StoryEditor
Hrvatskatelefoni stalno zvone

Predsjednica KoHOM-a: Platforma CijepiSe doživjela je potpuni debakl i krah, u ordinacijama imamo totalni kaos. Neka ministar preuzme odgovornost

Piše PSD
25. travnja 2021. - 18:29

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić izjavila je da je KoHOM predvidio sve probleme koji će se pojaviti u procesu cijepljenja te istaknula kako su još jesenas predložili strukturirano cijepljenje i izradu digitalne platforme za prijavu pacijenata za cijepljenje, piše HRT.

"Predvidjeli smo da će to za nas biti veliko administrativno rasterećenje. Nažalost, platforma Cijepise nije funkcionalna i nije ono što smo mi željeli i predlagali, a nismo bili ni uključeni u radnu skupinu koja je tu platformu izrađivala. Bili smo na 2 sastanka, ali smo imali previše primjedaba pa nas više nisu zvali", naglasila je Ban Toskić.

Rekla je kako se sada vidi da se može imati i dobra platforma te je ukazala na primjer Međimurske županije gdje su svi zadovoljni s platformom, i pacijenti i epidemiolozi i liječnici.

Ban Toskić govori kako je prije svega potreban pozivni centar u kojem će administratori pregledavati prijave za cijepljenje i svrstavati ljude u prioritetne kategorije, kao što je to u Međimurju, i redom na pravedan način pozivati pacijente. Ustvrdila je kako u ovom trenutku nema ništa od platforme za cijepljenje, kako se ne zna koji je od pacijenata pozvan i kada će se cijepiti.

"U ovom trenutku mi u ordinacijama imamo kaos. Naši telefoni ne prestaju zvoniti, totalni je kaos i pacijenti su nezadovoljni. Do toga je dovela dosadašnja organizacija cijepljenja i smatram da je za ovo odgovoran ministar te da bi on konačno trebao preuzeti odgovornost", decidirana je bila Ban Toskić za HRT.

Na pitanje što pacijenti koji su se prijavili preko platforme sada trebaju činiti, Ban Toskić je rekla kako protokol trebaju donijeti Ministarstvo zdravstva i županijski zavodi za javno zdravstvo. Rekla je kako će obiteljski liječnici uvijek svojim pacijentima izaći u susret pri naručivanju, ali napominje kako će to dodatno zablokirati cijeli sustav.

"Obiteljski liječnici su u velikoj mjeri proveli prvu fazu cijepljenja starih i nepokretnih te zdravstvenih radnika, potom drugu fazu starih i kroničnih bolesnika koja još traje", rekla je i dodala kako masovno cijepljenje koje slijedi mora biti u potpunosti izvan ordinacija, na velikim punktovima te kako u tome moraju sudjelovati svi zdravstveni radnici.

Ban Toskić je rekla da je platforma za cijepljenje doživjela potpuni debakl i krah te kako je kao takva plaćena i za to netko treba preuzeti odgovornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 20:18