StoryEditorOCM
Hrvatskane treba se opustiti

Poznati hrvatski znanstvenik predvidio kakva je jesen pred nama, evo što kaže Đikić je li pandemija gotova i hoće li se korona vratiti

Piše PSD
10. travnja 2022. - 15:11

Znanstvenik Ivan Đikić prokomentirao je ukidanje gotovo svih epidemioloških mjera u Hrvatskoj za Dnevnik televizije.

Đikić je rekao da smo "pravilnim ponašanjem, cijepljenjem i prebolijevanjem, stvorili bedem preko kojeg kontroliramo širenje koronavirusa". Dodao je da više nije toliko bitan broj novozaraženih, ali da restrikcijom ulaska virusa u bolnice i domove za starije pandemiju možemo držati pod kontrolom.

- Pad broja zaraženih u Hrvatskoj je stalan, kao i pad broja umrlih, i vjerujem da je zbog toga bila odluka da se nošenje maski prepusti građanima - rekao je znanstvenik.

Ipak, poručio je svim građanima koji imaju bilo koju rizičnu komponentu, bilo dob ili kronične bolesti, da se i dalje štite u javnom prostoru i na mjestima s puno ljudi.

- I dalje postoji preporuka da se ljudi štite. Meni je nejasno zašto su maske postale tolika bauk tema... Tko se želi zaštititi može nositi masku, tko ne želi, ne mora - istaknuo je Đikić.

Dodao je da je već u siječnju predvidio ulazak u mirniju fazu pandemije.

- Ali to ne znači početak partija i da smo pobijedili virus, nego nam daje vremena da se pripremimo - upozorio je znanstvenik.

image
Duje Klarić/Cropix

Đikić je za N1 rekao da još uvijek treba raditi na predviđanjima mogućih sojeva koje bi se mogle pojaviti najesen te da znanstvenici i dalje rade lijekovima i novim varijantama cjepiva. 

- Bit ćemo spremni, ali to ne znači da građani isto tako ne bi trebali biti pripremni. Treba potaknuti edukaciju kako se što bolje pripremiti tako da najesen imamo što manje preminulih i da mjere budu snažne i kratkotrajne - poručuje. 

Što se tiče novog razbuktavanje pandemije u Kini, Đikić smatra da su je ono rezultat njihovih dugotrajnih karantena i korištenja samo jedne vrste cjepiva, koje se nije pokazalo jednako učinkovitim kao ona korištena na Zapadu.

Dodao je da je omikron bio pozitivan pomak jer izaziva lakše oblike bolesti i sprječava nastanak novih varijanti. U skladu s tim, znanstvenik je razgovor završio u optimističnijem tonu.

- Vjerujem da ovu pandemiju dobro kontroliramo, vjerujem da ćemo se najesen, iako očekujemo pojavu novih varijanti, moći pravovremeno boriti i izbjeći onu fazu u kojoj više ništa ne možemo - rekao je Đikić.

Za kraj je otkrio da su još uvijek u planu četvrta i peta doza, s tim da cjepivo neće biti toliko snažno kao što je to bio slučaj s prijašnjim dozama, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 13:51