StoryEditorOCM
Hrvatskanove cijene

Poskupljuju osobne iskaznice, istu cijenu plaćat će mala djeca i odrasli; ‘U obiteljima s troje ili više djece ovaj trošak u potpunosti je neprihvatljiv!‘

Piše Stanislav Soldo
14. srpnja 2021. - 08:31

Ako prođe novi Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica, a vjerojatno hoće, za sve kategorije građana poskupjet će vađenje osobnih dokumenata. Nije riječ o beznačajnom poskupljenju, nego o popriličnom udaru na standard ionako osiromašenih građana, koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

Prema novom Pravilniku, ishođenje elektroničke osobne iskaznice koštat će 100 kuna za sve one koji je vade bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka važenja. Kao jedina izuzeta kategorija navedeni su stariji od 70 godina koji ne žele osobnu iskaznicu s certifikatom i oni će je plaćati po novoj cijeni od 70 kuna, što je 20,50 kuna više nego do sada.

Za razliku od "starog" Pravilnika, koji je poznavao kategoriju djece do pet godina i kojima su roditelji plaćali osobnu iskaznicu 60 kuna, novi Pravilnik, koji je u e-savjetovanju do 22. srpnja, nakon čega će ga donijeti Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, djecu je izjednačio s odraslima, pa svi plaćaju jedinstvenu cijenu od 100 kuna (do sada je većina građana plaćala e-osobnu iskaznicu 79,50 kuna, djeca do pet godina 60, a stariji od 65 godina 49,50 kuna).

Sada će djeci do pet godina ishođenje osobne iskaznice poskupjeti za 40 kuna, dok su odrasli malo bolje prošli jer je će oni osobne iskaznice plaćati 20,50 kuna više.

Dakle, novom cijenom osobnih iskaznica najpogođeniji su roditelji koji žele ishoditi dokumente za svoju djecu.

"Neugodno smo iznenađeni najavom novog Pravilnika kojim se određuju nove veće cijene za izdavanje osobnih iskaznica. Pogotovo je teško shvatiti novi udar na obitelji s djecom nakon teške godine. Najava da će poskupjeti osobne iskaznice za djecu, koje prema trenutnom Pravilniku vrijede pet godina, što će se vjerojatno zadržati i u novom Pravilniku, znači da za jedno dijete obitelj treba do njegove punoljetnost i tri puta plaćati izdavanje dokumenta", stav je udruge "Obitelji 3plus", koja okuplja obitelji s troje ili više djece.

"U obiteljima s troje ili više djece ovaj trošak u potpunosti je neprihvatljiv te potičemo Vladu da nađe načina da pozitivno riješi naš raniji zahtjev da izdavanje dokumenata za djecu iz 'plus obitelji' bude u potpunosti oslobođeno bilo kakvih davanja za roditelje. Još više će biti dobrodošlo da Vlada svu djecu oslobodi ovog nepotrebnog troška i tako pokaže dodatnu brigu za djecu, ali i za (prema ranijim riječima predsjednika Vlade i njegovih najbližih suradnika) demografiju, kao problem broj jedan u Hrvatskoj", ističu u udruzi "Obitelji 3plus".

Osim povećanja cijene izdavanja, druge odredbe vezane uz osobnu iskaznicu ostaju manje-više jednake. Kao i do sada, elektronička osobna iskaznica moći će se dobiti u ubrzanom postupku u roku od deset dana od dana podnošenja zahtjeva, što košta 195 kuna, dok se ona u takozvanom žurnom postupku izdaje u roku od tri radna dana i stoji – 500 kuna.

A da je osobna iskaznica preskupa, slažu se svi s kojima smo razgovarali. Smatraju da bi osobna iskaznica trebala biti dokument koji sadrži sve informacije o osobi, te bi trebala biti zamjena za sve ostale dokumente, poput vozačke dozvole ili zdravstvene iskaznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 07:24