StoryEditor
HrvatskaFEŠTA U PAKOŠTANIMA

Policija istražuje druženje na kojemu je bio i Gotovina. Načelnik općine poručuje: Domaćin i oni koji se nisu držali mjera dobit će prijave. Ali, ovo je prenapuhano

9. ožujka 2021. - 23:09

– Točno je da zadarska policija obavlja provjere iz svoje nadležnosti vezano uz snimku druženja branitelja na kojem se pojavljuje i general Ante Gotovina. Utvrđuju se činjenice, odnosno je li na tom okupljanju bilo kršenja epidemioloških mjera radi sprječavanja širenja bolesti – potvrđeno nam je u utorak u PU zadarskoj.

Nakon što se u nedjelju na društvenim mrežama pojavila snimka druženja branitelja u Pakoštanima, na kojoj se vidi kako okupljeni u zatvorenom prostoru pjevaju, grle se i zabavljaju bez maski i pridržavanja razmaka, tim se okupljanjem sada bavi policija.

– Za snimku, pa tako i za samo okupljanje, saznali smo iz medija. Prije toga nismo primili nikakve dojave o ovom događaju – kažu u zadarskoj policiji.

Hrvatska kao ptica

Snimku druženja s generalom u njegovom rodnom mjestu na svom Facebooku objavio je jedan branitelj, sudionik tog druženja, a videouradak Gotovinina govora, u kojemu ističe važnost domovine, zajedništva i Boga, ubrzo se proširio svim medijima.

– Kao vojnici, gledajmo sjever. Sjever je orijentir. I kad gledamo sjever, vidimo Hrvatsku. Hrvatska je kao jedna ptica, s dva krila. Na krajnjem desnom krilu vidimo Vukovar, vas ljude koji ste večeras s nama. Na krajnjem lijevom krilu vidimo Dubrovnik i vidimo naše dubrovačke branitelje. Našli ste se zajedno, negdje na pola puta, s braniteljima iz Pakoštana – govorio je nadahnuto Gotovina, obraćajući se suborcima iz Vukovara i Dubrovnika koji su došli na druženje.

Što se dogodilo u subotu navečer i gdje je druženje organizirano, rekao nam je Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane.

On je, kaže, "glavni krivac" zašto je general Gotovina završio na braniteljskom okupljanju.

– Jedan naš domaći čovik, branitelj koji je kao maloljetnik krenuo u rat i koji je prije završio vojsku nego školu, organizirao je druženje svojih suboraca iz Slavonije i Dubrovnika. Zamolio me je da pitam generala Gotovinu hoće li ih doći pozdraviti. Ante je na to pristao i došao. Nije riječ o nikakvom ugostiteljskom objektu nego o privatnoj kući s velikom terasom. Nije nam bila nikakva namjera ugrožavati bilo čije zdravlje ili širiti poruku kako su velika druženja dozvoljena. Uostalom, general i ja vidimo se svaku večer, pa se pozdravljamo šakama, a ne rukujemo se – rekao nam je Kurtov, dodajući kako je cijela priča prenapuhana.

image
Milivoj Kurtov:'Ja sam 'glavni krivac' za dolazak generala Gotovine na druženje'
Luka Gerlanc/Cropix

– Ne znam zašto je tako, ali u ovom je društvu jako malo empatije za branitelje, i ova priča je dokaz za to. Ako već govorimo o rizičnoj situaciji, oni su u puno gorem riziku bili 1991. godine kad su mogli izgubiti glavu, nego u subotu navečer. Puno će ljudi od ove korona - situacije otići na kvasinu, a ako će malo druženja pomoći da se to ne dogodi, treba imati razumijevanja za njih.

Privatno okupljanje

Uostalom, domaćin će dobiti prijavu, kao i oni koji se nisu držali propisanih mjera, tako da nitko neće biti izuzet od odgovornosti – poručuje Kurtov.

Na pitanje hoće li i tko dobiti prijavu zbog kršenja epidemioloških mjera, iz policije su nam kratko odgovorili da je "obrada u tijeku".

Isto smo pitali i Šimu Vickovića, načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

O konkretnom slučaju druženja branitelja u Pakoštanima doznao sam iz medija, a u razgovoru s načelnikom općine dobio informaciju da je bila riječ o privatnom okupljanju branitelja iz Vukovara i Dubrovnika. Koliko sam informiran, tamošnji Stožer civilne zaštite nije zaprimio dojavu o kršenju mjera, te nisu imali prijave nadležnim institucijama. Županijski stožer nema ovlasti prijavljivanja, već samo koordiniranja rada i donošenja potrebnih mjera za suzbijanje epidemije. Da smo znali za okupljanje, svakako bi upozorili lokalni stožer da su na snazi mjere o ograničavanju broja okupljanja na privatnim zabavama – kazao nam je Vicković.

item - id = 1082873
related id = 0 -> 1127807
related id = 1 -> 1127804
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 19:56