StoryEditor

Policija zatražila dodatna 24 sata za istragu o Kerestincu

Piše PSD.
23. studenog 2010. - 19:11

Zagrebačka policija zatražila je i dobila od Županijskog suda u Zagrebu dodatna 24 sata za dovršetak kriminalističke obrade zbog ratnih zločina u nekadašnjoj raketnoj bazi Kerestinec u vihoru rata.

U tijeku su pretresi stanova petorice privedenih, a od prvotnih sedam, dvojica su u međuvremenu 'otpala' jer ih, kako doznajemo, zbog proteka vremena svjedoci nisu bili u stanju prepoznati.

Osim Stjepana Klarića koji je u inkriminiranom periodu bio zapovjednik te raketne baze JNA, policija je na obradu dovela još petoricu među njima i Željka Živeca, Dražena Pavlovića, Darka Pavletića...

Konačan broj osoba do kojih se istragom došlo da su odgovorni za stravična logoraška mučenja, znat će se već u srijedu u zoru po dovršetku obrade kada će osumnjičeni biti dovedeni uz kaznene prijave u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda.

Podsjetimo, za otvaranje istrage ključna je bila kaznena prijava koju je protiv nepoznatih počinitelja, a zbog zločina u nekadašnjoj raketnoj bazi Kerestinec, podnio bivši major JNA Tomislav Božović.

Iz navoda iz prijave i ispovijesti zarobljenika koji su tamo bili zatočeni 1992. i 1993. godine, prema njima se navodno postupalo protivno Ženevskoj konvenciji, te ratnom i humanitarnom pravu.

U logoru su zatvorenici bili mučeni, ozljeđivani, sakaćeni, seksualno zlostavljani, a sve se odvijalo u famoznoj crnoj sobi bez prozora prozvanoj Laboratorij.

HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 17:30