StoryEditorOCM
HrvatskaStigle prve doze

Predsjednik Hrvatske liječničke komore: Lijek protiv covida će pomoći dijelu oboljelih, ali ih ne može sve izliječiti‘; Evo kome je posebno namijenjen

21. prosinca 2021. - 14:08

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić izjavio je u utorak da je lijek protiv covida-19, koji je jučer stigao u Hrvatsku, namijenjen akutno oboljelima te ustvrdio da će sigurno pomoći dijelu oboljelih, ali ne može izliječiti sve zaražene.

“Lijek protiv covida namijenjen je akutno oboljelim pacijentima, u Hrvatskoj smo ga dobili u relativno manjem broju”, rekao je Luetić novinarima nakon što je u ponedjeljak u Hrvatsku stiglo prvih 1800 doza lijeka Ronapreve. 

Na otvorenju izdvojene post-covid poliklinike u Domu zdravlja Istok, Luetić je ustvrdio da će lijek biti namijenjen pacijentima koji su akutno oboljeli, a imaju indikacije da bi mogli razviti teži oblik bolesti. 

“Lijek će sigurno pomoći dijelu oboljelih, ali nećemo moći izliječiti sve zaražene. Opet pozivam sve naše građane da se cijepe, a one koji su se cijepili da uzmu booster dozu, jer je to jedini način na koji možemo spriječiti veći broj teško oboljelih i umrlih”, istaknuo je Luetić. 

Europska agencija za lijekove u studenom je odobrila korištenje lijeka Ronapreve, koji sadrži djelatne tvari kasirivimab  i imdevimab. Prema preporuci, lijek je namijenjen osobama kojima nije potreban dodatni kisik i koje su izložene  povećanom riziku od ozbiljnog pogoršanja bolesti.

Luetić se osvrnuo na visoke stope smrtnosti od covida-19, budući da je Hrvatska u samom vrhu europskih zemalja po broju umrlih, istaknuvši kako postoji više razloga za to.

“Jedan od razloga je relativno niska procijepljenost, relativno blage mjere unazad godinu dana u Hrvatskoj. Više je faktora, ali na stupanj teško oboljelih i umrlih izravno utječe upravo razina cijepljenosti nacije”, ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 13:44