StoryEditorOCM
Hrvatskadobro se osjetio

Potres magnitude 3,9 po Richteru zatresao sjever Hrvatske, osjetio se diljem zemlje: ‘Kao da je bomba eksplodirala‘

Piše VIJESTI SD, Hina
13. kolovoza 2024. - 08:55

Potres magnitude 3,9 po Richteru pogodio je oko 8.43 sati sjever Hrvatske. Epicentar mu je bio oko Ludbrega, a sudeći prema prijavama na stranici Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), osjetio se diljem Hrvatske.

EMSC je kao preliminarnu magnitudu naveo 4,6, ali je u međuvremenu spustio na 3,9. Epicentar je bio na 10 km dubine, 67 kilometara sjeveroistočno od Zagreba i 12 kilometara južno od Preloga.

Brojni su građani na stranici EMSC-a napisali da su osjetili podrhtavanje tla. Javili su se iz Međimurja, a neki čak iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Većina ih je samo napisala svoju lokaciju gdje ih je zatekao potres, a oni koji su se nalazili bliže epicentru bili su slikovitiji u svom opisivanju.

- Kao da je bomba eksplodirala i onda podrhatavanje - bio je komentar korisnika iz Rasinje, dok je jedan iz Koprivnice rekao:

- Zatutnjalo je... Kao da šleper prolazi kod kuće.



Načelnik stožera civilne zaštite i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić izjavio je u utorak za Hinu da za sada nemaju saznanja o štetama od potresa koji je jutros zatresao sjeverozapad Hrvatske.

Ljubić kaže da su kontaktirali brojne osobe s terena, ali nitko od njih nije, barem za sada, prijavio bilo kakvu štetu. Kaže da su svi izjavili da se tlo poprilično treslo.

"Ako netko prijavi štetu, naknadno ćemo izvijestiti javnost“, rekao je Ljubić.

Iz Seizmološke službe izvijestili su da su njihovi seizmografi u 8.43 zabilježili prilično poprilično jako podrhtavanje 17 kilometara sjeverno od Križevaca, točnije u okolici Apatovca. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 13:09