stdClass Object ( [id] => 1348407 [title] => ‘Pogrešno je BBB-ovce koji se vraćaju iz grčkog pritvora dočekivati kao heroje - evo kakav bi to problem moglo izazvati‘ [alias] => pogresno-je-bbb-ovce-koji-se-vracaju-iz-grckog-pritvora-docekivati-kao-heroje-evo-kakav-bi-to-problem-moglo-izazvati [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Marinom Galićem, docentom na Sveučilištu Sjever koji je donedavno na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predavao o političkim i društvenim aspektima sporta te su mu u fokusu interesa navijačke skupine, razgovarali smo o pritvorenim Bad Blue Boysima u Grčkoj, njihovu povratku u Hrvatsku, odnosno političkom tretmanu tih događaja od Vlade i policije.

Političari se boje da ne izgube povjerenje stranke, no strah od izbacivanja iz igre postoji i među navijačima. Postoji i strah političara od suda navijačkih skupina, što se moglo pratiti posljednja četiri mjeseca kada je riječ o pritvorenim Bad Blue Boysima u Grčkoj. Kako komentirate razvoj događaja, uključujući i ponašanje dijela onih koji su se nekidan vratili u Hrvatsku?

- Kada su u pitanju navijači Dinama, odnosno u ovom slučaju riječ je o članovima navijačke skupine BBB, postoji neprimjerena akcija i reakcija. Akcija se odnosi na činjenicu da je neobranjivo da netko prođe 1300 kilometara kako bi se potukao sa suparničkim navijačkim skupinama i pravio nerede po nekom gradu u trenutku kada imate zabranu odlaska na gostovanja. S druge strane, neprimjerena je reakcija grčkog pravosuđa koja mjesecima drži u pritvoru 103 navijača. Može biti razumljivo da odmah nakon nesretnog ubojstva radi utvrđivanja činjenica pritvorite veći broj ljudi, ali nakon provedene istrage ne možete držati 103 ljudi u pritvoru, jer velika većina nije sigurno niti vidjela ubojstvo, niti ima bilo kakve spoznaje o njemu. BBB sigurno nisu išli organizirano u Atenu nekoga ubiti, a treba znati da u njihovom kodeksu stoji da ne upotrebljavaju hladno oružje. Možda je desetak navijača bilo u blizini nesretnog događaja, ali to nije opravdanje da se njih 103 drži u pritvoru više od četiri mjeseca. Reakcija pri povratku opet nije primjerena jer su navijači optuženi za agresivno ponašanje i narušavanje reda i mira, a napad na novinare može poslužiti samo kao potvrda teze o neprimjerenom ponašanju.

Zabrana kao očekivana mjera

Je li policija ispravno reagirala protiv onih koji su zapalili baklje na zagrebačkom aerodromu?

- Trebalo je spriječiti velike dočeke u Zagrebu prvenstveno zbog samih pritvorenih navijača. Tek je tridesetak njih stiglo u Zagreb, dok su ostali još uvijek pritvoreni u Grčkoj i nisam siguran da će grčka javnost gledati blagonaklono na doček “heroja”, a nažalost pritisak javnosti može imati i direktan utjecaj na pravosuđe i moglo bi otežati daljnje puštanje navijača iz zatvora. S druge strane, također ako povratnike častite epitetima “heroji”, onda je to samo podstrek njima i kasnijim generacijama da ponove slične incidente. Inače, nisam vidio nikakvu reakciju policije ispred zgrade zračne luke, a da je kojim slučajem neki obični građanin zapalio baklju, nisam siguran da bi “prošao lišo”…

Hoće li mjera zabrane ulaska na stadione ovim navijačima koji su bili pritvoreni u Grčkoj polučiti neki rezultat?

- To je očekivana mjera, jer je uvijek glavna mjera pravosuđa spriječiti ponavljanje djela, u ovom slučaju to se odnosi na odlazak na utakmice, odnosno stadione. Međutim, tek treba vidjeti koliko će vremenski trebati da zabrana postane aktivna u Hrvatskoj. Dinamo igra dvije važne utakmice i već navijači najavljuju “feštu” s povratnicima iz Atene. Niti jedna represivna mjera nije, naravno, idealna, ali koja je alternativa? Naravno da bi savršeni scenarij bio da navijači sami shvate kako dio njihovog ponašanja jednostavno nije društveno prihvatljiv i da ostanu na onome pozitivnom i plemenitom što rade kroz veliku većinu svojeg aktivizma. Pozitivno znači bezuvjetna podrška svojem klubu, plemenito su razne humanitarne akcije koje provode, a društveno neprihvatljivo prvenstveno njihov ritual fizičkih sukoba.

Slažete li se s premijerom da policija odlično radi svoj posao kad je riječ o navijačima?

- Čim se netko hvali policijom znači da nešto nije u redu u odnosu s navijačima, jer je policija posljednja instanca u lancu tog odnosa. Najvažnija instanca u odgoju navijača su porodica i društvo. Teško je utjecati na odgoj unutar obitelji, a on je vjerojatno presudan, dok društvo može djelovati prvenstveno kroz obrazovanje. Ako se neki mladić razvija u okruženju gdje je fizičko nasilje prihvatljivo ponašanje, vrlo je vjerojatno da će i sam dalje tako postupati. Odgoj navijača dugoročni je proces i zapravo možete djelovati samo na buduće “navijače” jer malo je vjerojatno da ćete promijeniti stavove sadašnjih pripadnika navijačkih skupina. A aktivni navijač u većini slučajeva ima svoj vijek trajanja i stoga se skupine konstantno mijenjaju, stariji navijači odlaze, a mladi željni dokazivanja dolaze.

Dijelite li mišljenje nekih navijača da je policija ponekad i prestroga prema njima?

- Nakon incidenta obično su uvijek u javnosti u prvom planu izjave policije, a rijetko i viđenje navijača, tako da se automatski stvara crno-bijela slika. Uvijek je policija u prednosti kada je u pitanju medijska slika i možebitna vjerodostojnost. Dodatni problem je tradicionalna medijska zatvorenost navijačkih skupina gdje zapravo sve informacije ostaju strogo zatvorene unutar samog navijačkog kora, a samim time teže do javnosti prodire i druga strana priče. Također je prilikom svakog incidenta potrebno sagledati kompletnu sliku događaja, primjerice, kod obračuna u Desincu treba analizirati što je sve prethodilo samom fizičkom obračunu i gdje je zasigurno došlo do niza propusta. Svaka strana uvijek smatra da je oštećena i da krivica leži u drugome, a zapravo treba raditi na tome da do toga uopće i ne dođe, tada se to može smatrati uspjehom, a ne da gledamo scene nasilja i onda međusobne optužbe o pretjeranoj uporabi sile s obje strane.

