StoryEditorOCM
HrvatskaU SRIDU

Povijesna presuda o pobačaju izazov je za čitav svijet: Na kocki je naša odgovornost za budućnost čovječanstva

29. lipnja 2022. - 10:46
'Ovom presudom jasno je dano do znanja da pobačaj nije ustavno pravo! Toliki nerođeni dobit će priliku živjeti. Ovo je vraćanje zakonske zaštite svoj nerođenoj djeci!' - rekao je Ante Bekavac iz 'Hoda za život'Franko Colori/Cropix

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država srušio je 24. lipnja, na blagdan Srca Isusova i svetog Ivana Krstitelja, Roe v. Wade, odluku iz 1973. kojom je bio legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji. Presudom u slučaju Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, sa šest glasova za i tri protiv, najviša američka sudska instanca vratila je pitanje reguliranja abortusa na razinu saveznih država. Neke su savezne države odmah ukinule pravo na pobačaj, prvi je bio Missouri, a neke se još spremaju za tu odluku.

Vijest je to koja je odjeknula cijelim svijetom, jer radi se o najjačoj i najutjecajnijoj državi iz koje su se razvijale mnoge inicijative koje su se širile našim planetom, pa tako i legaliziranje pobačaja, koje je uhvatilo maha nakon što su ga Amerikanci promovirali. "Pobačaj je temeljno moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje građanima svake savezne države da reguliraju ili zabrane pobačaj. Roe i Casey prisvojili su taj autoritet", stoji u odluci Vrhovnog suda. "Sada odbacujemo te odluke i vraćamo autoritet narodu i njihovim izabranim predstavnicima."

Jačanje kršćanskih stavova

Ovakva odluka Vrhovnog suda plod je promjena koje su se u njegovu sastavu dogodile zahvaljujući bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je imenovao čak troje sudaca konzervativnih stavova koji su zajedno s još trojicom glasovali za ovu povijesnu presudu. Suci Vrhovnog suda, inače, imenuju se doživotno, tako da ovaj sastav predstavlja - u slučaju da se nešto izvanredno ne dogodi - jačanje kršćanskih stavova, poput prava na život, diljem Amerike.

Američki biskupi pozdravili su ovu presudu. "Zahvaljujemo danas Bogu da je Sud ukinuo tu odluku. Današnja odluka također je plod molitvi, žrtvi i zagovaranja bezbrojnih običnih Amerikanaca iz svih dijelova života. Kroz ove duge godine, milijuni naših sugrađana radili su zajedno u miru kako bi educirali i uvjerili svoje bližnje u nepravednost pobačaja, kako bi ponudili pomoć i brigu ženama te kako bi pružili alternative pobačaju, uključujući posvojenje, usvajanje i javne politike koje doista podržavaju obitelji", stoji u priopćenju koje su potpisali nadbiskup Los Angelesa Jose H. Gomez i nadbiskup Baltimorea William E. Lori.

Oglasila se i Papinska akademija za život u povodu povijesne presude Vrhovnog suda SAD-a i pridružila se izjavi američkih biskupa koji su pozdravili odluku Suda.

"Činjenica da je velika zemlja s dugom demokratskom tradicijom promijenila svoju poziciju o ovom pitanju izazov je za čitav svijet", poručili su iz Akademije.

Nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, izjavio je kako je "ususret zapadnom društvu koje gubi svoju strast za životom ovaj čin snažan poziv da se zajedno osvrnemo na ozbiljna i važna pitanja ljudske brige za buduće naraštaje i uvjeta koji ih omogućuju; birajući život, na kocki je naša odgovornost za budućnost čovječanstva."

I u Hrvatskoj se, naravno, vijest preko bare brzo proširila. Kao i u Americi, naišla je na burne reakcije protivljena prava na izbor, onih koji se zalažu za pobačaj, a s druge strane podršku prolifera. Dan poslije, održavao se u Rijeci posljednji u nizu 11. ovogodišnji "Hod za život". Splićanin Ante Bekavac, koordinator "Hoda za život" u Rijeci, istaknuo je da hodaju potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci, okupljeni oko znanstvene istine da čovjekov život započinje začećem. Komentirao je i odluku američkog Vrhovnog suda.

Zaštita nerođene djece

"Ovom presudom jasno je dano do znanja da pobačaj nije ustavno pravo! Toliki nerođeni dobit će priliku živjeti. Znanost i hrabrost u kombinaciji rezultirali su da za posljedicu imamo zaštitu života. Ova presuda zaštitit će milijune žena od strašnog iskustva pobačaja – usmrćivanja vlastitog djeteta. Ovo je vraćanje zakonske zaštite svoj nerođenoj djeci!", rekao je Bekavac.

Članica organizacijskog tima riječkog "Hoda za život" Kristina Tadić pridodala je da svako dijete ima pravo na život.

"Među volonterima i sudionicima 'Hoda za život' ima žena i muškaraca, majki i očeva koji su imali tragično iskustvo pobačaja. Upravo su oni najmotiviraniji pomoći drugima da ne ponove njihovo strašno iskustvo prekida života svog sina ili kćeri. Istina o ljudskosti nerođenog djeteta ne vrijeđa osjećaje žena koje su imale iskustvo pobačaja. Upravo suprotno – liječi rane! Jako su nam na srcu upravo te žene. Čekamo ih raširenih ruku!", poručila je Kristina Tadić.

Hoće li ova povijesna odluka utjecati na reguliranje pobačaja u Hrvatskoj, još ćemo vidjeti. Zacijelo će presuda Vrhovnog suda SAD-a odigrati određenu ulogu u budućim raspravama o Zakonu o pobačaju, jer mi smo uvijek skloni slijediti velike u lošim praksama, možda je vrijeme i da podržimo nešto suvremeno, dobro sa Zapada.

Početkom svibnja predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pozvao je Sabor da izvrši svoju obvezu i donese novi Zakon o pobačaju. Podsjetio je na njihovu odluku iz veljače 2017. kojom je utvrdio da je aktualni zakon iz 1978. godine ustavan, ali je zakonodavcu dao rok od dvije godine da donese novi, suvremeni zakon. Prošlo je pet, a od novog zakona ništa.

HDZ-ovo vrludanje

Nedavno je u ime vladajućih, Šeparovićev kum i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, Branko Bačić, izjavio kako se oni unutar kluba ne mogu dogovoriti oko novog Zakona o pobačaju. HDZ-ovo svjetonazorsko vrludanje, koje je ovih dana kulminiralo "blagoslovom" i homoseksualnih obitelji, očito će još više produbiti podjele unutar vladajuće stranke glede ovako važnog moralnog pitanja.

Ako, pak, Andrej Plenković odluči mimo volje većine svojih zastupnika ipak predložiti liberalniji zakon o prekidu trudnoće, kako bi još jednom udobrovoljio svoje nadređene u Bruxellesu, ne mora se brinuti, imat će dovoljno ruku s ljevice, kao kad se usvajala Istanbulska konvencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 01:12