StoryEditor
Hrvatskačetiri metra visok

Povodom 25. obljetnice neuspjelog atentata: i Benkovac dobio spomenik Franji Tuđmanu

Piše PSD.
18. ožujka 2015. - 21:13
U povodu obilježavanja 25. obljetnice osnivanja benkovačkog HDZ-a i atentata na dr. Franju Tuđmana u Benkovcu je u srijedu poslijepodne otkriven četiri metara visoki spomenik prvom hrvatskom predsjedniku.

Rad kipara Tomislava Kršnjavog podignut je na Trgu dr. Franje Tuđmana, na istom mjestu gdje je 18. ožujka 1990. godine izvršen neuspio pokušaj ubojstva plinskim pištoljem utemeljitelja HDZ-a.

Brončani spomenik zajedno su otkrili predsjednik županijske organizacije HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta i Tuđmanov sin Miroslav Tuđman koji se u ime obitelji zahvalio lokalnim vlastima, autoru spomenika i Ljevaonici Ujević iz Zagreba.

Prije samog čina otkrivanja 300 tisuća kuna vrijednog spomenika održana je prigodna svečanost na kojoj su govorili gradonačelnik Benkovca i saborski zastupnik Branko Kutija, jedan od utemeljitelja HDZ-a Drago Krpina, predsjednik kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, saborski zastupnik Miroslav Tuđman te zamjenik gradonačelnika Benkovca Svemir Vrsaljko.


I dok su ostali govornici podsjetili na povijesnu ulogu dr. Tuđmana u stvaranju HDZ-a i hrvatske države, obračunavajući se pritom sa svima koju su sudjelovali u provođenju tzv. detuđmanizacije Hrvatske, Svemir Vrsaljko se obrušio na aktualnu vlast Benkovca i čelne ljude lokalnog HDZ-a predvođene gradonačelnikom Kutijom koja se već tjednima nalazi u otvorenom frakcijskom ratu.

- Zbog svih posljednjih događanja u ovom gradu koji bi neki zlonamjernici mogli zloupotrijebiti, ja ću danas šutjeti, ali od sutra neću šutjeti! Danas otkrivamo spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, ali sutra ćemo otvoriti nove spomenike dr. Tuđmanu: ovaj hotel na trgu koji zjapi prazan (hotel Asseria, op.a.), šetnicu u našem gradu, i nove putove do njiva naši ratara, i zapuštenu industrijsku zonu... Sve to gradit ćemo u partnerskom odnosu s građanima. A svima onima koji su materijalno i duhovno godinama uništavali ovaj grad, mogu poručiti da više niste dobrodošli – kazao je Vrsaljko dodajući da se ne želi hvaliti "hladnim spomenicima, nego kvalitetom života građana". Na koncu je pozvao sve Benkovčane da ne dozvole da ih se i dalje ponižava "jer ovdje ima pametnih ljudi".

I. Nevešćanin
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 21:07