StoryEditor
Hrvatskasvi pitaju...

Policija dala dodatna pojašnjenja oko uvjeta prelaska državne granice i boravka u BiH, Srbiji i Crnoj Gori

21. siječnja 2021. - 12:52
Braco Ćosić

Hrvatska je ublažila mjere na graničnim prijelazima pa se u iznimnim situacijama građani iz trećih zemalja u RH mogu zadržati 12 sati bez PCR testa i propisane samoizolacije, a isto tako i građani Hrvatske mogu pod istim uvjetima u treće zemlje.

Zbog povećanog broja upita građana oko uvjeta prelaska državne granice zbog kojih hrvatski državljani mogu putovati u treće zemlje (BiH, Srbija, Crna Gora) i tamo boraviti najduže 12 sati, te se vratiti u RH bez obveze negativnog PCR testa i propisane samoizolacije Pu Dubrovačko-neretvanska dala je dodatno pojašnjenje:

Iznimka koja je predviđena Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja je na snazi od 14. siječnja ove godine odnosi se na osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili imaju neki drugi gospodarski interes u Republici Hrvatskoj ili iz istih razloga putuju u treće zemlje gdje se neće zadržavati duže od 12 sati.

Iz MUP-a su pobliže objasnili koji su to razlozi.

- Nemoguće je predvidjeti sve nužne osobne ili poslovne razloge pa ih taksativno navesti i propisati, ali nužnost kao iznimka podrazumijeva isključivo nepredviđeni, neplanirani, neočekivani ili neodgodivi događaj (primjerice smrt člana obitelji, dolazak radi uzdržavanja člana obitelji za što je potrebno posjedovati dokument nadležnog tijela o uzdržavanju i sl.), ili višu silu na koju se nije moglo utjecati (npr. elementarna nepogoda, nastanak štete na imovini i sl.) i koji svakako zahtijevaju fizičku nazočnost osobe“, poručili su iz MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. veljača 2021 12:58