StoryEditorOCM
HrvatskaProf. Berto Šalaj

Politolog o preminulom Milanu Bandiću: ‘On je bio kralj populističkog stila. Njegov odlazak zadnja je šansa za Miroslava Škoru‘

1. ožujka 2021. - 10:13

Govoreći o tome što je što je u političkom smislu iza sebe ostavio Milan Bandić, kako će izgledati Zagreb poslije njega te što se može očekivati u iduća dva i pol mjeseca do lokalnih izbora, profesor na Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj jutros je u emisiji “U mreži Prvog” HRT-a zaključio da je Bandić bio kralj populističkog stila, a da je Miroslavu Škori ovo zadnja šansa.

Tvrdi da bi Škoro trebao iskoristiti ovu priliku ako je dovoljno hrabar. “Po mom sudu ovo je njegova posljednja prilika, mogao bi biti najjača figura na desnici. S druge strane, to bi najviše odgovaralo ljevici jer bi došlo do disperzije glasova na desnici”, kaže Šalaj.

Dodaje kako su izgledi za opstanak njegove stranke vrlo mali. „Bandiću je to bio samo formalni okvir za njegovu klijentelističku mrežu. Sad s njegovim odlaskom ne vidim neke šanse… Mogu pokušati ući u Skupštinu s par mandata, ali mislim da njihova budućnost nije svijetla”, kazao je profesor.

Također veli kako mu je na ljudskoj razini žao što je Bandić otišao prerano.

“Za današnje standarde puno prerano. I sigurno je to veliki šok i gubitak za njegovu obitelj i suradnike. Tek kad vidimo kako će njegovi nasljednici upravljati Zagrebom u budućnosti, biti ćemo puno mudriji. Dakle, kad budemo imali komparativni okvir. Milan Bandić je bio zaista jedna osebujna politička figura i mislim i ocjena njegovog političkog djelovanja neće biti jednoznačna. Po mom sudu i ne može biti. Radi se o 20 godina. Neki mlađi Zagrepčani ne mogu zamisliti Zagreb bez Bandića na čelu”, rekao je.

Objasnio je kako kad se pobjeđuje na slobodnim izborima 20 godina, nemoguće da baš sve radite loše i krivo. „Sigurno je neke stvari radio dobro. Čak mu i najveći oponenti priznaju da određene socijalne politike koje je razvijao za najsiromašnije dijelove grada Zagreba su bile dobre“ – naveo je Šalaj u emisiji “U mreži Prvog”.

 S druge strane bilo je jako puno loših stvari. „I za mene osobno je njegova politička ostavština puno više negativna nego pozitivna. Prije svega Bandić je inaugurirao jedan model upravljanja Zagrebom koji je po mom sudu jako loš i čije posljedice ćemo osjećati. To nije bio model utemeljen na nekoj dugoročnoj viziji razvoja Grada Zagreba i onda na temelju toga izvedenih javnih politika u segmentima kao što su: zbrinjavanje otpada, prometna politika i druge važne za život građana“- poručio je

Podsjeća kako je Bandić odluke donosio ad hoc.

image
Boris Kovačev/Cropix

 - Odluke i svoje pobjede je ostvarivao na temelju svoje klijentelističke mreže. Odnosa patrona i klijenta gdje on drugima dodjeljivao usluge, a za uzvrat su oni njemu davali lojalnost. Problem takvog načina upravljanja, i to je drugi veliki minus, što su te klijentelističke mreže uvijek na rubu zakona. I vidjeli smo da su protiv Bandića podignute brojne kaznene prijave, imamo i neke pravomoćne optužnice. I samo zbog, da budem blag, neučinkovitosti našeg pravosuđa nisu donesene nikakve presude. I to je jako loše, loše je i zaostavštinu Milana Bandića ali i za političku kulturu. Tako da, u perspektivi, još ćemo puno govoriti o njemu, jer 20 godina je jedno dugo razdoblje. Bilo je tu, kao što sam rekao i nekih dobrih stvari, ali moja ocjena njegovog, prije svega modela upravljanja Gradom je zapravo negativna”, zaključio je prof. Šalaj.

 Šalaj smatra da se otvorio se veliki prostor za HDZ, a možda i za Damira Vanđelića.

“Mi zapravo ne znamo njegove kvalitete za upravljanje, a ni njegov posao koji sad radi nije započeo. Ako se HDZ odlučio za novog kandidata, to možda nije loš potez, ali ne znam hoće li se na to odlučiti”, rekao je Šalaj.

Podsjetio je kako Bandiću političke ideologije nisu bile važne.

„On je kralj populističkog stila. Kad imate takvu potporu, onda je teško znati gdje će sad ići njegovi birači. Mislim da nisu skloni HDZ-u i SDP-u. Jedan dio neće izaći na izbore, ali jedan dio će ići protiv velikih stranaka. To se ne može javno obećati, ali oni će tražiti nekog tko im može signalizirati da će zadržati neke svoje povlastice”, poručio je Šalaj i dodao da ne vidi tko bi od Bandićevih ljudi mogao preuzeti njegovu poziciju.

image
prof. Berto Šalaj
Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 15:11