StoryEditorOCM
Hrvatska‘Zločesta država‘

‘Porez na bogatstvo‘ koji može smanjiti cijene kvadrata: političari, građevinski lobi i banke ne žele da itko priča o tome. Kako bi ga izbjegao, na selo je pobjegao i poznati glumac. Ima li šanse da se uvede u Hrvatskoj?

3. travnja 2022. - 23:12

Porez na imovinu jedan je od najstarijih oblika oporezivanja. Naime, dok je u povijesti bilo malo valutnih transakcija, posjedovanje zemlje ili stoke bilo je znatno lakše oporezivati nego novčane dohotke. U robovlasništvu mu je pridodan i namet “po glavi”, što je preteča poreza na dohodak, a u feudalizmu su veleposjednici bili izuzeti od poreza te su status vladara podržavali drugim sredstvima, na primjer vojskom. Danas je oružje zamijenjeno novčanim donacijama, tj. plaćenim lobiranjem, a gornji stalež ipak dio plaće daje u proračun - plaće koja čini fragment njihova prinosa.

Tijekom vremena značenje poreza na imovinu stalno pada. Sve ga češće nadomještaju porez na dohodak, prvi put uveden u Velikoj Britaniji 1799. i porez na promet tj. PDV iz poslijeratne Njemačke (191...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:35