StoryEditor
Hrvatska‘pope, pope...‘

Porfirije poručio Severini da je, ipak, neće tužiti zbog poruka koje mu je slala, te da joj sve oprašta. Evo kako mu je pjevačica uzvratila

Piše Vinko Paić i Vladimir Urukalo
13. rujna 2021. - 18:26

Severina uznemirava patrijarha Porfirija i šalje mu prijeteće poruke, samo je jedan od naslova koji se danas mogao pročitati u srpskim medijima.

Sve je počelo još u nedjelju navečer, kad je srpski Telegraf na svom portalu objavio tu priču. Prema njihovim saznanjima to se već događa mjesecima, odnosno još od veljače ove godine, nedugo nakon što je Porfirije izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve. Splitska pjevačica poruke je navodno slala na hrvatski broj koji je koristio dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

“Dan, dva poslije imenovanja za poglavara počele su stizati poruke. U njima Severina patrijarha Porfirija oslovljava s pope ('Pope, pope, družiš se sa krimosima') i piše sve i svašta, koristeći takav rječnik koji normalan čovjek ne može zamisliti. Porfirije u početku nije reagirao, ali je onda uznemiravanje postalo gotovo svakodnevno, a bilo je i poziva", rekao je neimenovani izvor za Telegraf, dodajući da te poruke vjerojatno potiču iz mržnje zbog dobrih odnosa koje patrijarh Porfirije ima s Milanom Popovićem, s kojim Severina vodi bitku oko skrbništva nad zajedničkim sinom Aleksandrom.

Osim toga, Porfirije je i krstio Popovićeva najmlađeg sina, kojeg je dobio s novom partnericom Bojanom.

Patrijarh je Severinine poruke shvatio ozbiljno jer ona nije odustajala nakon što joj nije odgovarao te je navodno sve prijavio Državnom odvjetništvu.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa samim Porfirijem, no zasad od njega nismo dobili nikakav odgovor na ovu temu. No, iz njegovih bliskih izvora kažu da je poruke dobio, ali da je neće tužiti i da joj sve oprašta.

Iz DORH-a su nam kazali da nemaju saznanja o prijavi i da nikakav sastanak s Porfirijem u DORH-u na ovu temu nije bio.

- Mi zaista ništa ne znamo ni o kakvoj kaznenoj prijavi poglavara Srpske pravoslavne crkve Porfirija protiv moje klijentice niti nas je itko kontaktirao oko toga, niti DORH niti policija niti itko drugi - kazala nam je u ponedjeljak odvjetnica Jasminka Biloš koja zastupa Severinu, dodajući kako je iznenađujuće da informacija o postupanju DORH-a u RH dolazi iz srpskih medija.

Nešto kasnije, gostovala je i u programu televizijske kuće:

- Nije nam poznato što to Porfirije oprašta Severini putem javnosti ako ona od njega oprost nije ni tražila. Zna se gdje se oprost traži i dobija - kazala je za RTL Severinina odvjetnica Jasminka Biloš.

Ni Severinin menadžer Tomislav Petrović nije nam odgovarao na pozive, a do zaključenja pisanja teksta na “silenzio stampa” odlučio se i cijeli Severinin PR tim.

Ova je situacija između pjevačice i poglavara, tvrdi naš izvor, samo komunikacija majke s duhovnim autoritetom Pravoslavne crkve i to nema apsolutno nikakve veze s nacionalnom netrpeljivošću i mržnjom koja joj se pokušava imputirati.

Kako smo neslužbeno doznali iz drugih pouzdanih izvora, Severina se osobno dva puta sastajala s Porfirijem još dok je on bio mitropolit Mitropolije zagrebačko-ljubljanske te mu je i čestitala kada je imenovan patrijahom Srpske pravoslavne crkve.

Budući da je bila upoznata s tim da su on i njezin bivši partner Milan Popović u dobrim prijateljskim odnosima, Severina je preko Porfirija nastojala ispraviti nepravdu za koju je smatrala da je učinjena njezinu sinu, kojeg ima s Popovićem. Dječak je, naime, prvo kršten u katoličkoj crkvi da bi ga onda pravoslavni svećenik, ne prihvaćajući katoličko krštenje i bez znanja i suglasnosti majke, navodno ponovno krstio u pravoslavnoj crkvi.

Pjevačica je, doznajemo iz istih izvora, upravo na to pokušala ukazati Porfiriju, misleći da će on kao duhovni vođa postupiti kako je pravedno, no on je tvrdio da s Popovićem nema nikakav kontakt.

Je li moguće dijete krstiti dvaput i šta o primanju sakramenta kažu crkvena pravila, pojasnio nam je don Ivan Čubelić.

- Krštenje je sveti sakrament koji ostavlja neizbrisiv pečat i ne može se primiti nego jedanput. Ako je dijete kršteno u katoličkoj crkvi, nema potrebe za ponovnim krštenjem u pravoslavnoj jer ga crkve međusobno priznaju. Ne znam dovoljno o konkretnom slučaju koji spominjete, ali mislim da je moguće da je u pravoslavnoj crkvi samo odrađen dodatni sadržaj koji prati njihovo krštenje, a to je sakrament svete potvrde - pojasnio nam je don Ivan Čubelić.

item - id = 1126997
related id = 0 -> 1159834
related id = 1 -> 1159051
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 21:23