Politički poeni

Kako se, po vašem mišljenju, postavila Vlada u cijelom događaju, a kako predsjednik RH Zoran Milanović? U jednom trenutku činilo se da ovaj potonji čini štetu našim državljanima, a zatim je slična poruka stigla i premijeru Andreju Plenkoviću?

- Svaka vlast mora uvijek štititi svoje građane. Sigurno je da je ovaj slučaj dobra prilika da se steknu pozitivni politički poeni u izbornoj godini. Milanović nema realnu izvršnu moć i veći dio njegove aktivnosti se svodi na izjave bez mogućnosti jasnog djelovanja. Milanović je pravilno detektirao mnoge probleme u vezi s pritvorom navijača, ali njegov specifični stil komunikacije stvara prijepore. S druge strane, Plenković ima realnu moć, ali naravno da mora biti oprezan u svojem djelovanju jer se neki potezi mogu interpretirati kao pritisak na pravosuđe, a opet ako ništa ne poduzima bit će izvrgnut kritikama u hrvatskoj javnosti.

Ali kako je moguće da premijer zna što će se dogoditi, odnosno da uskoro stižu, kako je rekao, dobre vijesti iz Grčke? Gdje je ovdje granica i ima li je između diplomacije i nedopustivog miješanja izvršne u sudsku vlast?

- Možda je vidovit, ili je bio kod neke dobre gatare. Šalu na stranu, sigurno je da javnost nije nikada upoznata sa svim postupcima politike, odnosno u ovom slučaju diplomacije. Sama odluka o pritvaranju navijača je djelomično donesena pod utjecajem grčke javnosti i politike. U savršenom svijetu postoji dioba vlasti, ali sigurno ne živimo u savršenom svijetu. Kada je na djelu “tiha diplomacija” s time se ne ide u javnost, ali je Plenković očito sebe želio opet staviti u prvi plan, a to nije mogao kroz medijsku “tišinu”.

---

image

BBB-ovci na stadionu u Maksimiru

Ronald Goršić/Cropix
---

Dio javnosti smatra da se Vlada zapravo postavila kalkulantski prema običnim huliganima, slažete li se s tim? Pritvorene se nazivalo “našom djecom”, “našim dečkima”...

- Političari uvijek nastoje izvući pozitivne poene za sebe i stranku u svakoj prilici, a navijači jednog od dva najveća kluba u Hrvatskoj veliki su bunar glasova. Uz to, navijačke skupine su dobro organizirane te brzo i žustro reagiraju, a očito je da ih se političari boje. Upravo zbog toga političari često pažljivo pristupaju tom problemu, nastojeći ponekad minimalizirati neke negativne poteze i incidente navijača. Tako se, primjerice, tek nedavno, nakon prijetnje kazne HNS-u, odlučnije krenulo u kažnjavanje izgrednika. Također, volim naglasiti da huligani čine tek manjinu navijačkih skupina i nikako se ne smije poistovjetiti u Hrvatskoj navijanje i huliganstvo.

Prema ponašanju onih koji su nekidan pušteni na slobodu, dalo bi se zaključiti da nisu naučili lekciju što bi trebao biti cilj pritvora, sudskih postupaka i sankcija?

- Vraćamo se na problem dočeka. Kada vas nakon svega tretiraju kao “heroja”, onda je teško vjerovati da ćete promijeniti stavove o životu. Zašto biste, uostalom? Ako ste pripadnik navijačke skupine, želite se prvenstveno dokazati unutar te organizacije, formalne ili neformalne, i steći autoritet i poštovanje unutar skupine, a pritom vas ne interesira mišljenje javnosti. Nakon Atene, tih 103 BBB će, po svemu sudeći, dobiti posebni status unutar organizacije i zapravo je gotovo nemoguće to spriječiti. A ponavljam, navijačima je samo važno mišljenje jezgre navijača, tako da će vrlo vjerojatno oni postati uzor sadašnjim, ali i budućim navijačima, što nije nikako dobro. Malo tko može ostati ravnodušan kada vas vaša organizacija, koja vam je smisao života, uzdiže u heroja, i zaboravite sve ružno što ste prošli u grčkim zatvorima da dođete do tog statusa. Možda će tek manji broj pritvorenih reći “što to meni treba”, odnosno “ne ponovilo se”.

Nogometno ‘desničarenje’

Kazali ste jednom da su istraživanja potvrdila da u navijačkim jezgrama prevladavaju desničarski i radikalno desni stavovi te da gotovo i nema ljevičarskih ideja. Koliko su za to odgovorni sami igrači, uprave klubova i Hrvatski nogometni savez?

- To “desničarenje” u nogometu nije samo hrvatski slučaj, već na većini nogometnih travnjaka u Europi u prvom planu su desno orijentirane ideje. Postoje izuzeci poput Marseillea, AEK-a, Celtica. U Hrvatskoj od samih početaka HDZ kontrolira HNS i zapravo je ta činjenica tako duboko ukorijenjena da se situacija sigurno neće mijenjati u dogledno vrijeme. Na tribinama navijačke skupine su čak i desnije orijentirane od HDZ-a. Namjerno kažem skupine, jer to ne znači da i svi pojedinci dijele takvo mišljenje, ali jednostavno u kolektivu ponekad izvikuju i nešto što privatno možda i ne misle. Klupski igrači najčešće nemaju političke stavove jer je često riječ o profesionalcima koji “odrađuju” svoj ugovor. Međutim, kada nastupa reprezentacija, situacija je drukčija. Sigurno da izjave i stavovi izbornika Zlatka Dalića imaju političku konotaciju, neki igrači su u povijesti direktno agitirali za pojedine stranke i obično je to bilo za desne opcije. Možda je tek izuzetak stav Zvonimira Bobana, koji je u jednom trenutku izjavio da će glasati za Milanovića.

