StoryEditor
Hrvatskaeuropa sufinancira

Pogled u bolju informatičku budućnost: u Školu za život stiže 26 tisuća laptopa, sve ide preko javne nabave

26. rujna 2019. - 13:10
Opremu nastavnici već mogu koristiti u odgojno-obrazovnom procesu, a slijedi oprema za učenike, koja školama treba biti dostavljena do kraja godine - istaknula je u Kutini ministrica Divjak

Prijenosna računala namijenjena učiteljima i nastavnicima u sklopu projekta e-Škole počela su ovaj tjedan stizati u obrazovne ustanove, a isporuka bi trebala završiti najkasnije do kraja listopada ove godine.

U toj prvoj fazi laptope će dobiti učitelji i nastavnici uključeni u kurikularnu reformu Škola za život, njih 26.350, dakle prosvjetni djelatnici koji predaju u svim predmetima prvih i petih razreda osnovnih škola, oni iz biologije, kemije i fizike u sedmim razredima osnovnih škola te svi nastavnici srednjih škola koji predaju u prvim razredima, a trenutačno nemaju funkcionalno prijenosno računalo.

Ukupna vrijednost tih 26.350 prijenosnih računala je 98,59 milijuna kuna, a nabava je išla preko javne ustanove CARNET-a, Hrvatske akademske i istraživačke mreže, i projekta e-Škole. Riječ je o pretežito europskome novcu, odnosno 85 posto iznosa za računala osigurano je iz europskih fondova, a 15 posto je nacionalno sufinanciranje.

O tim i ostalim pojedinostima izvijestile su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je tim povodom u utorak posjetila Osnovnu školu Vladimira Vidrića u Kutini, te Andrijana Prskalo Maček, pomoćnica ravnatelja CARNET-a.

– Opremu nastavnici već mogu koristiti u odgojno-obrazovnom procesu, a slijedi oprema za učenike koja školama treba biti dostavljena do kraja godine – istaknula je ministrica Divjak.

Ove školske godine, u kojoj je u obrazovnu reformu krenulo oko 150 tisuća učenika prvih, petih i sedmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola, nabava prijenosnih računala za nastavnike te tableta za učenike, čini se, nije prepuštena slučaju.

Dok su lani u eksperimentalnoj fazi tablete za učenike nabavljale škole, a malo je reći da su uređaji nekih dobavljača bili upitne kvalitete (stigli bez kamera, pucali ekrani), ove godine sve ide preko javne nabave.

Tako su prijenosna računala za nastavnike nabavljena u sklopu CARNET-ova projekta e-Škole i to od dva proizvođača, kaže Andrijana Prskalo Maček. Prvi ugovor sklopljen je za model prijenosnog računala HP ProBook 455 G6R konfiguracija 3448, ukupno 14.516 komada po cijeni 2989,95 kuna po komadu (bez PDV-a), za što je ukupno osigurano oko 54,3 milijuna kuna (s PDV-om).

Drugi je model prijenosnog računala Lenovo V330-15IKB, a nabavljeno ih je ukupno 11.834 po cijeni od 2997,30 kuna po računalu (bez PDV-a), odnosno ukupne cijene oko 44,3 milijuna kuna (s PDV-om). Računala oba proizvođača morala su zadovoljiti propisane specifikacije, a jamstvo im je pet godina.

– To su bile ekonomski najisplativije ponude, a bilo nam je važno da ljudi u školama dobiju kvalitetna računala. Izabrali smo dva različita proizvođača zbog brzine isporuke – objašnjava Andrijana Prskalo Maček.

Treba istaknuti i da će se isporuka prijenosnih računala provoditi u dvije faze, a iduće godine računala će se na isti način nabavljati učiteljima i nastavnicima koji će se tada uključiti u reformu.

Što se tiče nabave tableta za učenike koji su ove školske godine uključeni u kurikularnu reformu, podsjetimo, ona također ide preko javne nabave, odnosno Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu, a sredstva su osigurana u europskim fondovima. Kao što je najavila ministrica, tableti bi u škole trebali stići do kraja ove godine, a podsjetimo i kako će ove školske godine tableti na taj način biti osigurani samo učenicima osnovnih škola koji sudjeluju u Školi za život.

Prema podacima Središnjeg državnog ureda,dostavljenim početkom ljeta, bit će nabavljeno ukupno 91.641 tablet za osnovce, a ukupna procijenjena vrijednost je 124 milijuna kuna (bez PDV-a).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 15:35