StoryEditor
Hrvatskatrebamo li se brinuti?

Poznati splitski infektolog o groznici Zapadnog Nila: Opasni virus kojeg prenose komarci mogao bi doći i do Dalmacije. Nitko nije zaštićen, no nema potrebe za panikom...

5. rujna 2018. - 18:21
komarac7-270616

U Hrvatskoj je groznica zapadnog Nila tijekom ljeta laboratorijski potvrđena kod 26 osoba.

Taj ponekad smrtonosni virus prvi je put kod nas zabilježen 2012. Nedavno je zabilježena i prva smrt od komplikacija tog oboljenja - muškarac iz Belog Manastira bio je i kronični bolesnik.

Virus se prenosi gotovo isključivo ubodom komarca, a rijetko transfuzijom, transplantacijom ili s majke na dijete, u trudnoći. Infekcija kod ljudi u oko 80 posto slučajeva prolazi bez simptoma, dok se kod oko jedan posto oboljelih može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa.

- Mi još nikada na Klinici za infektologiju KBC-a Split nismo potvrdili ili dokazali da je neki od pacijenata s encefalitisom dobio to vrlo teško oboljenje od uboda komarca koji mu je prenio groznicu zapadnog Nila - kazuje prof. dr. Ivo Ivić, poznati splitski infektolog i pročelnik katedre za infektologiju na Medicinskom fakultetu.

Bolest je najraširenija u Srbiji, do danas je oboljelo više od 200 osoba, a umrla je najmanje 21 osoba. U Grčkoj je 131 zaraženi i 16 preminulih, a infekcija se pojavila i na Kosovu, u Rumunjskoj i BiH.

Može li oboljenje stići i do nas u Dalmaciji?

- Naravno, pa komarci koji prenose virus zapadnog Nila obitavaju i u Dalmaciji. Ima ih svugdje i nitko nije u potpunosti zaštićen. Groznica zapadnog Nila je prvenstveno infekcija vrlo širokog spektra životinja, od sisavaca (najviše konji) do ptica, a prenose je komarci - govori prof. dr. Ivić.

Komarcima pogoduju vlažna klima, baruštine i močvarna područja.

- Ne treba im vlažno područje da bi se razmnožavali. Za sada najviše slučajeva oboljenja ima u Srbiji, a ima ih i u istočnoj Hrvatskoj, dok su u zapadnim krajevima oboljenja rjeđa pojava. U Splitu za sada nemamo nijedan slučaj. Međutim, u pitanju je samo brzina širenja virusa i nije isključeno da u dogledno vrijeme virus dođe i u Dalmaciju - ističe prof. dr. Ivić.

Za panikom nema potrebe

- Zamislite koliko je ljetos bilo uboda komaraca - milijuni, a kada vidimo koliko je zabilježenih encefalitisa, postajemo svjesni da su u pitanju zanemarive brojke. Encefalitis je najteža komplikacija ovog oboljenja, dok većina oboljelih"prođe" samo s povišenom temperaturom, virozom i slično.

Simptomi encefalitisa mogu se pojaviti već prvi dan od uboda, javlja se jaka glavobolja, a u sljedeća dva dana osoba postaje smetena, dezorijetirana, a u krajnjem slučju može upasti i u komatozno stanje. Nažalost, ne postoji antivirusni lijek.

- Najugroženije su one osobe koje imaju slab imunitet, starije osobe, kronični bolesnici i bolesnici koji su na imunosupresivnoj terapiji. Dok se ne razvije klinička slika bolesti, oboljenje se ne može dokazati. Terapija je simptomatska, lijek još ne postoji, kao ni cjepivo, zaključuje prof. dr. Ivo Ivić.

Nema mjesta panici

Da panici nema mjesta smatra i dr. Iva Pem-Novosel, epidemiologinja s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Mi uvijek smatramo da nema mjesta za paniku. Ako do infekcije i dođe, kod neke osobe razvit će se zaštitna protutijela. Kod petine slučajeva javljaju se blagi simptomi, a kod jedan posto zaraženih klinička slika je teža.

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 26 slučajeva, od kojih su neki imali težu kliničku sliku, kao što je meningitis ili encefalitis, no prema nama dostupnim informacijama nitko od njih nije životno ugrožen, a mnogi su se već i oporavili.

Ugroženiji su stanovnici kontinentalne Hrvatske. Izuzetno dobra suradnja između medicinskog i veterinarskog sektora čitavu priču s groznicom zapadnog Nila drži pod kontrolom, rekla nam je dr. Iva Pem - Novosel.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 02:04