StoryEditor
Hrvatskaje li zakazao sustav?

Potresna priča udovice iz Splita čiji je suprug nakon transplantacije dobio koronu. Iz bolnice ga otpustili ‘pozitivnog‘, a on uskoro preminuo: ‘Godinu i pol dana tražim istinu!‘

Piše PSD
21. svibnja 2022. - 13:45

U emisiji 'Provjereno' Nove TV emitirana je potresna reportaža o udovici iz Splita čiji je suprug u bolnici nakon transplantacije dobio - koronu, piše Dnevnik.hr.

Sve to događalo se prije godinu i pol. Baš tada, na Odjelu za hematologiju KBC-a Zagreb, jedan se čovjek oporavljao od transplantacije matičnih stanica i trebao biti pod strogim nadzorom u sterilnoj sobi.

Međutim 22. dana liječenja saznaje da je pozitivan na koronu te ga unatoč tome puštaju kući, no stanje mu se ubrzo pogoršalo. Zadnjih devet dana života proveo je na respiratoru i naposljetku umro.

Njegova udovica koja je tada bila trudna s trećim djetetom sve ovo vrijeme traži istinu. Što se to točno događalo u KBC-u i tko je odgovoran za širenje zaraze? Pisala je i Ministarstvu zdravstva i KBC Zagreb. No odgovor nikad nije dobila.

- Smješten je u sobi u kojoj ga je od drugog pacijenta, koji je također čekao transplantaciju dijelio tek paravan. Kako je moguće da u drugom valu COVID-a kad se vrte reklame po televiziji da mislimo na druge, oni ne misle na najugroženije? Zašto se lagalo, zašto se krilo, zašto se zataškavalo? - rekla je Kristina Klaiber, udovica preminulog muškarca kojem je krajem lipnja 2020. dijagnosticiran limfom plaštenih stanica.

image
Joško Šupić/Cropix

Kristinin suprug sam proces transplantacije dobro je podnio. Oporavljao se, no bio je smješten u sterilnu jedinicu.

- Tko je odgovoran za činjenicu da se moj muž nakon dvadeset i jednog dana boravka u bolnici zarazio u bolnici? Tko je odgovoran za njegovo smještanje i odluku da se on može smjestiti na najnormalniji dio odjela gdje isto osoblje radi s benignim i malignim osobama, gdje isto osoblje ima pristup friško transplantiranim, svježe transplantiranim pacijentima - pita se Klaiber.

Suprug joj je otpušten iz bolnice 21. prosinca 2020., i dalje pozitivan na COVID-19. U otpusnom pismu piše: "Bolesnik se otpušta kući dobrog općeg stanja, eferbrilan, bez respiratornih tegoba. Kod kuće nastaviti terapiju".

- 26. prosinca završavamo na odjelu infektologije na Križinama gdje se utvrđuje povišena temperatura, tahikardije i tako dalje. Dobili smo kući samo tabletu za smirivanje otkucaja srca. 27. prosinca imamo opet temperaturu, tada se radi tek rendgen i utvrđuje se razvitak upale pluća. Svakih pet do šest dana događali su se recidivi, upala pluća i pogoršanja stanja - opisuje Kristina.

Posljednjih devet dana svog života suprug je bio spojen na respirator.

- Zadnji put biva hospitaliziran 19. siječnja, nakon četiri dana dolazi do pogoršanja njegovog stanja, dobiva masku za kisik i 2. veljače biva stavljen na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator. Došlo je do kompletnog zatajenja organa i smrti… 11. veljače 2021.

Unatoč višestrukim upitima, Kristina Klaiber do danas nije dobila odgovore na mogobrojna pitanja o smrti svog muža, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2022 14:17