StoryEditor
Hrvatska‘DIVLJAŠTVO I KUKAVIČLUK‘

Policija intenzivno traga za napadačima na novinare, i dalje dobivaju prijetnje, iako nasilni ispadi prosvjednika nailaze na osude sa svih strana. HND i MUP poručuju: Prijavite ih sve!

Piše PSD
21. studenog 2021. - 19:49

Policija traži prosvjednike koji su napadali novinare ili im prijete, kao i organizatore najvećeg prosvjeda protiv COVID potvrda, mjera i cijepljenja u Hrvatskoj. Prijete im kazne, a iako njihovi ispadi nailaze na osudu sa svih strana, novinari i dalje nisu pošteđeni svakodnevnog pritiska, prijetnji i vrijeđanja, upozorava RTL

Najmasovniji dosad, jučerašnji prosvjed protiv COVID potvrda, obilježili su incidenti i napadi na novinare.

Neprijavljivanjem prosvjeda svi su okupljeni prekršili tri zakona i odluku o nužnim epidemiološkim mjerama, kažu iz policije.

- Mi raspolažemo s određenim saznanjima i indicijama. U tijeku su intenzivne mjere da se taj potencijalni organizator ili više njih kriminalistički obradi i podnese prijedlog prema prekršajnom sudu - rekao je za RTL Davor Posilović, načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke.

Posilović kaže da broj okupljenih nije bio iznenađenje te zaključuje da je prosudba angažiranog broja policijskih službenika bila takva da su u pravilu spriječili teže incidente.

Policija traga i za napadačima na RTL-ova novinara Gorana Latkovića, koji je za vrijeme izvještavanja s terena napadnut s leđa udarcima u glavu i rebra.

- U početnoj fazi će se izvršiti detaljna analiza svih snimki kojima mi raspolažemo. Ali i onih snimki kojima raspolažu neke druge institucije, prvenstveno Grad Zagreb - najavio je Posilović. 

- Fizički i verbalni napadi na novinare koji obavljaju svoj posao nisu prihvatljivi i osuđujemo ih. Pravo na prosvjed ni u kom slučaju ne može postati pravo na nasilje - poručuju iz Ureda predsjednika.

- Najoštrije osuđujem napad na novinara @vijestihr Gorana Latkovića koji je fizički napadnut danas popodne dok je izvještavao s prosvjeda organiziranog danas u Zagrebu - rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Postupke prosvjednika prokomentirao je i glasnogovornik Vlade Marko Milić.

- Kakvo divljaštvo i kukavičluk prosvjednika koji su napali s leđa novinara @golatkovic dok je izvještavao za RTL - napisao je Milić na Twitteru.

Iz HND-a također osuđuju incidente.

- Nama su se obratile sve redakcije koje su izvještavale jučer s prosvjeda. I svi su imali verbalne napade ili fizičke kao što se dogodio našem, odnosno vašem kolegi Goranu Latkoviću. Za nas je to zastrašujuće - kazao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Dio prosvjednika uputio se i na javni radiotelevizijski servis HRT-a, gdje ih je dočekala interventna policija.

Takva nedopustiva hajdučija, kažu u HND-u, podsjeća na nedavni napad na Slovensku televiziju, prenosi RTL.

- Svojim objavama posebice se želim osvrnuti na društvenim mrežama, raznorazne kolovođe takvih prosvjeda još više potiču ljude na mržnju, još više huškaju ljude na novinarske ekipe. Nažalost, ja moram reći da nisam siguran da smo završili s ovom serijom napada - napisala je pučka braniteljica, koja najavljuje kako će pomno pratiti zbivanja.

A oni su se nastavili i na društvenim mrežama. Dio novinara dobio je i još uvijek dobivaju prijatnje i uvredljive poruke. Policija i HND pozvali su da se svi napadi prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2022 06:28