StoryEditorOCM
HrvatskaOsobni bankrot

Poziv Fine za 105 tisuća blokiranih: Jednostavni stečaj neće vas ostaviti bez stana

17. veljače 2019. - 00:40

Pred sudovima su se ovih dana našli prvi prijedlozi za provođenje jednostavnih stečajeva potrošača.

Fina je, podsjetimo, tijekom siječnja odaslala pozive za pokretanje postupka na adrese 105.220 građana koji udovoljavaju uvjetima novog instituta, uvedenog početkom godine. Za razliku od "klasičnog" osobnog stečaja, od kojeg su prezaduženi uglavnom zazirali, jednostavni postupak omogućava brži izlazak iz blokade, i to, u određenim slučajevima, bez pomoći stečajnog upravitelja.

Kandidatima za taj postupak dragocjena je informacija da je rok kušnje za stjecanje eventualne imovine i podmirenje dugova s pet godina smanjen na jednu, tako da će znatno kraće biti "pod promatranjem".

Šutnja znači pristanak

Iz Fine nam objašnjavaju kako su pozivi upućeni svima koji u "Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna po osnovi glavnice i neprekidno su u blokadi dulje od tri godine".

Ako sud utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka 10.000 kuna ili manja, stvari za takvog dužnika prilično su jednostavne. Naime, na prvom se ročištu otvara i zatvara stečajni postupak, a njega se oslobađa obveza za plaćanje. Ako se, pak, utvrdi da je vrijednost imovine potrošača veća od 10.000 kuna, sud imenuje povjerenika koji je dužan u roku od 12 mjeseci od otvaranja stečajnog postupka unovčiti pokretnine, tražbine, dionice, poslovne udjele te vrijednosne papire, ali ne smije dirati u nekretnine dužnika.

Zanimalo nas je koliko je građana dosad odgovorilo na poziv iz Fine, bilo da su se pozitivno izjasnili o tomu da se nad njihovom imovinom provede jednostavni postupak stečaja, bilo da nisu suglasni s takvom idejom.

– Od zasad ukupno zaprimljenih 26.555 očitovanja potrošača, 18.450 potrošača nije suglasno da se za njih provede jednostavni postupak stečaja potrošača, dok ih je 8105 s tim suglasno – javljaju iz Fine.

Zanimljivo je da će se za ovršenike koji budu ignorirali poziv iz Fine, ili se jednostavno zaborave očitovati, smatrati da su pristali na stečaj. I njihov će predmet ući u uobičajenu proceduru, te će se na sudu morati izjašnjavati kako oni, zapravo, nisu zainteresirani za proglašenje bankrota, te da se radilo o presumiranoj suglasnosti.

Na Općinskom sudu u Splitu pitali smo jesu li spremni za provođenje spomenutih postupaka, odnosno jesu li osigurali potreban kadar s obzirom da bi uskoro mogli biti zatrpani ovim predmetima. Od glasnogovornice Suda mr. sc. Ivane Erceg Ćurić doznajemo kako su u ponedjeljak, 11. veljače, podneseni prvi prijedlozi za provođenje jednostavnog postupka stečaja potrošača pred Općinskim sudom u Splitu.

Jedan rješavač

– Prema Godišnjem rasporedu poslova za 2019. godinu, jedan sudski savjetnik radi na predmetima stečaja potrošača. Planira se, međutim, izmjena spomenutog rasporeda, i to na način da u svakoj stalnoj službi suda bude jedan rješavač takvih predmeta.

Ako bude potrebe za većim brojem rješavača, sud će donijeti ponovnu izmjenu Godišnjeg rasporeda poslova ili će se u državnu službu primiti novi službenici zbog rada na predmetima stečaja potrošača, sve uz prethodnu suglasnost Ministarstva pravosuđa – poručuju sa splitskog Općinskog suda i dodaju kako nisu u mogućnosti procijeniti trajanje samih postupaka.

– To ovisi o raznim činiteljima – broju predmeta kojima su zaduženi rješavači, duljini roka za izjašnjenje vjerovnika i roka za unovčenje imovine koji su propisani Zakonom o stečaju potrošača, brzini prikupljanja podataka o imovini i slično – objašnjava glasnogovornica Suda.


OSOBNI STEČAJ
Mizeran broj

Institut jednostavnog postupka stečaja uveden je kako bi se dobili bolji rezultati od onih postignutih provođenjem "klasičnog" osobnog stečaja.
Od početka 2016. godine, kad je dana ta mogućnost građanima, pa do danas bankrot je proglasilo njih 1253, što je mizeran broj u odnosu na 300.000 blokiranih.


GLAVNI PLUSEVI
Nije nužan stečajni upravitelj

Glavni plusevi instituta jednostavnog stečaja:
– kraći rok kušnje za prezaduženu osobu; kod "klasičnog" stečaja osoba je pod promatranjem bila pet godina, a u postupku jednostavnog stečaja tek godinu
– u slučaju da potrošač raspolaže imovinom manjom od 10.000 kuna, ne treba mu stečajni upravitelj – na prvom sudskom ročištu otvara se i zatvara postupak, a njega se oslobađa obveza za plaćanje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 20:48