Hoće li strože kazne, a imali smo ih nekoliko u posljednje vrijeme, iskorijeniti ustašovanje na tribinama?

- Hrvatska ima jasan zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Taj zakon je čak i dobar i ako se primjenjuje, vjerujem da može iskorijeniti ne samo “ustašovanje”, već i mnoge druge incidente. Je li primjerice ikada netko osuđen za upotrebu pirotehnike i baklji? Nije, a da li postoje jasne kazne za takve izgrednike u zakonu? Postoje, samo treba primjenjivati ono što piše u zakonu.

Javnost je zatečena odlukom koja će postati dio navijačkog kodeksa u Hrvatskoj. Radi se o dogovoru najvećih navijačkih skupina da se u njihovim sukobima više neće upotrebljavati oružje poput dasaka, palica i sličnog hladnog oružja, već će se obračunavati isključivo šakama. Što kažete na tu odluku?

- Navijački kodeks ima veliku težinu među navijačima. Možda će biti nespretna usporedba, ali i mafija ima neke kodekse koje itekako poštuje. Međutim i u jednom i drugom slučaju je problem kada se ti kodeksi baš i ne poklapaju sa zakonom, odnosno oni se postavljaju iznad zakona. To je problem i s novim “dogovorom” među navijačkim skupinama. Teško javnost može biti zadovoljna jer su eto BBB i Torcida odlučili da se više neće tući palicama. Bio bi uspjeh i pomak kada bi odlučili da se više neće fizički obračunavati ili da osnuju boksačke ili borilačke klubove pa neka odmjere sportski snage u ringu, a ne u javnom prostoru. Taj dio fizičkog obračuna, koliko god on bio dio navijačkog rituala, neće biti nikada prihvaćen u široj javnosti i uvijek će ostaviti negativnu sliku i ocrniti sve ono dobro koje navijači rade u 99 posto slučajeva.

Zanimljivo je, kako je također rečeno, da će oni “koji neće poštovati dogovor biti kažnjeni od vlastite grupe”. Kakve su to, dakle, grupe? Paravojne organizacije? BBB prijestupnike naziva “našom braćom”...

- Sigurno je kako se pripadnici navijačkih skupina više boje osude iz svojih redova, negoli pravosudnih presuda. Vjerojatno najveća kazna za svakog aktivnog navijača je isključenje iz navijačke skupine. U tom trenutku mu se vjerojatno ruši svijet, jer navijanje je njegov život. Već sam spomenuo da je osnovni problem što su ponekad ti kodeksi i njihovo ponašanje izvan zakona, odnosno njihovo nesankcioniranje dovodi do toga da se navijačke organizacije postavljaju iznad zakona i to nije nikako dobro.

Fenomen Hajduka

Dijelite li mišljenje Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora, da je sve više publike na stadionima, da nogomet raste i da svi moramo raditi na navijačkoj kulturi? Koliko ja pratim, sve je više publike jedino na Poljudu, pa čak i žene i djeca.

- Hajduk i 100.000 članova su apsolutni fenomen ne samo na razini Hrvatske već i šire i vrijedni su dubljeg istraživanja, analize, ali istovremeno i poštovanja. Poljudski ambijent, prepune tribine, aktivna publika su možda upravo ono zbog čega je nogomet toliko popularan diljem svijeta. S druge strane, teško je trenutno na Maksimiru obarati rekorde, kada su kapaciteti iz dana u dan sve manji i stadion je apsolutno ruglo. Prvenstveno su Hajduk i trenutni pozitivni rezultati ti koji generiraju povećanje posjeta na stadionima, međutim stadione puni i natjecateljska neizvjesnost. Da Hajduk osvoji petu titulu zaredom s 20 bodova prednosti, nisam siguran da bi bio isti interes kao danas, kada Hajduk pokušava doći do titule nakon 19 godina.

Kada ste govorili o komunikacijskim strategijama, istaknuli ste humor kao bitnu stavku. Pratite li i što kažete o marketingu Hajduka u kojemu se dade primijetiti upravo fina doza humora?

- Marketing Hajduka je vrlo uspješan posljednjih nekoliko godina jer rezultat tog rada su i spomenutih 100.000 članova koji nisu sišli s neba. Humor je uvijek dobra strategijska komunikacija jer je konzumenti brže i dulje pamte.

Probajte sada razmisliti koja vam je reklama ostala u sjećanju i vidjet ćete da je često ona koja ima dozu humora. Hajduk je vrlo profesionalno pristupio marketingu i rekao bih brendiranju i rezultati, a u ovom slučaju ne samo sportski, pokazuju da su na pravom putu.

---

Ni Filipović ne želi biti na teret Vladi i HDZ-u

Marin Galić je, zajedno s kolegama dr. Draženom Lalićem i Anitom Culifaj, proveo istraživanje - o kojemu smo nedavno pisali u Spektru - o temi kriznog komuniciranja političara ulovljenih u korupcijskim i drugim aferama te su došli do vrlo zanimljivih rezultata. Analizirajući 471 izjavu 35 političara u razdoblju od 2010. do 2021. godine uočili su, naime, da postoje pravilnosti u njihovim javnim nastupima, a o tome što je prevladavajuće govori i dio naslova njihova rada koji glasi: "Ne želim biti teret svojoj stranci". Budući da smo s Marinom Galićem razgovarali u dane kada je u nas "prasnula" još jedna afera, razgovor smo počeli s komentarom izjave za javnost smijenjenog Davora Filipovića. Ministar je, a slatko smo se i nasmijali, potvrdio rezultate znanstvenog istraživanja - "u cencu"!

