StoryEditor
Hrvatskariječ struke

Poznati psihijatar o skandalu u Obrovcu: Očito je da i liječnik i sestra imaju ozbiljne psihičke smetnje, sada je najvažnije zaštititi pacijente 

Piše Anita Belak-Krile
26. travnja 2019. - 13:34
Goran Jusup i Veronika Pecolaj

Šokantna priča o obrovačkom liječniku Goranu Jusupu kojem je HZZO otkazao ugovor, izazvala je lavinu reakcija, a ugledni zagrebački psihijatar doc. dr. Ante Bagarić s Klinike za psihijatriju Vrapče upozorava kako u svemu treba misliti o pacijentima, ali i o samome liječniku i njegovoj asistentici Veroniki Pecolaj jer je očito da imaju psihičkih problema.

Tko je žena koja radi u ordinaciji kontroverznog liječnika iz Obrovca? Iz Komore potvrdili da nije medicinska sestra, dr. Jusup rekao im je da radi kao spremačica

Kontroverznog doktora iz Obrovca uopće ne mogu izbaciti iz Doma zdravlja, a 'medicinska sestra' nema licencu za rad; Dr. Jusup: Oženit ću je, a HZZO i Komoru sam poslao u p***u materinu

Pacijenti masovno bježe od dr. Jusupa i njegove 'sestre': izgubio ih je gotovo tisuću u zadnjih pola godine; 'Više nije isti čovjek...'

- Očito je da oboje imaju značajne psihičke smetnje i vjerojatno značajne psihičke poremećaje. Svi ljudi mogu oboljeti od psihičkih poremećaja, pa i zdravstveni radnici – napominje dr. Bagarić.

Ističe kako u cijeloj situaciji treba voditi računa o tri osnovne stvari: zaštititi pacijente, zaštititi bolesne liječnike i adekvatno govoriti o bolesti.

- Najvažnija stvar je zaštititi pacijente. Kad se pojavi sumnja da liječnik ne može, zbog vlastitog zdravstvenog stanja, obavljati poslove liječenja tada bi odgovarajuće institucije, Ministarstvo zdravstva i Hrvatska liječnička komora morale odmah utvrditi stanje i donijeti adekvatna rješenja. Ako utvrde da liječnik može obavljati poslove, tada o tome trebaju obavijestiti javnost. Ako utvrde da liječnik ne može obavljati poslove tada bi trebale odmah postaviti odgovarajuću zamjenu – objašnjava zagrebački psihijatar. Isto tako upozorava kako osoba koja ne može raditi zbog bolesti ne smije zbog toga izgubiti posao.

- Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat bi trebali odmah djelovati i zaštititi prava bolesnog kolege.
Bolesne osobe same često ne znaju i ne mogu govoriti o svojoj bolesti. Sve navedene institucije bi trebale o tome voditi računa. Javnost mora biti obaviještena o svim relevantnim činjenicama, ali s optimalnom zaštitom prava bolesnih osoba – poručio je Ante Bagarić.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 00:03