StoryEditor
Hrvatska'medicina nije hobi'

Poznati kirurg i jedan od kandidata za predsjednika Liječničke komore o aferi u Splitu: Ne opravdavam ovo ni slučajno, ali dok kardiokirurg ne bude imao plaću od 75.000 kuna imat ćete ovo!

Piše Ivica Marković, PSD
1. prosinca 2018. - 09:31

O nemilom događaju u KBC-u Split, odnosno slučaju kardiokirurga za kojeg je utvrđena sumnja o primanju mita svoje  je mišljenje izrekao i dr. Hrvoje Tomasović, poznati hrvatski kirurg i jedan od kandidata za novog predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK).

– Apsolutno nije normalno i strašno sam protiv toga da neki liječnik traži, uvjetuje ili ucjenjuje pacijente s izvršenjem operacijskog zahvata kojim spašava nečiji ljudski život. To nije ni moralno ni opravdano i nema izgovora za takvo što. No, isto tako nije normalno da subspecijalist neke medicinske struke s puno godina radnog staža, koji je u svoje školovanje uložio preko 20 godina svoga života i koji spašava ljudske živote, ima osnovnu plaću od 11 tisuća kuna (plaća bez dežurstva, op.a.). Kao što nije ni normalno da kuhari, konobari, keramičari mogu uvjetovati svoju plaću. Neki kuhari, kako sam ja čuo, uvjetuju svoje plaće i u visini od 50 do 70 tisuća kuna. Medicina nije hobi kojim bi se liječnici bavili iz čistog altruizma, nego se mi medicinom bavimo jer je to naša profesija, od koje mi živimo – rekao nam je dr. Tomasović

Udovica koja je prijavila splitskog kardiokirurga za primanje mita: Da je moj suprug preživio, vjerojatno bih šutjela kao što i drugi šute; 50-godišnjak pušten na slobodu

Splitska policija privela liječnika za kojeg je utvrđena sumnja u primanje mita; 'U dva navrata primio je novac i zauzvrat obavio radnje koje je inače morao obaviti kao liječnik'​​

'Slobodna' doznaje: uhićen splitski liječnik optužen da je primio tri tisuće eura mita za pacijenta koji je na koncu preminuo; Policija mu pretražila stan, automobil i ambulantu...​

Dr. Tomasović se o ovom slučaju očitovao i na svom Facebook profilu. Njegov status na obavljenu vijest o sumnji da je splitski kardiokirurg uzeo mito kako bi obavio operacijski zahvat nad teško oboljelim muškarcem, obavljujemo u cijelosti. 

"Na žalost ovo se neće riješiti hapšenjem ovoga doktora niti pljuvanjem po liječnicima. Neću ulaziti u dubioze, ali ovako će nažalost biti dok se netko konačno ne sjeti plaćati liječnički rada prema njegovoj složenosti i težini posla!
Ovako? Ovako s podcjenjivanjem liječnika džeparcem kojega nam daju kao plaću dobivamo ovo! Da ne bi pomislili da ja ovo opravdavam, ni slučajno, ali dok liječnik tipa kardiokirurga neće imati plaću 75000 kuna imat će te ovo! Pa obični menadžerčići bez škola imaju po 75000 -100000 kuna plaće mjesečno plus bonuse na kraju godine!
Imam još rješenja! Doktore u logore i na radnu obvezu! Ne pravdam ovoga Indijanca od kardiokirurga, ali ako se ne dođe pameti neće ni biti brzo doktora, pa nećete niti imati kome dati mito!", napisao je dr. Tomasović.

 

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 17:14