StoryEditorOCM
HrvatskaPROBLEMI IZGLAĐENI

Poduzetnik Vicenco Blagaić nadigrao Erste banku i postigao nagodbu u sporovima 'teškim' 600 milijuna kuna

6. listopada 2016. - 22:36
blagai.JPG

Splitski poduzetnik Vicenco Blagaić i Erste banka nagodili su se u svojim međusobnim sudskim sporovima teškima preko 600 milijuna kuna. Da je postignut dogovor potvrdili su nam što izravno, što neizravno obje strane, ali o detaljima aranžmana do jučer zaraćeni poslovni partneri nisu željeli javno govoriti.

- Imajući u vidu zakonske odredbe koje se odnose na obvezu čuvanja bankovne tajne, Erste banka ne može u javnosti iznositi informacije koje se tiču poslovnog odnosa s bilo kojim od svojih klijenata. Zbog tog razloga ne možemo detaljnije komentirati niti ovaj konkretni slučaj. Možemo samo potvrditi da je kazneni postupak protiv Erste banke pred Općinskim sudom u Splitu obustavljen u srpnju 2016. godine – naveli su nam u pisanom odgovoru iz Ureda za korporativne komunikacije Erste banke.

Obustava kaznenog postupka vremenski se poklapa s Facebook objavom šefa Živog zida i Blagajićeva prijatelja Ivana Vilibora Sinčića, koji je za njihova zajedničkog ljetnog druženja baš u srpnju ove godine napisao:

- Ovo je Vicina lokacija gdje ljetujem već drugu godinu. Izgubio je godine jer mu je Erste bacila šape na projekt, ovih se dana uspio nagoditi. Ima u vlasništvu posjed veličine dva Monaka. Kreće graditi mali grad s 300 vila, 50 hotela, aerodromom i filmskim studijem. Jedna vila je naša. Vice ima 38 godina, predivan čovjek. Projekt je inače savršen. Gotovo nimalo betona, oplemenjen i zelen.

U srijedu smo tražeći potvrdu dogovora s Erste bankom, kao i njezine detalje, kontaktirali i samog Blagaića.

- Ne bih htio u javnosti govoriti o tome. Sve što mogu reći jest da više nismo u sporu s bankom, nagodba je odrađena i potpisana. Sve bi trebali biti finalizirano do kraja godine – bio je prilično zakopčan uvijek razgovorljivi splitski poduzetnik.

Kada je ušao u spor s Erste bankom, rijetki su mu davali šanse da će uspjeti. Banka mu je blokirala račune i aktivirala hipoteku na vrijednom zemljištu u uvali Tri sestrice u općini Dubrovačko primorje, gdje je projektom bio predviđen pravi mali grad uz more s hotelima, vilama, marinom za megajahte, golfom i ostalim pratećim sadržajima, vrijedan čak 920 milijuna eura. Blagajić se nije predao, pa je javno stao optuživati za banku i njezine odgovorne osobe da mu žele oduzeti tvrtku Hrvatski san i cijeli projekt.

Upućeni će reći da je banka u tom trenutku prilično podcijenila Blagaića, a pogotovo njegove veze s nizom najutjecajnijih ljudi u državi. Ta je pozadina splitskog poduzetnika najbolje izišla na vidjelo u trenutku kada je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu stalo na njegovu stranu i kontra banke podiglo optužnicu za odavanje poslovne tajne, točnije internog izvještaja o stanju svih Blagaićevih tvrtki koji je osvanuo u jednom poslovnom listu. Na koncu je optužnicu potvrdio splitski Općinski sud.

U njoj su bile specificirane sve poslovne štete što su ih navodno Blagaić i njegove povezane tvrtke pretrpjele zbog bančina ponašanja: “Kronus Marine” i 59 milijuna kuna zbog IGH-ova odustajanja od projekta “Šolta”; “Profectus grupa” i 25 milijuna eura iz projekta “Croatian Dream”, jer su u to vrijeme pregovarali s ulagačima iz Singapura; “Profectus Eco” i 25 milijuna eura povlačenjem isto ulagača iz dijela projekta “Dubrovački biser”. S druge strane, prema dostupnim podacima, Erste banka je potraživala 177 milijuna kuna, pa je godinu prije tužbe ODO-a, kada se banka suprotstavila predstečajnoj nagodbi sam Blagaić predlagao da izravnaju dugovanja.

Od prvog ročišta, Blagaić je napravio pravi mali spektakl. Kada je izišao iz sudnice i stao pred novinare, iza njega su se mogli vidjeti upravo Sinčić i tada još uvijek Mostov saborski zastupnik Juro Martinović. Blagaić je, inače, rezultate parlamentarnih izbora održanih par tjedana prije spomenutog ročišta dočekao u Mostovu stožeru, isto kao što je posljednji put snimljen u Živom zidu.

- Ovo je prvi slučaj da se kazneno progoni jedna poslovna banka. To je jako dobar znak da vrijeme kada su banke u Hrvatskoj mogle raditi što hoće, polagano završava. Znamo za franak, Hypo, skandal oko Raiffeisen zadruga. I ovo je jedan takav slučaj, gdje je Erste banka zapravo otimala ljudima projekte. Protiv bankarskog kriminala borimo se na sve načine, a o ovome će se čuti i u Hrvatskom saboru - komentirao je tada cijeli slučaj Sinčić.

Deset mjeseci poslije i međusobnog povlačenje tužbi Blagaić najavljuje da Hrvatski san ide dalje.

- Izgubljene su četiri godine, ali vjerujte da u meni nema niti grama euforije. Kada sve dovršimo s bankom, mi ćemo već na proljeće na samoj lokaciji organizirati sajam nekretnina i pozvati sve zainteresirane – najavio nam je Blagaić.

Ma koje vile, to su šatori...

Kada se danas pogleda lokaciju na Google Earthu, uočljivo je da su iznad uvale Tri sestrice, uz pristupne makadamske ceste, već nikli i čvrsti objekti, konturama vrlo sličnima onima koje se vide u videu što prati ovoljetno druženje Blagaića s Ivanom Viliborom Sinčićem i Igorom Štimcem. Blagajić je i jučer u telefonskom razgovoru ustrajao na svojoj priči da je saborskog zastupnika s obitelji, suprugom Vladimirom Palfi i sinčićem, te bivšeg izbornika ugošćavao u restoranu 'Gastro mare' u uvali Kobaš, omanjem gliseru i unajmljenoj kući.

- To što se vidi na zemljištu su showroom i šatori, a nikakve vile – uporan je Blagaić.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 11:35