- Davor Filipović je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i čini se da je poput pravog "štrebera" zaslužio čistu "peticu" iz kolegija "afersko komuniciranje političara". Naše istraživanje nosi naziv "Ne žele biti teret svojoj stranci", a Filipović je u nekoliko navrata ponovio upravo tu rečenicu "Ne želim biti teret Vladi niti HDZ-u". Specifičnost "slučaja Filipović" u odnosu na analizirane afere iz rada jest protok vremena. Naime, mi smo u istraživanju otkrili tri faze komuniciranja: poricanje afere i odgovornosti, prebacivanje odgovornosti, i na kraju suočavanje sa strankom, ali taj proces odvijao se u kraćem ili duljem vremenskom razmaku. Kod Filipovića se sve odigralo u nekoliko sati i zapravo smo mogli detektirati izjave vezane uz sve tri faze u samo jednom obraćanju javnosti. Još večer prije bio je u HNK odmah pored "šefa" Andreja Plenkovića, koji ga je manje od 24 sata kasnije smijenio. Međutim, iako se situacija odvijala jako brzo, komuniciranje odgovara našem istraživanju: "Hrvatska bilježi rekordne strane direktne investicije", "nisam imao nikakvih saznanja", "moj savjetnik je jedan od najimućnijih i najostvarenijih ljudi u našoj domovini", "služio sam domovini", "časno sam radio", "preuzimam političku odgovornost2. Sve navedene rečenice tipično izgovaraju političari tijekom afera. U svojoj obrani Filipović je isticao svoje kapitale, od socijalnih, kulturnih, ekonomskih, pa i simboličnih, ali ipak je na kraju prevladao odnos prema stranci i Vladi, čije se presude političari često više boje i od one pravosudne - kazao je Galić.

---
---
image

Davor Filipović

Ranko Šuvar/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tek je tridesetak njih stiglo u Zagreb, dok su ostali još uvijek u Grčkoj i nisam siguran da će tamošnja javnost blagonaklono gledati na takav doček, a pritisak javnosti može, na žalost, imati i direktan utjecaj na pravosuđe i moglo bi otežati daljnje puštanje navijača iz zatvora. S druge strane, ako povratnike častite epitetima ‘heroji‘, to je samo podstrek njima i kasnijim generacijama da ponove slične incidente [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Marin Galić: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Tek je tridesetak njih stiglo u Zagreb, dok su ostali još uvijek u Grčkoj i nisam siguran da će tamošnja javnost blagonaklono gledati na takav doček, a pritisak javnosti može, na žalost, imati i direktan utjecaj na pravosuđe i moglo bi otežati daljnje puštanje navijača iz zatvora. S druge strane, ako povratnike častite epitetima ‘heroji‘, to je samo podstrek njima i kasnijim generacijama da ponove slične incidente Marin Galić: 2 0 14687 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-13 12:01:33 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-18 11:53:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-18 11:52:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Tek je tridesetak njih stiglo u Zagreb, dok su ostali još uvijek u Grčkoj i nisam siguran da će tamošnja javnost blagonaklono gledati na takav doček, a pritisak javnosti može, na žalost, imati i direktan utjecaj na pravosuđe i moglo bi otežati daljnj [metadata] => robots= author= title='Pogrešno je BBB-ovce koji se vraćaju iz grčkog pritvora dočekivati kao heroje - evo kakav bi to problem moglo izazvati' page_title='Pogrešno je BBB-ovce koji se vraćaju iz grčkog pritvora dočekivati kao heroje - evo kakav bi to problem moglo izazvati' [metakey] => Marin Galić, navijači, BBB [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/13\/25929651.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/26214776.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/26211304.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marin Gali\u0107, docent na Sveu\u010dili\u0161tu Sjever, donedavno je na Fakultetu politi\u010dkih znanosti u Zagrebu predavao o politi\u010dkim i dru\u0161tvenim aspektima sporta te su mu u fokusu interesa navija\u010dke skupine<\/p>","

BBB-ovci na stadionu u Maksimiru<\/p>","

Davor Filipovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25929651_1920.jpg":"1920x1080","k_25929651_1280.jpg":"1280x1280","k_25929651_1024.jpg":"1024x1024","k_25929651_640.jpg":"640x640","k_25929651_480.jpg":"480x480","k_25929651_340.jpg":"340x340","k_25929651_220.jpg":"220x220","o_25929651_1280.jpg":"1280x853","o_25929651_1024.jpg":"1024x682","o_25929651_640.jpg":"640x426","o_25929651_480.jpg":"480x320","o_25929651_340.jpg":"340x226","o_25929651_220.jpg":"220x146","h_25929651_1280.jpg":"1280x854","h_25929651_1024.jpg":"1024x683","h_25929651_640.jpg":"640x427","h_25929651_480.jpg":"480x320","h_25929651_340.jpg":"340x227","h_25929651_220.jpg":"220x147","pp_25929651_1280.jpg":"1280x1628","pp_25929651_1024.jpg":"1024x1303","pp_25929651_640.jpg":"640x814","pp_25929651_480.jpg":"480x611","pp_25929651_340.jpg":"340x432","pp_25929651_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_26214776_1920.jpg":"1920x1080","k_26214776_1280.jpg":"1280x1280","k_26214776_1024.jpg":"1024x1024","k_26214776_640.jpg":"640x640","k_26214776_480.jpg":"480x480","k_26214776_340.jpg":"340x340","k_26214776_220.jpg":"220x220","o_26214776_1280.jpg":"1280x850","o_26214776_1024.jpg":"1024x680","o_26214776_640.jpg":"640x425","o_26214776_480.jpg":"480x318","o_26214776_340.jpg":"340x225","o_26214776_220.jpg":"220x146","h_26214776_1280.jpg":"1280x854","h_26214776_1024.jpg":"1024x683","h_26214776_640.jpg":"640x427","h_26214776_480.jpg":"480x320","h_26214776_340.jpg":"340x227","h_26214776_220.jpg":"220x147","pp_26214776_1280.jpg":"1280x1628","pp_26214776_1024.jpg":"1024x1303","pp_26214776_640.jpg":"640x814","pp_26214776_480.jpg":"480x611","pp_26214776_340.jpg":"340x432","pp_26214776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26211304_1920.jpg":"1920x1080","k_26211304_1280.jpg":"1280x1280","k_26211304_1024.jpg":"1024x1024","k_26211304_640.jpg":"640x640","k_26211304_480.jpg":"480x480","k_26211304_340.jpg":"340x340","k_26211304_220.jpg":"220x220","o_26211304_1280.jpg":"1280x853","o_26211304_1024.jpg":"1024x682","o_26211304_640.jpg":"640x426","o_26211304_480.jpg":"480x320","o_26211304_340.jpg":"340x226","o_26211304_220.jpg":"220x146","h_26211304_1280.jpg":"1280x854","h_26211304_1024.jpg":"1024x683","h_26211304_640.jpg":"640x427","h_26211304_480.jpg":"480x320","h_26211304_340.jpg":"340x227","h_26211304_220.jpg":"220x147","pp_26211304_1280.jpg":"1280x1628","pp_26211304_1024.jpg":"1024x1303","pp_26211304_640.jpg":"640x814","pp_26211304_480.jpg":"480x611","pp_26211304_340.jpg":"340x432","pp_26211304_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8178816 Threads: 3 Questions: 1689430890 Slow queries: 5037704 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112656119 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pogresno-je-bbb-ovce-koji-se-vracaju-iz-grckog-pritvora-docekivati-kao-heroje-evo-kakav-bi-to-problem-moglo-izazvati-1348407 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pogresno-je-bbb-ovce-koji-se-vracaju-iz-grckog-pritvora-docekivati-kao-heroje-evo-kakav-bi-to-problem-moglo-izazvati-1348407?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 344821 [name] => Marin Galić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-galic [link] => /tag/marin-galic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394826 [name] => navijači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijaci [link] => /tag/navijaci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 413438 [name] => BBB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bbb [link] => /tag/bbb ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tek je tridesetak njih stiglo u Zagreb, dok su ostali još uvijek u Grčkoj i nisam siguran da će tamošnja javnost blagonaklono gledati na takav doček, a pritisak javnosti može, na žalost, imati i direktan utjecaj na pravosuđe i moglo bi otežati daljnje puštanje navijača iz zatvora. S druge strane, ako povratnike častite epitetima ‘heroji‘, to je samo podstrek njima i kasnijim generacijama da ponove slične incidente [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Marin Galić: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Pogrešno je BBB-ovce koji se vraćaju iz grčkog pritvora dočekivati kao heroje - evo kakav bi to problem moglo izazvati‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/25929651.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nera Šimić/Cropix [mainImageDesc] =>

