StoryEditorOCM
Hrvatskana dinari obilježeno 15 godina ‘zime ‘94.’

Pozdrav Gotovini: Akcije HV-a kao da žele zaboraviti

Piše PSD.
29. studenog 2009. - 21:38

Polaganjem vijenaca pokraj Spomen-križa na dinarskom vrhu Maglaj te molitvom odrješenja za poginule koju je predvodio don Josip Dukić, u nedjelju je obilježena 15. godišnjica početka vojne akcije “Zima ’94.”.

 U organizaciji udruge “Veterani 126. brigade – Sinj” okupili su se predstavnici HV-a i HVO-a koji su uspješnom akcijom tada zauzeli sve najvažnije dinarske visove nadomak Knina i tako stvorili preduvjete za “Oluju”.

“Zimu ’94.” sa svojim suradnicima osmislio je i u vojnom smislu izveo general Ante Gotovina, tadašnji zapovjednik ZP-a Split, kojem je upućen poseban pozdrav, uz nadu da će u Haagu dokazati svoju nevinost i dogodine im se pridružiti u slavlju.

Stožerni brigadir Ante Kotromanović, koji je tijekom akcije zapovijedao Operativnom grupom Sinj, odao je priznanje pripadnicima Kninske bojne koji su inicirali podizanje Spomen-križa na Maglaju.

Tijekom “Zime ’94.” poginulo je 29 hrvatskih vojnika, 19 je teško i 39 lakše ranjeno, a trojica su zarobljena.

- “Zima ’94.”, “Skok 1”, “Skok 2”, “Južni potez” i druge akcije koje smo izveli u suradnji s HVO-om, danas kao da svi žele zaboraviti, kao da ih nije bilo. A radi se o operacijama koje su osigurale slobodu RH i mir u BiH. Mi nećemo zaboraviti, jer smo ponosni na sve što smo učinili, posebno mi, pripadnici 126. brigade koja je obavila više uspješnih zadaća nego neke gardijske brigade – kazao je Kotromanović.

T. Paštar / EPEHA

Ni zrna fažola

Unatoč najavi da će im glavni gost u ime načelnika Glavnog stožera, generala Josipa Lucića biti general bojnik Mirko Šundov, nitko se u ime GS-a nije pojavio.

Najprije im je bila odobrena, a onda je odbijena i zamolba da im HV osigura 100 porcija vojničkoga graha.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 19:46