StoryEditorOCM
Hrvatskaoporba bijesna

LIVENa summit stigao i Aleksandar Vučić zbog kojeg pljušte reakcije; ‘Stvarno je prelijep grad‘ kazao je gledajući Dubrovnik

Piše Vijesti Sd
9. listopada 2024. - 14:05

KLJUČNI DOGAĐAJI 

- U Dubrovniku se danas održava summit Ukrajina - jugoistočna Europa

     - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također dolazi, iako je prvotno najavljen ministar vanjskih poslova

      - Sudionici će raspraviti i prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju

      - Andrej Plenković i Zelenski potpisali su Sporazum o suradnji između Hrvatske i Ukrajine

      - Na summit stigli visoki dužnosnici iz regije, uključujući predsjednike Slovenije, Crne Gore i Kosova te premijere iz  Grčke, Bugarske, Albanije, Sjeverne Makedonije i BiH

-  Opozicija: Zvali ste Vučića, a Milanovića ne: ‘Kršite Ustav‘

NOVO: 16.00 Vučić stigao u Dubrovnik

Aleksandar Vučić stigao je na summit potpore Ukrajini koji se održava u Dubrovniku. Kako piše Večernji list srbijanski predsjednik krati vrijeme do summita u razgovorom s drugim uzvanicima.

"Stvarno je prelijep grad", kazao je u jednom trenutku gledajući prema Dubrovniku.

image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix

Zelenski održao govor

"Dragi prijatelji, moramo jačati kapacitete za borbu protiv deestabilizacije Europe i svijeta", kazao je Zelenski, nakon čega je naglasio važnost bilateralnih sporazuma. "To je ključno za strukturu Europe." Zapitao je potom kako natjerati Rusiju na mir. "Mi u Ukrajini smo razvili plan djelovanja koji može premostiti jaz koji trenutačno ne omogućava mir. To je plan za stabilnost, za sve vaše zemlje. Kada se taj plan počne provoditi, Rusija će izgubiti svoju moć koja joj omogućava da predstavlja prijetnju za cijelu Europu", kazao je.

Poručio je da je Ukrajini najveći partner u ostvarivanju tog cilja Europska unija. "Ali možete nam pomoći i vi da dođemo do toga cilja", poručio je uzvanicima na summitu. "Geopolitička sigurnost ovisi o tome ima li Ukrajina mjesta u NATO-u. Ako ga ima, Putin će izgubiti svoju moć. Ukrajina se nikada neće pokoristiti Rusiji, u tome smo odlučni. Zato smatram da je članstvo u NATO-u i Europskoj uniji ključno za ukrajinski mir", poručio je.

Otkrio je i do kada bi želio da se završi rat u Ukrajini. "U sljedećim mjesecima doista imamo priliku pomaknuti se prema stabilnosti i miru. Vidimo priliku na ratištu da doista pokrenemo plan djelovanja koji će nam omogućiti da okončamo ovaj rat do 2025. godine. Oslanjamo se na potporu Velike Britanije, Italije, Njemačke, Francuske i SAD-a. Računamo na svakoga od vas. Zajedno možemo postići sve što je potrebno", zaključio je Zelenski.

image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix

15:59 Obraćanje Plenkovića

"Dubrovnik je grad koji je poznavao rat, koji je poznavao razaranja. Danas on uživa mir, prosperitet i napredak. Točno to je budućnost koju želimo Ukrajini", započeo je Plenković.

"Dragi prijatelji, Hrvatska je stajala uz Ukrajinu od 1991., jedna je od prvih koja je stala uz Hrvatsku i priznala našu neovisnost. Pomogli su nam i s vojnom opremom u periodu kad smo bili suočeni s embargom na uvoz oružja. Danas Hrvatska stoji uz Ukrajinu i stoji od prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu.

Prošlo je gotovo 1000 dana i doista smo zadovoljni što je ovo treći summit koji organiziramo u RH", kazao je premijer i dodao:

"Naša je pomoć - višestruka. 300 milijuna eura humanitarne pomoći, u energetici, vojnoj opremi... Osim toga, dali smo Ukrajini i svoja stručna znanja koja se odnose na poslijeratna razdbolja poput razminiranja, brige za branitelje, a primili smo i oko 30 tisuća ukrajinskih izbjeglica, kao i branitelje u braniteljske bolnice. Organizirali smo edukaciju odvjetnika specijaliziranih za ratne zločine", nabraja Plenković.

"Predsjednik Zelenski i ja smo potpisali sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori koji će obilježiti naredne godine. S tim vjerujemo, možemo dati najbolji doprinos. To je prirodni refleks za Hrvatsku koja je u svojoj prošlosti bila izložena ratu i dobila puno manje međunarodne pomoći. Danas, stojimo zajedno u obrani demokracije i mira", poručio je premijer, prenosi N1.