Marin Galić, docent na Sveučilištu Sjever, donedavno je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predavao o političkim i društvenim aspektima sporta te su mu u fokusu interesa navijačke skupine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/25929651.jpg [title] =>

Marin Galić, docent na Sveučilištu Sjever, donedavno je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predavao o političkim i društvenim aspektima sporta te su mu u fokusu interesa navijačke skupine

Nera Šimić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26214776.jpg [title] =>

BBB-ovci na stadionu u Maksimiru

Ronald Goršić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26211304.jpg [title] =>

Davor Filipović

Ranko Šuvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Marinom Galićem, docentom na Sveučilištu Sjever koji je donedavno na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predavao o političkim i društvenim aspektima sporta te su mu u fokusu interesa navijačke skupine, razgovarali smo o pritvorenim Bad Blue Boysima u Grčkoj, njihovu povratku u Hrvatsku, odnosno političkom tretmanu tih događaja od Vlade i policije.

Političari se boje da ne izgube povjerenje stranke, no strah od izbacivanja iz igre postoji i među navijačima. Postoji i strah političara od suda navijačkih skupina, što se moglo pratiti posljednja četiri mjeseca kada je riječ o pritvorenim Bad Blue Boysima u Grčkoj. Kako komentirate razvoj događaja, uključujući i ponašanje dijela onih koji su se nekidan vratili u Hrvatsku?

- Kada su u pitanju navijači Dinama, odnosno u ovom slučaju riječ je o članovima navijačke skupine BBB, postoji neprimjerena akcija i reakcija. Akcija se odnosi na činjenicu da je neobranjivo da netko prođe 1300 kilometara kako bi se potukao sa suparničkim navijačkim skupinama i pravio nerede po nekom gradu u trenutku kada imate zabranu odlaska na gostovanja. S druge strane, neprimjerena je reakcija grčkog pravosuđa koja mjesecima drži u pritvoru 103 navijača. Može biti razumljivo da odmah nakon nesretnog ubojstva radi utvrđivanja činjenica pritvorite veći broj ljudi, ali nakon provedene istrage ne možete držati 103 ljudi u pritvoru, jer velika većina nije sigurno niti vidjela ubojstvo, niti ima bilo kakve spoznaje o njemu. BBB sigurno nisu išli organizirano u Atenu nekoga ubiti, a treba znati da u njihovom kodeksu stoji da ne upotrebljavaju hladno oružje. Možda je desetak navijača bilo u blizini nesretnog događaja, ali to nije opravdanje da se njih 103 drži u pritvoru više od četiri mjeseca. Reakcija pri povratku opet nije primjerena jer su navijači optuženi za agresivno ponašanje i narušavanje reda i mira, a napad na novinare može poslužiti samo kao potvrda teze o neprimjerenom ponašanju.

Zabrana kao očekivana mjera

Je li policija ispravno reagirala protiv onih koji su zapalili baklje na zagrebačkom aerodromu?

- Trebalo je spriječiti velike dočeke u Zagrebu prvenstveno zbog samih pritvorenih navijača. Tek je tridesetak njih stiglo u Zagreb, dok su ostali još uvijek pritvoreni u Grčkoj i nisam siguran da će grčka javnost gledati blagonaklono na doček “heroja”, a nažalost pritisak javnosti može imati i direktan utjecaj na pravosuđe i moglo bi otežati daljnje puštanje navijača iz zatvora. S druge strane, također ako povratnike častite epitetima “heroji”, onda je to samo podstrek njima i kasnijim generacijama da ponove slične incidente. Inače, nisam vidio nikakvu reakciju policije ispred zgrade zračne luke, a da je kojim slučajem neki obični građanin zapalio baklju, nisam siguran da bi “prošao lišo”…

Hoće li mjera zabrane ulaska na stadione ovim navijačima koji su bili pritvoreni u Grčkoj polučiti neki rezultat?

- To je očekivana mjera, jer je uvijek glavna mjera pravosuđa spriječiti ponavljanje djela, u ovom slučaju to se odnosi na odlazak na utakmice, odnosno stadione. Međutim, tek treba vidjeti koliko će vremenski trebati da zabrana postane aktivna u Hrvatskoj. Dinamo igra dvije važne utakmice i već navijači najavljuju “feštu” s povratnicima iz Atene. Niti jedna represivna mjera nije, naravno, idealna, ali koja je alternativa? Naravno da bi savršeni scenarij bio da navijači sami shvate kako dio njihovog ponašanja jednostavno nije društveno prihvatljiv i da ostanu na onome pozitivnom i plemenitom što rade kroz veliku većinu svojeg aktivizma. Pozitivno znači bezuvjetna podrška svojem klubu, plemenito su razne humanitarne akcije koje provode, a društveno neprihvatljivo prvenstveno njihov ritual fizičkih sukoba.

