StoryEditorOCM
Hrvatska‘pritisak EU-a‘

Porez na nekretnine dobio novog protivnika, Blok umirovljenici zajedno: Stradat će mali ‘štediše‘, a profitirati stranci

Piše vijesti sd
24. rujna 2024. - 09:46

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) oglasio se nakon najave uvođenja poreza na nekretnine. Naglasili su kako smatraju da se Vlada na taj potez odlučila pod pritiskom Europske unije.

Iz BUZ-a tvrde kako “nema nikakve dvojbe da je Vlada pod pritiskom Europske komisije (EK) odlučila uvesti porez na nekretnine, iako svjesna kako je u Hrvatskoj postotak kuća i stanova u privatnom vlasništvu daleko veći nego u drugim članicama EU-a”, piše N1.

‘štednja‘ u nekretninama

“Naši su ljudi, što tradicionalno, što zbog čuvanja vrijednosti svoje imovine, desetljećima “štedjeli“ u nekretninama pa će sada mnogima taj teret teško pasti na ionako mala primanja. Koliko je nelogičnosti u “stambenoj“ poreznoj politici, vidi se iz jednostavnog primjera u kojem dvije osobe imaju vrijednost od npr. 100.000 eura, jedan u novcu, a drugi u “višku“ 100 m2 stambenih kvadrata, odnosno stanu. Ovaj sa 100.000 eura na računu će uložiti u državne obveznice i zaraditi par tisuća eura, na što nikome neće platiti nikakav porez, a onaj koji je “štedio“ u kvadratima stana će morati platiti porez i do 1000 eura”, priopćili su i zapitali se – gdje je tu logika.

image

Blok Umirovljenici zajedno, Mladen Novosel, Milivoj Špika i Lazar Grujić: Naši su ljudi desetljećima ‘štedjeli‘ u nekretninama pa će sada mnogima taj teret teško pasti na ionako mala primanja

 

Damjan Tadić/Cropix

Smatraju da će novi porez prisiliti mnoge da “višak“ kvadrata prodaju, a da bi kupci uglavnom mogli biti stranci koji zatim stanove i vikendice po Jadranskoj obali komercijalno iskoriste bez da plate i jedan jedini cent.

“To Vlada naravno ne vidi mada se radi o više od 200 tisuća objekata. Iz usta ministra financija lijepo zvuči i namjera Vlade da smanji porez na dohodak, no propustio je kazati da će to za radnike značiti nekoliko eura veću plaću, ali za odabrane i nekoliko desetaka puta više”, dodaju iz BUZ-a.

‘pomoć‘ od 60 eura, porez od 80

Napominju da je Vlada novom poreznom reformom povećala cenzus za oporezivanje mirovina sa 560 eura na “enormnih“ 600 eura te dodaju da je nelogično davati pomoć umirovljenicima s mirovinama do 840 eura, a u isto vrijeme oporezivati sve mirovine iznad 600 eura.

 “Kakva je to pomoć kada se nekome sa mirovinom od 840 eura u listopada isplati jednokratna “pomoć“ u visini 60 eura da bi mu se na ime poreza kroz naredna tri mjeseca uzelo 80 eura”, pitaju se.

Smatraju da je trebalo podići cenzus za neoporezivi dio do iznosa sa kojima se ostvaruje pravo na pomoć, odnosno 840 eura. “Vlada ni kroz prethodna dva mandata nije pokazivala empatiju ili razumijevanje prema potrebitima, da bi već na početku trećeg mandata pokazala nevjerojatnu bahatost i bešćutnost”, navode iz BUZ-a dodajući da je imenovan državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava i socijalne politike iz redova HSU-a, kao osoba bez “znanja i obrazovanja uz neto plaću veću od 4000 eura”.

image

Predstavljač poreza, ministar financija Marko Primorac sada je upoznat s umirovljeničkim stavovima

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 09:47