StoryEditorOCM
HrvatskaGOSPIĆ

Pokopani ostaci 253 žrtve komunističkog režima; Ministar Medved: ‘Zvjerski mučeni i ubijeni zato što su bili Hrvati‘

Piše Novosti SD
3. travnja 2024. - 21:16

Posmrtni ostaci 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja pokopani su u srijedu u zajedničku grobnicu na groblju svete Marije Magdalene u Gospiću, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je da svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstven pokop.

- Ovim današnjim činom odajemo počast za 253 žrtve komunističkog režima, čiji će posmrtni ostaci napokon počivati u miru. Ispraćajući ih na njihovo posljednje počivalište, ujedno pružamo utjehu njihovim obiteljima i potomcima, koji su desetljećima tragali za posmrtnim ostacima svojih bližnjih, a da nisu bili ni svjesni koliko su im blizu - rekao je Medved.

image

S pokopa na groblju svete Marije Magdalene u Gospiću

Luka Gerlanc/Cropix

Antropološkom obradom utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima 249 muških i četiri ženske osobe u dobi od 20 do 50 godina. Kod gotovo polovice žrtava utvrđene su strijelne ili traumatske ozljede lubanje te prijelomi kostiju, što ukazuje na nasilnu smrt. Žrtve su ubijene u razdoblju od travnja do kasne jeseni 1945. godine.

Medved je ustvrdio da su "žrtve zvjerski mučene i ubijene samo zato što su bili Hrvati i katolici, a nad njihovim posmrtnim ostacima u srcu Gospića asfaltirana je cesta te su sagrađeni objekti".

Ministarstvo hrvatskih branitelja u proteklih je osam godina ekshumiralo posmrtne ostatke 2064 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Hrvatske, a traga se i za 1797 nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Kada je riječ o hrvatskim braniteljima i civilima, od 2016. pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica u kojima su identificirane 263 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 22:36