StoryEditor
Hrvatskavelimir kračun pogodovao u pretprivatizaciji ‘jadroplova’

Pod istragom još jedan čelnik Privatizacijskog fonda

Piše PSD.
9. travnja 2008. - 22:52
Kračuna se sumnjiči da je Ivanu Odorčiću omogućio pobjedu na natječaju za posao vrijedan 300.000 kuna. Bio je uključen i u aferu ‘Adriachem’

Protiv Velimira Kračuna (56), jedinog od četiri potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) koji se još uvijek nalazi na slobodi, te njegova poznanika Ivana Odorčića (62), inače direktora tvrtke “Konzalting”, USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražni zahtjev.

Velimir Kračun / CROPIX

Stavlja im se na teret zloporaba položaja i ovlasti “teška” gotovo 300 tisuća kuna u korist tvrtke drugoosumnjičenoga.

Prema USKOK-u, Kračun je od 13. ožujka do 4. lipnja prošle godine, kao potpredsjednik HFP-a u sektoru financija te kao predsjednik stručnog povjerenstva Fonda zadužen za pripremu i provedbu javnog nadmetanja za pružanje usluga procjene vrijednosti poslovanja “Jadroplova” radi pripreme postupka privatizacije, omogućio poznanikovoj tvrtki pobjedu na natječaju bez obzira na druge ponuđače.

Sporno nadmetanje

Na sporni natječaj javilo se pet ponuđača, a Kračun je o neadekvatnosti poznanikove tvrtke prešutio sve članovima Povjerenstva, koje je na kraju u svibnju prošle godine upravo tu tvrtku izabralo kao najboljeg ponuđača.

Osim toga, Kračun je bez znanja Tajništva Fonda kao i prije same konačnosti odluke o odabiru, osobno odnio 1. lipnja 2007. godine, ugovor na potpis predsjedniku Fonda.

Temeljem toga, smatra USKOK, Kračun je izdao nalog računovodstvu Fonda da se poznanikovoj tvrtki u dva navrata isplati avans od ukupno 298.900 kuna. Kračun je inače diplomirani ekonomist, a na udar istraživanja državnih službi došao je već ranije s obzirom da je obnašao dužnost predsjednika Dražbovne komisije HFP-a u vrijeme kuponske privatizacije, a koja je osporavana od Državne revizije.

Revizija iz 2002. otkrila je brojne nezakonitosti. Umjesto javnim natječajem ili prikupljanjem ponuda, dionice su se mijenjale neposrednom nagodbom, bez utvrđivanja vrijednosti.

Protiv Kračuna su dizane i kaznene prijave, a njegovo ime se spominje i u aferi “Adriachem” gdje je bio predsjednik Nadzornog odbora, i to kada su sindikalisti te tvrtke prosvjedovali protiv moguće isplate odštete od pola milijuna kuna bivšem direktoru Petru Čovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 03:31