"Hrvatska Ukrajini daje potporu na putu u članstvo u EU-u prilikom otvaranja pregovora i screeninga. Zatim su uslijedili i pregovori s BiH što je vrlo važno za proces proširenja u smislu dinamike u kontektstu ruske agresije na Ukrajinu", istaknuo je i dodao da Hrvatska već uživa privilegije koje dobiva kao članica. Nije bilo lako provoditi reforme tijekom ratnog perioda, ali pozdravljamo napredak Ukrajine u tom smislu. Proces proširenja, svi se tome nadamo, mora biti temeljen na zaslugama i omogućiti iste uvjete za sve", rekao je Plenković pozdravljajući ukrajinski put prema Uniji, ali i NATO savezu.

"Borba Ukrajine je važna za svijet jer Ukrajinci neopisivo hrabro brane svoje domove. Svim srcem smo uz njih", poručuje premijer Andrej Plenković i ističe da Rusija nije samo napala Ukrajinu već je i potkopavala same temelje europske sigurnosti kršeći načela međunarodnog prava i poretka.

Ističe i da treba dati potpunu potporu mirovnom planu predsjednika Zelenskog.


15:10  Zelenski se oglasio na X-u nakon sastanka s Plenkovićem. 

"Održao sam sastanak s premijerom Hrvatske, Andrejem Plenkovićem. Ključne teme naših razgovora bile su obrambena pomoć i suradnja, humanitarno razminiranje, rehabilitacija naše djece i ranjenih ratnika, oporavak Ukrajine i europske integracije. Također smo potpisali sporazum o dugoročnoj suradnji i podršci između naših zemalja. Zajedno ćemo razvijati suradnju između naših obrambenih industrija. Hrvatska će nastaviti pružati opremu i dijeliti stručnost u humanitarnom razminiranju.

Zahvaljujem Hrvatskoj na svakom činu podrške našoj zemlji i narodu, kao i na tome što stoji uz Ukrajinu od početka ruske agresije 2014. godine", napisao je Zelenski.

Objavio je i video. 

Plenković: ‘Pružali smo i pružat ćemo i dalje pomoć‘ 

"Drago nam je u Dubrovniku ugostiti predsjednika Zelenskog... Ukrajina je među prvima 90-ih priznala Hrvatsku, a danas brani svoju slobodu. Nastavljamo pružati političku, humanitarnu, gospodarsku i vojnu pomoć te snažno podupirati europski put, napisao je Plenković.

Nakon potpisivanja Sporazuma objavio je kako "prenosimo Ukrajini jedinstvena iskustva Hrvatske u području humanitarnog razminiranja, procesuiranja ratnih zločina i skrbi za ratne veterane, kao i iz pristupnog procesa".  

13:35:  Zelenski i Plenković su potpisali Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine. 

image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix

Hajdaš Dončić o dolasku Vučića na summit

Predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao je što misli o nepozivanju predsjednika Zorana Milanovića na summit Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe u Dubrovniku, dok je pozvan Vučić.

“Nedopustivo je da osoba koja vjerojatno ni dan danas nije sigurna je li Dubrovnik hrvatski grad bude pozvana na summit u taj isti Dubrovnik, a da izravno izabran predsjednik Republike Hrvatske na taj isti skup nije pozvan. To govori prije svega o okupiranosti institucija i jednoj nesuradnji između sukreatora vanjske politike i to je definitivno sramota za Republiku Hrvatsku”, izjavio je Hajdaš Dončić, prenosi N1. 

Kosor: ‘Ustav pregažen kao plitak potok‘

Nešto ranije na twitteru se o tome oglasila i bivša premijerka Jadranka Kosor. "Hrvatska ustavno usklađena vanjska politika ne postoji. Ustav pregažen kao plitki potok", napisala je Kosor.

Zapitala se i koji je stav Domovinskog pokreta (DP) po ovom pitanju.  "Dolazi li vladajući Penava, pp Sabora i gradonačelnik grada Vukovara u Dubrovnik kako bi pozdravio Vučića? Dolazi li s Vučićem možda i njegov Šljivančanin, osuđen za ratni zločin u Vukovaru? Podržava li vladajući DP nepozivanje PRH, a pozivanje Vučića u Dbk?" napisala je.

Mostovi zastupnici su ogorčeni što je pozvan Vučić  

"Što god mi mislili o predsjedniku, on je predsjednik svih nas i sigurno mu je tamo bilo mjesto. Tragikomično je da je pozvan Vučić, jedan četnik bez brade, koji je došao glumeći da niti zna tko je niti što je ili možda zaboravlja ili pokušava prikriti da je Putinova uhoda", rekao je Ante Kujundžić. On smatra da je možda i dobro da Vučić dolazi da "pogleda i prisjeti se svega onoga što je njegova ili politika čiji je on sljednik napravila Dubrovniku". 

