjene će ga dodatno opteretiti.

Izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju da u slučaju da pacijent zbog zdravstvenog stanja privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom, njegov mu liječnik mora izdati upozorenje da ne vozi i obavijestiti policiju. Obavijest o nesposobnosti za upravljanje vozilima upisala bi se u CEZIH, a vozači bi se morali pridržavati navedene obavijest i ne upravljati vozilom.

Ograničenja sposobnosti su prvenstveno vremenska od jedne do pet godina ili nalažu korištenje različitih pomagala za vid ili sluh ili prilagođeno vozilo. Problematičan je i popis bolesti koje utječu na sposobnost vožnje. Na popisu rizičnih stanja su bolesti srca i krvnih žila, šećerne i bubrežne bolesti živčanog sustava, poremećaj spavanja i apneja.

Nadalje, tu je i niz oboljenja koja se liječe antidepresivima, antipsihoticima i srodnim lijekovima koji utječu na motoričke sposobnosti. Rizičan je i išijas koji izaziva niz zdravstvenih problema. Tretira se također lijekovima koje utječu na motoričke sposobnosti te time mogu otupiti reflekse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 13:45