StoryEditor
Hrvatskaipak se kreće...

Predsjednica podržala inicijativu za pomoć otočnoj djeci s teškoćama u razvoju

25. svibnja 2019. - 01:26
Bračanima koji imaju dijete s teškoćama u razvoju tjedni trošak odlaska na terapije je oko 800 kuna

Nakon što je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk još 19. studenoga prošle godine "potegao" pitanje plaćanja brodskog prijevoza djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima koji s otoka Brača odlaze gotovo svakodnevno na terapije na kopno, u priču se u srijedu uključila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je posjetila Bol.

Ona je u srijedu – mjesec dana nakon što je "Slobodna Dalmacija" pisala o ovom problemu – u razgovoru s predstavnicima otočnog Crvenog križa i Udruge "Brački pupoljci" obećala kako će učiniti sve što je u njezinoj moći da Zakon što prije bude promijenjen i da djeca i njihova pratnja imaju besplatan prijevoz s otoka na kopno.

– Obećala nam je da će razgovarati s ministrom Olegom Butkovićem kako bi se omogućilo besplatno putovanje na terapije. Djeca s teškoćama u razvoju i njihovi pratitelji zasad su samo četiri puta godišnje oslobođeni plaćanja 75 posto cijene brodske karte za osobu i automobil. Taj odlazak na terapije svima je veliko financijsko opterećenje – kazuje Mate Mladina iz Crvenog križa Brač.

'Cjelovito ćemo riješiti'

Naravno, kada je Bauk ovo pitanje dao u saborsku proceduru, javili su se iz HDZ-a nazivajući taj njegov potez populizmom, a tajnik HDZ-a Branko Bačić nam je prije otprilike mjesec dana izjavio da će upravo HDZ donijeti cjelovit zakon kojim će ovaj problem biti reguliran.

– Mi tražimo, a to će tražiti i predsjednica Grabar-Kitarović, da se, umjesto Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom prometu, žurno promijeni samo 47. članak tog Zakona koji upravo regulira ovaj naš problem. Budemo li čekali izmjenu kompletnog Zakona, proći će najmanje godinu dana, a na Braču mnogima "gori pod nogama" zbog prevelikih cijena putovanja u Split i natrag kako bi se naša djeca liječila – kazuje Mate Mladina.

Tako je "socijalna država", kakvom se iz vlasti Hrvatsku voli prikazivati, "omogućila" Bračanima koji imaju dijete s teškoćama u razvoju tjedni trošak od 800-injak kuna, ako takvo dijete mora tri do četiri puta ići u Split na rehabilitaciju i ako putuje iz Supetra, koji je najbliži kopnu.

Ako dijete s pratnjom putuje s udaljenijih srednjodalmatinskih otoka, trošak je kudikamo veći. Na srednjodalmatinskim otocima (Brač, Hvar, Vis i Šolta) ukupno ima 86 djece s teškoćama u razvoju, a uključimo li onu s ostalih hrvatskih otoka, to bi zasigurno bilo nekoliko stotina djece.

Budući da do danas i dalje nije učinjeno ništa, udruga "Brački pupoljci" i Crveni križ Brač odlučili su se krajem 2018. na zajedničku inicijativu za izmjenu čl. 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Zbog svega ovoga saborski zastupnik Bauk je inicijativu, na temelju članka 178. Poslovnika Hrvatskog sabora, oblikovao u akt o Prijedlogu izmjene navedenog zakona. Prijedlog je stavljen na dnevni red Sabora, i to kao 115. točka. Isto je predloženo i Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu, koji daje ocjenu zakonskih inicijativa i ostalih akata prije nego što one dođu na dnevni red Sabora.

Prijedlog odbačen

Na neugodno iznenađenje "Bračkih pupoljaka" i otočnoga Crvenog križa, na zadnjoj sjednici Odbora, održanoj 13. ožujka, prijedlog je odbačen, i to s pet glasova za i šest protiv. Za su glasovala tri zastupnika SDP-a, po jedan zastupnik Mosta i iz redova nezavisnih, a protiv je bilo pet zastupnika HDZ-a i jedan zastupnik HNS-a.

Ostaje vidjeti što će i koliko uspjeti napraviti Kolinda Grabar-Kitarović, odnosno hoće li uspjeti "nagovoriti" ministra Butkovića da žurno promijeni članak 47.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 10:57