Možda je donio popis na kojem se nalaze mjesta nestalih iz Domovinskog rata ili određenu ponudu za ratnu odštetu RH, dodao je.

"Čovjek koji se 90-ih vrlo jasno izjašnjavao da za jednog Srbina treba ubiti 100 Muslimana, sada glumi najvećeg mirotvorca na ovim prostorima", rekao je Kujundžić.

RANIJE: 12.30 - Premijer Plenković je dočekao ukrajinskog predsjednika Zelenskog s kojim bi trebao uskoro potpisati sporazum, a stigle su i prve fotografije s njihovog sastanka:

image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix

11:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Dubrovnik gdje će sudjelovati na 3. sastanku na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa, na kojemu bi zemlje regije trebale dati podršku Kijevu u borbi protiv ruske agresije. Od Konavala do Dubrovnika u stopu ga je pratio helikopter.

Dubrovnik je jutros prilično pust: 

image

Pusti grad

/Slobodna Dalmacija
 

U Dubrovniku je gradski prijevoz danas besplatan da bi se smanjio broj vozila u prometu. Visoki državni dužnosnici u hotel Excelsior iz pravca Cavtata stižu u ‘kontra smjeru‘, zatvorenim dijelom ceste od vidikovca na Orsuli i Zlatnom potoku. Specijalci su ‘okupirali‘ rezervat Lokrum koji je danas zatvoren za posjetitelje.

image
Bozo Radic/Cropix
image


 

Bozo Radic/Cropix

Na skupu sudjeluje i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednica Kosova Vjosa Osman te predsjednik Crne Gore Jakov Milatović a umjesto najavljenog ministra vanjskih poslova Srbije u Dubrovnik stiže srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Tu su i premijeri Grčke Kyriakos Mitsotakis, Albanije Edi Rama, Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, Bugarske Dimitar Glavčevte  predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, potpredsjednik Vlade Moldavije Mihail Popsoij kao i ministri vanjskih poslova Turske Hakan Fidan te Rumunjske Luminița Odobescu.  U radu Summita sudjelovat će i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a tajnik OECD-a Mathias Cormann obratit će se videovezom.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Stiže Aleksandar Vučić

11:25 - Na summit u Dubrovniku dolazi i Aleksandar Vučić iako je prvotno najavio da stiže ministar vanjskih poslova Marko Đurić koji je trebao predstavljati Srbiju. Zbog toga je Dubrovačka deklaracija, koju će potpisati premijer Andrej Plenković, predsjednik Volodimir Zelenski i 12 predsjednika Vlade i države jugoistočne Europe, morala u zadnji tren biti izmijenjena kako bi kao jednog od potpisnika izjave sadržavala ime i prezime Aleksandra Vučića.

Vučićev je ovim manevrom tako još jednom uspio zaokupiti i skrenuti pozornost javnosti na sebe. Srpski vanjskopolitički novinar Boško Jakšić nam kaže da se radi o dobro prokušanom PR triku predsjednika Vučića. Uostalom, srpski je predsjednik isto najavljivao da se neće pojaviti na summitu Ukrajina - jugoistočna Europa u Tirani u veljači ove godine, da bi se na kraju ipak pojavio i potpisao tamošnju deklaraciju.

"Vučić se vodi osobnom ambicijom da odlučuje o svemu i prisustvuje svim skupovima na kojima se o nečemu odlučuje. To je njegov osobni motiv da se pojavi u Dubrovniku, znajući da će onda iskoristi tu priliku da reagira i daje provokativne izjave, sve ono što je dio njegovog političkog marketinga. On jednostavno nije htio propustiti priliku da taj summit prođe bez njega. U krajnjoj liniji, vidjeli smo da on odlazi i na summite na kojima je i Albin Kurti. Vučić se ne usteže odlaziti na ovakve summite jer mu je to prilika da se fotografira bilo u društvu lidera regije, njemačkog kancelara ili francuskog predsjednika", objašnjava nam Jakšić. Na summitu u Dubrovnik dolazi predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Osim prilike za fotografiranje, Vučić je vjerojatno zaključio da bi mu nedolazak u Dubrovnik stvorilo veću šteta nego pojavljivanje.

"Nesudjelovanje Vučića na summitu u Dubrovniku bi bio politički signal zle volje. Srpski predsjednik je očito ocijenio da bi njegovo neprisustvovanje bila loša poruka čitavoj regiji. Iako od summita on neće imati nikakve koristi, od nesudjelovanja bi mogao imati samo štete", zaključuje Jakšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 16:19