Slažete li se s premijerom da policija odlično radi svoj posao kad je riječ o navijačima?

- Čim se netko hvali policijom znači da nešto nije u redu u odnosu s navijačima, jer je policija posljednja instanca u lancu tog odnosa. Najvažnija instanca u odgoju navijača su porodica i društvo. Teško je utjecati na odgoj unutar obitelji, a on je vjerojatno presudan, dok društvo može djelovati prvenstveno kroz obrazovanje. Ako se neki mladić razvija u okruženju gdje je fizičko nasilje prihvatljivo ponašanje, vrlo je vjerojatno da će i sam dalje tako postupati. Odgoj navijača dugoročni je proces i zapravo možete djelovati samo na buduće “navijače” jer malo je vjerojatno da ćete promijeniti stavove sadašnjih pripadnika navijačkih skupina. A aktivni navijač u većini slučajeva ima svoj vijek trajanja i stoga se skupine konstantno mijenjaju, stariji navijači odlaze, a mladi željni dokazivanja dolaze.

Dijelite li mišljenje nekih navijača da je policija ponekad i prestroga prema njima?

- Nakon incidenta obično su uvijek u javnosti u prvom planu izjave policije, a rijetko i viđenje navijača, tako da se automatski stvara crno-bijela slika. Uvijek je policija u prednosti kada je u pitanju medijska slika i možebitna vjerodostojnost. Dodatni problem je tradicionalna medijska zatvorenost navijačkih skupina gdje zapravo sve informacije ostaju strogo zatvorene unutar samog navijačkog kora, a samim time teže do javnosti prodire i druga strana priče. Također je prilikom svakog incidenta potrebno sagledati kompletnu sliku događaja, primjerice, kod obračuna u Desincu treba analizirati što je sve prethodilo samom fizičkom obračunu i gdje je zasigurno došlo do niza propusta. Svaka strana uvijek smatra da je oštećena i da krivica leži u drugome, a zapravo treba raditi na tome da do toga uopće i ne dođe, tada se to može smatrati uspjehom, a ne da gledamo scene nasilja i onda međusobne optužbe o pretjeranoj uporabi sile s obje strane.

Politički poeni

Kako se, po vašem mišljenju, postavila Vlada u cijelom događaju, a kako predsjednik RH Zoran Milanović? U jednom trenutku činilo se da ovaj potonji čini štetu našim državljanima, a zatim je slična poruka stigla i premijeru Andreju Plenkoviću?

- Svaka vlast mora uvijek štititi svoje građane. Sigurno je da je ovaj slučaj dobra prilika da se steknu pozitivni politički poeni u izbornoj godini. Milanović nema realnu izvršnu moć i veći dio njegove aktivnosti se svodi na izjave bez mogućnosti jasnog djelovanja. Milanović je pravilno detektirao mnoge probleme u vezi s pritvorom navijača, ali njegov specifični stil komunikacije stvara prijepore. S druge strane, Plenković ima realnu moć, ali naravno da mora biti oprezan u svojem djelovanju jer se neki potezi mogu interpretirati kao pritisak na pravosuđe, a opet ako ništa ne poduzima bit će izvrgnut kritikama u hrvatskoj javnosti.

Ali kako je moguće da premijer zna što će se dogoditi, odnosno da uskoro stižu, kako je rekao, dobre vijesti iz Grčke? Gdje je ovdje granica i ima li je između diplomacije i nedopustivog miješanja izvršne u sudsku vlast?

- Možda je vidovit, ili je bio kod neke dobre gatare. Šalu na stranu, sigurno je da javnost nije nikada upoznata sa svim postupcima politike, odnosno u ovom slučaju diplomacije. Sama odluka o pritvaranju navijača je djelomično donesena pod utjecajem grčke javnosti i politike. U savršenom svijetu postoji dioba vlasti, ali sigurno ne živimo u savršenom svijetu. Kada je na djelu “tiha diplomacija” s time se ne ide u javnost, ali je Plenković očito sebe želio opet staviti u prvi plan, a to nije mogao kroz medijsku “tišinu”.

---

image

BBB-ovci na stadionu u Maksimiru

Ronald Goršić/Cropix
---

Dio javnosti smatra da se Vlada zapravo postavila kalkulantski prema običnim huliganima, slažete li se s tim? Pritvorene se nazivalo “našom djecom”, “našim dečkima”...

- Političari uvijek nastoje izvući pozitivne poene za sebe i stranku u svakoj prilici, a navijači jednog od dva najveća kluba u Hrvatskoj veliki su bunar glasova. Uz to, navijačke skupine su dobro organizirane te brzo i žustro reagiraju, a očito je da ih se političari boje. Upravo zbog toga političari često pažljivo pristupaju tom problemu, nastojeći ponekad minimalizirati neke negativne poteze i incidente navijača. Tako se, primjerice, tek nedavno, nakon prijetnje kazne HNS-u, odlučnije krenulo u kažnjavanje izgrednika. Također, volim naglasiti da huligani čine tek manjinu navijačkih skupina i nikako se ne smije poistovjetiti u Hrvatskoj navijanje i huliganstvo.

Prema ponašanju onih koji su nekidan pušteni na slobodu, dalo bi se zaključiti da nisu naučili lekciju što bi trebao biti cilj pritvora, sudskih postupaka i sankcija?

- Vraćamo se na problem dočeka. Kada vas nakon svega tretiraju kao “heroja”, onda je teško vjerovati da ćete promijeniti stavove o životu. Zašto biste, uostalom? Ako ste pripadnik navijačke skupine, želite se prvenstveno dokazati unutar te organizacije, formalne ili neformalne, i steći autoritet i poštovanje unutar skupine, a pritom vas ne interesira mišljenje javnosti. Nakon Atene, tih 103 BBB će, po svemu sudeći, dobiti posebni status unutar organizacije i zapravo je gotovo nemoguće to spriječiti. A ponavljam, navijačima je samo važno mišljenje jezgre navijača, tako da će vrlo vjerojatno oni postati uzor sadašnjim, ali i budućim navijačima, što nije nikako dobro. Malo tko može ostati ravnodušan kada vas vaša organizacija, koja vam je smisao života, uzdiže u heroja, i zaboravite sve ružno što ste prošli u grčkim zatvorima da dođete do tog statusa. Možda će tek manji broj pritvorenih reći “što to meni treba”, odnosno “ne ponovilo se”.

