StoryEditor
HrvatskaLAPSUS, LAPSUS

Predsjednica Sindikata učitelja tvrdi da je riječ 'prosjećno' napisala jer je zaboravila naočale, donosimo reakciju čelnika sindikata Preporod

Piše Diana Barbarić
10. rujna 2019. - 21:18

Kolika je šansa da dva puta zaredom ponovite istu pravopisnu grešku? Živome se čovjeku svašta dogodi, pa eto predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem tvrdi da je, gostujući u emisiji HRT-a "Ima li što novo", sasvim slučajno dvaput krivo napisala riječ prosječna.

Oba puta je, naime, kredom na ploči napisala "prosjećna", a to je za posljedicu imalo, hm, sveopće izrugivanje razine pismenosti sindikalne čelnice s diplomom učiteljice razredne nastave.

Na fotografiji je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, pogledajte kako je u emisiji uživo napisala izraz "prosječna plaća"

Njezina pogreška bila je, očekivano, danas glavna tema i među prosvjetarima, a puno ih se i na društvenim mrežama zgražalo da nije svladala gradivo iz nižih razreda osnovne škole.

- Manja je šteta da prima plaću u Sindikatu, nego da je u učionici - komentirali su neki.

E, ali onda je uslijedilo opravdanje. Neki kažu da bi i prvašići smislili nešto uvjerljivije, a neki, pak, da bi joj bilo bolje da se branila šutnjom. Ali nije. Sanja Šprem je za Index rekla sljedeće:

- Dogodila se greška, to je bio lapsus i u tom trenu mi je bilo najvažnije da ne pogriješim s plaćama i fokusirajući se na brojke, alarm nije odradio svoj dio posla i nisam napisala ispravno riječ prosječna. Nije to izgovor, ali tome je pridonio i umor, a i naočale su mi ostale doma, a bez njih ne vidim ni čitati. To je moj grijeh, ali dogodilo se i jednostavno to je to- pokušala je Šprem objasniti zašto je dva puta napisala "prosjećna plaća".

Dodala je i kako "nije nepismena". Skužila je, kaže, grešku i popravila je nakon što se kamera odmaknula.

Nije prošlo dugo, startala je i druga runda komentiranja javnog istupa sindikalne šefice koja prezentira preko 20.000 učitelja u Hrvatskoj.

- Po novom kurikulumu, dica koja ne razlikuju č i ć, dobit će naočale - zaključio je jedan Splićanin.

No, nije se Šprem zaustavila samo na objašnjenju kako su za sve krivi umor i loš vid. U maniri prave pedagoške radnice, održala je i lekciju o tome kako se nije lijepo naslađivati kad netko pogriješi.

 

Konkretno, zamjerila je to konkurentskom Školskom sindikatu Preporod.

-  Vidjela sam da je Preporod to odmah objavio na svom Facebook profilu i tako potencirao vrijeđanje na temelju lapsusa. Sve je to za ljude, na savjesti je sindikata Preporod i bolje bi bilo da prati rad sindikata i uključi se u pregovore oko plaća-  poručila je Šprem.

Ova njezina kritika nije baš najbolje "sjela" Željku Stipiću, predsjedniku Školskog sindikata Preporod.

- Na svojoj Facebook stranici prenosimo sve što je vezano školstvo, pa zašto bismo i to prešutjeli. To nije zluradost. Omaška se dogodi jednom, ali dvaput... Ona najbolje zna je li pogriješila. Ali, ne smeta meni to. Meni je veći problem što Sanja Šprem sada optužuje naš sindikat govoreći da se nismo uključili u pregovore oko plaća- tvrdi za Slobodnu Stipić.

Odmah potom dodaje da su pregovori oko plaća zakonska kategorija i da u ovom trenutku nisu ni mogući. Sada se, kaže Stipić, samo razgovara.

- Kad su pregovori oko plaća bili mogući, a bilo je to u proljeće 2018., u Sindikatu hrvatskih učitelja radili su sve moguće da Preporod eliminiraju iz tih pregovara. Nikakvih pregovora nema. Nema stoga jer su školski sindikati, suprotno od sindikata zdravstva, granske kolektivne ugovore potpisali na čak 4 godine - kazao nam je Stipić.

Na koncu, budući da je Sanja Šprem izjavila i kako je napravila lapsus jer joj bilo najvažnije da ne pogriješi s plaćama, uputili smo joj par jednostavnih pitanja na koja još uvijek čekamo odgovore.

Učiteljske plaće su zaista sramotno niske, ali one sindikalnih čelnika su puno, puno veće. Kolika je njezina prosječna plaća i koje još dodatke prima? Uvjereni smo da Sanja Šprem jako dobro zna odgovore na ta pitanja samo što se mora malo odmoriti i pronaći naočale prije nego nam odgovori.

#žELJKO STIPIć#SANJA ŠPREM#PROSJEčNA PLAćA UčITELJA

Izdvojeno