StoryEditor
Hrvatskadignimo glas

Pravda za djevojčice! U subotu se organiziraju prosvjedi zbog grupnog silovanja maloljetnice i skandalozne odluke suca; 'Nekažnjavanje zločina je zločin!'

Piše PSD
15. listopada 2019. - 20:03
shutterstock_674378983

Slučaj višestrukog grupnog silovanja 15-godišnje djevojčice kraj zadra šokirao je hrvatsku javnost, a dodatnu ogorčenost izazvala je činjenica što je sudac istrage Ivan Marković petoricu osumnjičenih pustio da se brane sa slobode.

Sudac nije našao razloge zašto bi petoricu  mlađih punoljetnika osumnjičenih za silovanje i još niz gnjusnih djela  zadržao u istražnom zatvoru, iako žive u istom mjestu kao i traumatizirana djevojčica.

DORH podnio žalbu zbog puštanja na slobodu osumnjičenih za grupno silovanje maloljetnice; Navode za koja sve gnjusna djela ih se sumnjiči

Bošnjaković progovorio o šokantnom slučaju grupnog silovanja maloljetnice kod Zadra: Potpuno razumijem uznemirenost javnosti. I sudac Marković prima ozbiljne prijetnje

Što se dogodilo sa snimkama grupnog silovanja? Glasnogovornik suda u Zadru 'demantira' policiju i kaže da ih nema u spisu, Sarnavka ogorčena: Ovo je dno dna!

Uslijedio je niz burnih reakcija javnosti, a za vikend se najavljuju i prosvjedi u Zagrebu i Rijeci pod nazivom 'Pravda za djevojčice'.

Prosvjede organiziraju Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA/Fond #SPASIME te pozivaju i druge gradove da se peridruže prosvjedima.

'U subotu, 19. listopada u 10 sati dođite na Trg kralja Tomislava u Zagrebu na prosvjed „PRAVDA ZA DJEVOJČICE!“, u znak podrške djevojčici koju je hrvatsko pravosuđe sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu. Na slobodu su puštena petorica osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje 15-godišnje djevojčice, koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo maloljetne žrtve.

Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sramotnog postupanja zadarskog suca, a time i cijelog sudskog sustava. Nekažnjavanje zločina je zločin!', poručuju na Facebook stranici gdje je najavljen prosvjed.

Zagreb: https://www.facebook.com/events/2435035009866670/
Rijeka: https://www.facebook.com/events/467529607304949/

Zadarski sud oglasio se o slučaju grupnog silovanja maloljetnice: 'Sudac ih je pustio na slobodu jer je procijenio da su mjere opreza dovoljne. Mediji su pridonijeli dizanju tenzija...', Nesretna djevojka još nije ispitana

Strava kod Zadra: sedmorica mladića godinu dana silovala 15-godišnjakinju, tukli je, snimali mobitelom i ucjenjivali!; Sudac ih pustio da se brane sa slobode iako žrtva živi u istome mjestu!?

Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja:

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Sve građanke i građane podržavamo i potičemo da održe prosvjed #pravdazadjevojčice u svom gradu, a o svakom takvom prosvjedu obavještavat ćemo vas na ovom eventu i na našim FB stranicama, poručuju organizatori prosvjeda te napominju:

Svi koji sudjeluju u organizaciji prosvjeda rade potpuno volonterski, no neke troškove poput struje, najma razglasa, hitne službe i dr. ne možemo izbjeći.

Okvirna procjena je da će sve koštati oko 10.000 kn, a sav ostatak će se preusmjeriti u fond#spasime za pomoć žrtvama nasilja. Donirati možete putem doniralice na: http://bit.do/pravdazadjevojcice ili uplatom na Zaklada SOLIDARNA, Trg kralja P. Krešimira IV 2, Zagreb, IBAN: HR7323900011100948072, opis plaćanja: "Za prosvjed", SWIFT: HPBZHR2X.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 12:09