StoryEditorOCM
Hrvatskabeba je dobro

Pokrenuta istraga na Svetom Duhu nakon smri mlade rodilje (32), slučaj komentirao i liječnik

Piše Vijesti SD
27. siječnja 2024. - 22:21

Nakon tragične smrti mlade rodilje u zagrebačkoj bolnici Sveti duh, bolnica je pokrenula unutarnju istragu. Nesretnim događajem potresena je i struka jer su takvi slučajevi rijetkost, piše Dnevnik.hr.

32-godišnjoj rodilji iz okolice Zagreba pozlilo je odmah nakon carskog reza i porođaja. Preminula je početkom tjedna u bolnici Sveti Duh.

"Ja bih zaista htio u ime svih djelatnika bolnice i u osobno ime izraziti sućut obitelji. To je tragičan događaj i nešto što se događa izuzetno rijetko", rekao je prof. dr. sc. Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo.

"Povjerenstvo za unutarnji nadzor bolnice Sveti Duh analizira sve relevantne činjenice kako bi mogli doći do jasnog zaključka zbog čega je do ovog došlo", dodao je.

Klinička slika upućuje na trombozu i plućnu emboliju, ali još se čeka potvrda. Trudnoća je bila visokorizična.

Tijelo pokojnice upućeno je na obdukciju na Zavod za sudsku medicinu kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.

Beba je dobro, ona se još uvijek nalazi u bolnicu, ali kako doznaje novinarka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić u nedjelju bi trebala biti puštena kući. Smrt rodilje u ovom slučaju, kažu, nije se mogla spriječiti. I gradonačelnik Tomašević vjeruje da u gradskoj bolnici nije bilo propusta.

"Napravljeno je sve po protokolu. Čim se to dogodilo obavješteno je nadleženo ministarstvo. Nadam se da ćemo dobiti te rezultate", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Smrt rodilja u Hrvatskoj je izuzetno rijetka. Posljednji podaci pokazuju da je 2022. bilo gotovo 34 tisuće porođaja, od čega je 150 mrtvorođenih. Zbog komplikacija u trudnoći ili pri porođaju preminula je jedna žena.

U 2021. u vrijeme korone smrtnost rodilja bila je veća jer su trudnice bile u riziku od respiratornih bolesti. Tri rodilje umrle su od kovida, jedna od krvnog ugruška.

"Imali smo nekolicinu rodilja koja su uspješno porođene carskim rezom, ali su one nažalost preminule od upale pluća uzrokovane koronom", objasnio je prof. dr. sc. Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

U razvijenim zemljama, među kojima je i Hrvatska, učestalost je deset smrti na 100 tisuća porođaja.

"Ako se pokaže da su tromboza i embolija uzrok smrti, što je bio klinički simptom u ovom slučaju, to je jedan od vodećih uzroka smrti majki tijekom trudnoće i porođaja", objasnio je prof. dr. sc. Ratko Matijević.

Tromboza je također rijetka, ali šanse da je dobijete u trudnoći 5 puta su veće nego kad niste trudni - piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:51