Nogometno ‘desničarenje’

Kazali ste jednom da su istraživanja potvrdila da u navijačkim jezgrama prevladavaju desničarski i radikalno desni stavovi te da gotovo i nema ljevičarskih ideja. Koliko su za to odgovorni sami igrači, uprave klubova i Hrvatski nogometni savez?

- To “desničarenje” u nogometu nije samo hrvatski slučaj, već na većini nogometnih travnjaka u Europi u prvom planu su desno orijentirane ideje. Postoje izuzeci poput Marseillea, AEK-a, Celtica. U Hrvatskoj od samih početaka HDZ kontrolira HNS i zapravo je ta činjenica tako duboko ukorijenjena da se situacija sigurno neće mijenjati u dogledno vrijeme. Na tribinama navijačke skupine su čak i desnije orijentirane od HDZ-a. Namjerno kažem skupine, jer to ne znači da i svi pojedinci dijele takvo mišljenje, ali jednostavno u kolektivu ponekad izvikuju i nešto što privatno možda i ne misle. Klupski igrači najčešće nemaju političke stavove jer je često riječ o profesionalcima koji “odrađuju” svoj ugovor. Međutim, kada nastupa reprezentacija, situacija je drukčija. Sigurno da izjave i stavovi izbornika Zlatka Dalića imaju političku konotaciju, neki igrači su u povijesti direktno agitirali za pojedine stranke i obično je to bilo za desne opcije. Možda je tek izuzetak stav Zvonimira Bobana, koji je u jednom trenutku izjavio da će glasati za Milanovića.

Hoće li strože kazne, a imali smo ih nekoliko u posljednje vrijeme, iskorijeniti ustašovanje na tribinama?

- Hrvatska ima jasan zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Taj zakon je čak i dobar i ako se primjenjuje, vjerujem da može iskorijeniti ne samo “ustašovanje”, već i mnoge druge incidente. Je li primjerice ikada netko osuđen za upotrebu pirotehnike i baklji? Nije, a da li postoje jasne kazne za takve izgrednike u zakonu? Postoje, samo treba primjenjivati ono što piše u zakonu.

Javnost je zatečena odlukom koja će postati dio navijačkog kodeksa u Hrvatskoj. Radi se o dogovoru najvećih navijačkih skupina da se u njihovim sukobima više neće upotrebljavati oružje poput dasaka, palica i sličnog hladnog oružja, već će se obračunavati isključivo šakama. Što kažete na tu odluku?

- Navijački kodeks ima veliku težinu među navijačima. Možda će biti nespretna usporedba, ali i mafija ima neke kodekse koje itekako poštuje. Međutim i u jednom i drugom slučaju je problem kada se ti kodeksi baš i ne poklapaju sa zakonom, odnosno oni se postavljaju iznad zakona. To je problem i s novim “dogovorom” među navijačkim skupinama. Teško javnost može biti zadovoljna jer su eto BBB i Torcida odlučili da se više neće tući palicama. Bio bi uspjeh i pomak kada bi odlučili da se više neće fizički obračunavati ili da osnuju boksačke ili borilačke klubove pa neka odmjere sportski snage u ringu, a ne u javnom prostoru. Taj dio fizičkog obračuna, koliko god on bio dio navijačkog rituala, neće biti nikada prihvaćen u široj javnosti i uvijek će ostaviti negativnu sliku i ocrniti sve ono dobro koje navijači rade u 99 posto slučajeva.

Zanimljivo je, kako je također rečeno, da će oni “koji neće poštovati dogovor biti kažnjeni od vlastite grupe”. Kakve su to, dakle, grupe? Paravojne organizacije? BBB prijestupnike naziva “našom braćom”...

- Sigurno je kako se pripadnici navijačkih skupina više boje osude iz svojih redova, negoli pravosudnih presuda. Vjerojatno najveća kazna za svakog aktivnog navijača je isključenje iz navijačke skupine. U tom trenutku mu se vjerojatno ruši svijet, jer navijanje je njegov život. Već sam spomenuo da je osnovni problem što su ponekad ti kodeksi i njihovo ponašanje izvan zakona, odnosno njihovo nesankcioniranje dovodi do toga da se navijačke organizacije postavljaju iznad zakona i to nije nikako dobro.

Fenomen Hajduka

Dijelite li mišljenje Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora, da je sve više publike na stadionima, da nogomet raste i da svi moramo raditi na navijačkoj kulturi? Koliko ja pratim, sve je više publike jedino na Poljudu, pa čak i žene i djeca.

- Hajduk i 100.000 članova su apsolutni fenomen ne samo na razini Hrvatske već i šire i vrijedni su dubljeg istraživanja, analize, ali istovremeno i poštovanja. Poljudski ambijent, prepune tribine, aktivna publika su možda upravo ono zbog čega je nogomet toliko popularan diljem svijeta. S druge strane, teško je trenutno na Maksimiru obarati rekorde, kada su kapaciteti iz dana u dan sve manji i stadion je apsolutno ruglo. Prvenstveno su Hajduk i trenutni pozitivni rezultati ti koji generiraju povećanje posjeta na stadionima, međutim stadione puni i natjecateljska neizvjesnost. Da Hajduk osvoji petu titulu zaredom s 20 bodova prednosti, nisam siguran da bi bio isti interes kao danas, kada Hajduk pokušava doći do titule nakon 19 godina.

Kada ste govorili o komunikacijskim strategijama, istaknuli ste humor kao bitnu stavku. Pratite li i što kažete o marketingu Hajduka u kojemu se dade primijetiti upravo fina doza humora?

- Marketing Hajduka je vrlo uspješan posljednjih nekoliko godina jer rezultat tog rada su i spomenutih 100.000 članova koji nisu sišli s neba. Humor je uvijek dobra strategijska komunikacija jer je konzumenti brže i dulje pamte.

