StoryEditor
Hrvatska'PRATIMO SITUACIJU'

Pomoćnik ministra Kujundžića komentirao šokantno svjedočenje zastupnice Mosta: KBC Split se trebao očitovati, ali neprimjereno je pritom iznositi osobne podatke

Piše PSD
12. listopada 2018. - 23:53

Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva Milana Kujundžića, kazao je za RTL Danas što sustav može napraviti kako bi se spriječili grozni slučajevi kiretaže u hrvatskim bolnicama. 

"Mi u Ministarstvu zdravstva pratimo situaciju jer je riječ o osjetljivoj problematici. KBC Split je izdao priopćenje i ono je javno dostupno i to ne treba komentirati. Mogu reći da svatko tko misli da je oštećen može uputiti pritužbu Ministarstvu zdravstva RH. Odgovaramo na svaku pritužbu, pa i anonimnu. Ovisno o opisu u pritužbi postupamo dalje. Ukoliko je riječ o prigovoru na stručno postupanje tražimo očitovanje zdravstvene ustanove", kazao je Beroš.

S obzirom da su tijekom današnjeg dana mnoge žene javno izašle sa svojim pričama, Beroš je kazao da će očitovanje tražiti i u tim slučajevima.

"U slučaju da netko podnese pritužbu zatražit ćemo svu dokumentaciju i sve što je prikupljeno šalje se nadležnim komorama na evaluaciju je li postupanje bilo s pravilima struke. Ukoliko se dokaže da nije bilo slijedi daljnje postupanje. To su osnovni elementi koje poduzimamo. Nema razloga za strah, možemo na neki način osigurati adekvatno pružanje zdravstvene zaštite", kazao je.

Komentirao je i postupanje KBC-a Split u slučaju saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić koji je otkrio podatke o njenom slučaju.

"Iznošenje osobnih podataka u javnost možda i nije primjereno. Trebali su se očitovati na postupanje bez iznošenja osobnih podataka", kazao je.

Objasnio je i mora li u procesu kirtaže liječnik pacijentici dati anesteziju.

"Nema jednoznačnog odgovora. Indikacija za takve postupke je različita. Može biti hitna, ali ne mora. U slučaju kad nije hitan zahvat, kada se planira, primjerenije je da se primjeni opća anestezija, no to nije pravilo. Uvijek se aplicira anestezija u pojedinim slučajevima i lokalno. Ne može se jednoznačno govoriti o tome", kazao je.

O pokušaju opoziva ministra zdravstva koji nije uspio, Beroš je kazao kako je to bilo očekivano.

"Legitimno je politički se boriti za svoje ciljeve, ovo je šesti pokušaj kada oporba pokušava izglasati opoziv pojedinog ministra danas ili nepovjerenje Vladi u cijelosti. Ni ovaj puta nisu uspjeli. Moram naglasiti da je specifična situacija jer se tragičan slučaj pokušao iskoristiti u političke svrhe. Određeno etično ponašanje mora biti primjereno u domeni političke borbe", kazao je Beroš za RTL.

item - id = 569845
related id = 0 -> 1146566
related id = 1 -> 1146560
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 04:59