StoryEditorOCM
Hrvatska‘nasilnički stav‘

Politički analitičar komentirao Milanovića: ‘On je predstavnik ruskih interesa, a ovo nije prvi put da proganja ljude‘

Piše Vijesti SD
5. srpnja 2023. - 14:49
Zagreb, 040723. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic odrzao je konferenciju za medije u Uredu predsjednika.Vanesa Pandzic/Cropix

Politički analitičar i politolog Davor Gjenero za portal Direktno komentirao je aktualnu situaciju s  predsjednikom Zoranom Milanovićem u prijeporu oko VSOA-e.   

- Milanović pokušava stavom koji je do neke mjere nasilnički i pasivno-agresivan proširiti svoje ovlasti. No, ono što mu je u ovom trenutku važnije je izazvati političku nestabilnost u razdoblju u kojem je pokrenuta predizborna kampanja. On u ovoj kampanji nastupa kao lider onoga što bi htio okupiti, a to je, po mađarskom uzoru, ljevica i skupina desnih radikala. On izaziva nestabilnost u sigurnosnom sustavu uz pomoć Radovana Dobronića koji je po svome obrazovanju, osobnoj marljivosti i produkciji dorasla poziciji suca prvostupanjskog suda, a on ga je pretvorio u predsjednika Vrhovnog suda. Ali, očito mu ne ide dobro jer vidimo da se vodeći tim u platformi Možemo! nije dao upecati na njegovu koncepciju pa su prije svega odbili Peđu Grbina bježeći od toga da se nađu u poziciji zatočenika Zorana Milanovića, rekao je Gjenero.

Gjenero tvrdi kako nikakav vid suradnje s Milanovićem nikada nije bio moguć. 

- To je bilo jasno vrlo brzo nakon izbora, odnosno to je jasno nakon što je Dragan Kovačević uhićen, a da Milanović nije bio obaviješten o tome prije samog čina. Cijeli sukob s Vladom koji je uzrokovan prije svega Milanovićevim ‘popravnim iz ruskog‘ počinje od tog trenutka. S Vladine strane bilo je više ustupaka, a jedan od njih bilo je imenovanje Milanovićeva ‘nesretnika‘ na mjesto predsjednika Vrhovnog suda, a još jedan ustupak bio je i produljenje mandata načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju koji je inače pristojan čovjek. On je sada u poziciji zatočenika Stockholmskog sindroma u odnosu na Milanovića. Jasno je da i neke velike potrebe za suradnjom niti nema jer su predsjedničke ovlasti protokolarne i one su velike u trenucima političke krize ako dođe do situacije da izvršna vlast ne funkcionira jer nema parlamentarnu većinu. Dakle, ne moramo strepiti od razdoblja prije izbora već od toga što će Milanović raditi u razdoblju nakon parlamentarnih izbora i na koji način će opstruirati uspostavljanje vlasti, kazao je Gjenero za Direktno

Politički analitičar smatra kako se Milanović ne inati bez razloga te da je razlog njegov "dug prema Rusiji". 

- Njegov posao je da kao predstavnik ruskog interesa u Hrvatskoj destabilizira unutarnju i vanjsku politiku, dodao je. 

Iako neki mediji pišu kako premijer Andrej Plenković gura ministra obrane Marija Banožića "pred streljački vod", Gjenero smatra kako ministar u ovoj priči nije "stvaran igrač". 

- On se nije dobro snašao u teškoj situaciji u kojoj je ministar obrane, ali ustavni okviri su takvi da ga premijer ne može zamijeniti osim da bi, eventualno, sam mogao preuzeti vođenje tog sustava. Ministar obrane je jedini član Vlade čiji izbor mora potvrditi predsjednik Republike. Dakle, da premijer razriješi Banožića s dužnosti nitko drugi ne bi mogao preuzeti istu, rekao je. 

Za kraj se osvrnuo na izbacivanje novinara s konferencije za medije. 

- Meni je čudno da se ljudi tome čude. Milanović je akter koji je i ranije otvoreno proganjao ljude koji su govorili ono što mu nije po ukusu i one koji su pisali ono što mu ne odgovara. Krešimir Žabec nije prvi prema kojem je gnjev predsjednika usmjeren. U krajnjoj konsekvenci možemo se sjetiti kako je u doba kada je Milanović bio premijer tadašnji ravnatelj HRT-a određenim ljudima je zabranjivao bilo kakav oblik gostovanja na spomenutoj televiziji, barem u informativnom programu. Ovo nije ništa novo jer je uvodio i nezakonite mjere prisluškivanja kao premijer, a kao predsjednik je ‘cipelario‘ cijelu paletu javnih intelektualaca. Meni je jedino čudno čemu se čudi Jutarnji list, društvo novinara i gospodin Žabec. Pri tome, smatram da je vrijedno svake osude to što on radi jer spomenuti novinar u svakom trenutku korektno radi svoj posao. No, Milanović sve to ne čini po prvi puta i sve to za ljude koji imaju iskustva u suradnji s njim nije ništa novo, zaključio je Gjenero za Direktno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 10:53