Probajte sada razmisliti koja vam je reklama ostala u sjećanju i vidjet ćete da je često ona koja ima dozu humora. Hajduk je vrlo profesionalno pristupio marketingu i rekao bih brendiranju i rezultati, a u ovom slučaju ne samo sportski, pokazuju da su na pravom putu.

---

Ni Filipović ne želi biti na teret Vladi i HDZ-u

Marin Galić je, zajedno s kolegama dr. Draženom Lalićem i Anitom Culifaj, proveo istraživanje - o kojemu smo nedavno pisali u Spektru - o temi kriznog komuniciranja političara ulovljenih u korupcijskim i drugim aferama te su došli do vrlo zanimljivih rezultata. Analizirajući 471 izjavu 35 političara u razdoblju od 2010. do 2021. godine uočili su, naime, da postoje pravilnosti u njihovim javnim nastupima, a o tome što je prevladavajuće govori i dio naslova njihova rada koji glasi: "Ne želim biti teret svojoj stranci". Budući da smo s Marinom Galićem razgovarali u dane kada je u nas "prasnula" još jedna afera, razgovor smo počeli s komentarom izjave za javnost smijenjenog Davora Filipovića. Ministar je, a slatko smo se i nasmijali, potvrdio rezultate znanstvenog istraživanja - "u cencu"!

- Davor Filipović je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i čini se da je poput pravog "štrebera" zaslužio čistu "peticu" iz kolegija "afersko komuniciranje političara". Naše istraživanje nosi naziv "Ne žele biti teret svojoj stranci", a Filipović je u nekoliko navrata ponovio upravo tu rečenicu "Ne želim biti teret Vladi niti HDZ-u". Specifičnost "slučaja Filipović" u odnosu na analizirane afere iz rada jest protok vremena. Naime, mi smo u istraživanju otkrili tri faze komuniciranja: poricanje afere i odgovornosti, prebacivanje odgovornosti, i na kraju suočavanje sa strankom, ali taj proces odvijao se u kraćem ili duljem vremenskom razmaku. Kod Filipovića se sve odigralo u nekoliko sati i zapravo smo mogli detektirati izjave vezane uz sve tri faze u samo jednom obraćanju javnosti. Još večer prije bio je u HNK odmah pored "šefa" Andreja Plenkovića, koji ga je manje od 24 sata kasnije smijenio. Međutim, iako se situacija odvijala jako brzo, komuniciranje odgovara našem istraživanju: "Hrvatska bilježi rekordne strane direktne investicije", "nisam imao nikakvih saznanja", "moj savjetnik je jedan od najimućnijih i najostvarenijih ljudi u našoj domovini", "služio sam domovini", "časno sam radio", "preuzimam političku odgovornost2. Sve navedene rečenice tipično izgovaraju političari tijekom afera. U svojoj obrani Filipović je isticao svoje kapitale, od socijalnih, kulturnih, ekonomskih, pa i simboličnih, ali ipak je na kraju prevladao odnos prema stranci i Vladi, čije se presude političari često više boje i od one pravosudne - kazao je Galić.

---
---
image

Davor Filipović

Ranko Šuvar/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nera Šimić/Cropix Ronald Goršić/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Nera Šimić/Cropix

Marin Galić, docent na Sveučilištu Sjever, donedavno je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predavao o političkim i društvenim aspektima sporta te su mu u fokusu interesa navijačke skupine

Ronald Goršić/Cropix

BBB-ovci na stadionu u Maksimiru

Ranko Šuvar/Cropix

Davor Filipović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pogresno-je-bbb-ovce-koji-se-vracaju-iz-grckog-pritvora-docekivati-kao-heroje-evo-kakav-bi-to-problem-moglo-izazvati-1348407 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d7e483de33bedd4f1087252ec86d137264321955 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Pogre%C5%A1no+je+BBB-ovce+koji+se+vra%C4%87aju+iz+gr%C4%8Dkog+pritvora+do%C4%8Dekivati+kao+heroje+-+evo+kakav+bi+to+problem+moglo+izazvati%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpogresno-je-bbb-ovce-koji-se-vracaju-iz-grckog-pritvora-docekivati-kao-heroje-evo-kakav-bi-to-problem-moglo-izazvati-1348407 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpogresno-je-bbb-ovce-koji-se-vracaju-iz-grckog-pritvora-docekivati-kao-heroje-evo-kakav-bi-to-problem-moglo-izazvati-1348407 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tek je tridesetak njih stiglo u Zagreb, dok su ostali još uvijek u Grčkoj i nisam siguran da će tamošnja javnost blagonaklono gledati na takav doček, a pritisak javnosti može, na žalost, imati i direktan utjecaj na pravosuđe i moglo bi otežati daljnje puštanje navijača iz zatvora. S druge strane, ako povratnike častite epitetima ‘heroji‘, to je samo podstrek njima i kasnijim generacijama da ponove slične incidente [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Marin Galić: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaMarin Galić:

‘Pogrešno je BBB-ovce koji se vraćaju iz grčkog pritvora dočekivati kao heroje - evo kakav bi to problem moglo izazvati‘

Piše Silvana Uzinić
18. prosinca 2023. - 12:52
Marin Galić, docent na Sveučilištu Sjever, donedavno je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predavao o političkim i društvenim aspektima sporta te su mu u fokusu interesa navijačke skupineNera Šimić/Cropix

Marinom Galićem, docentom na Sveučilištu Sjever koji je donedavno na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predavao o političkim i društvenim aspektima sporta te su mu u fokusu interesa navijačke skupine, razgovarali smo o pritvorenim Bad Blue Boysima u Grčkoj, njihovu povratku u Hrvatsku, odnosno političkom tretmanu tih događaja od Vlade i policije.

Političari se boje da ne izgube povjerenje stranke, no strah od izbacivanja iz igre postoji i među navijačima. Postoji i strah političara od suda navijačkih skupina, što se moglo pratiti posljednja četiri mjeseca kada je riječ o pritvorenim Bad Blue Boysima u Grčkoj. Kako komentirate razvoj događaja, uključujući i ponašanje dijela onih koji su se nekidan vratili u Hrvatsku?

- Kada su u pitanju navijači Dinama, odnosno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 01:44