StoryEditor
Hrvatskasjednica vlade

Plenković ostaje u izolaciji, ne može ni u Bruxelles. Ponudio Milanoviću da ga on zamijeni, ali predsjednik mu se zahvalio. Predstavlja nas Janša

Piše PSD
9. prosinca 2020. - 15:08

U srijedu se u Zagrebu održava sjednica Vlade na kojoj će, među ostalim, biti riječi o aktualnoj situaciji s epidemijom u Hrvatskoj. Na dnevnom redu sjednice je i Izvješće o izvršenim nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa, donosi N1.

Uvodno se obraća premijer Andrej Plenković.

"Budući da imam još blaže simptome, kašalj, nakon konzultacija s liječnicima, ostat ću u izolaicji još nekoliko dana.

Sutra je sastanak Europskog vijeća povodom čega sam razgovarao s predjednikom Milanovićem, da on ode u Bruxelles u ime Hrvatske. Zahvalio se, no ne bi išao s obzirom na teme. Predložio sam da Janša sutra predstavlja Hrvatsku, Milanović se s tim složio, a Janša je to prihvatio", rekao je Plenković.

Potom je o situaciji s koronavirusom izvijestio Vili Beroš: "U svijetu je broj slučajeva zaraze premašio 68 milijuna i 580 tisuća. Broj preminulih je veći od milijun i 560 tisuća.

Ukupno 136.000 brzih antigenskih testova distribuirano je pružateljima usluga stariji i nemoćnih osoba te u zdravstvene ustanove u svim županijama.

Kako bi se po pitanju epidemiološke situacije poduzela nužna intervencia, HZJZ u suradnji sa NZJZ Varaždinske županije provodi brza testiranja na koronavirus u velikim tvrtkama na području županije. Broj obuhvaćenh radnika može iznositit do 10.000.

Jučer smo posjetili zdravstvene institucije u Čakovcu. Pružit će im se dodatna materijalna i organizacijska podrška. Dogovorena je dodatna mobilizacija zdravstvenih kadrova. Danas su definirani i dodatni koraci o nabavci respiratora i psihološkom zbrinjavanju zdravstvenih radnika.

Ova bolest je multidimenzionalni izazov. Strah je razumljiv, može utjecati na mentalno zdravlje. Pozivam građane da se u slučaju mentalnih i psiholoških poteškoća neodgodivo obrate i zatraže psihološku pomoć. Pozivam građane da vode računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, a na stranicama HZJZ-a postoji čitav niz savjeta."

Mjere i kazne

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je o novim mjerama: "Od zadnje sjednice Vlade Stožer nije donosio nove odluke osim proširenja mjera vezanih uz trgovine koja će se primjenivati od 12. prosinca do 10. siječnja. Određen je broj kupaca u odnosu na površinu prodavaonice."

Detalje novih propisa pronađite OVDJE.

"Inspektori su izvršili 1.264 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, izdano je 51 upozorenje i jedan prekršajni nalog od 30.000 kuna zbog kršenja obustave sajmova. Zbog djela širenja zarazne bolesti bit će podneseno 6 kaznenih prijava."

Ostali izvještaji

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić podnio je izvješće o izvršenim nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

O subvencioniranju stambenih kredita govorio je ministar Darko Horvat: "Zakon o subvenconiranju stambenih kredita donesen je u svrhu poticanja demografske društva i smanjenja iseljavanja. Zakonom se propisuje davanje pomoći prilikom kupnje stana ili kuće ili gradnje kuće. Zbog velike zainteresiranosti mladih predlaže se novi rok do 31. 12. 2023. i ne odobrava se subvencioniranje kredita onima koji su to već koristili ranije. U državnom je proračunu za ovu svrhu osigurano 50 milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti 2021. putem javnih natječaja."

O izmjeni Zakona o otocima izvijestila je ministrica Nataša Tramišak.

Ministar Ivan Malenica najavio je uvođenje novog sustava u zatvorima koji bi zatvorenicima trebao olakšati komunikaciju s obiteljima.

O izmjeni Zakona o eksplozivnim tvarima izvijestio je Davor Božinović. "Zabranjuje se nabava, prodaja, posjedovanje i upotreba petardi iz kategorije R2 s danom 2. siječnja 2021.", rekao je.

O Fondu za turistički nerazvijena područja govorila je ministrica Nikolina Brnjac. "Omogućena je isplata sredstava već u ovoj godini. U Fondu se trenutno nalazi oko 24 milijuna kuna. Time su sredstva na raspolaganju za 170 lokalnih turističkih zajednica i 14 regionalnih turističkih zajednica", rekla je.

Na dnevnom redu je i prijedlog zaključka o uspostavi sustava ranog upozoravanja na rizike u poslovanju trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u većinskom vlasništvu države, te prijedlog odluke o sudjelovanju u financiranju prilagodbe stana za stradalu vojnu osobu. "Josipu Milkoviću stradalom na vojnom poligonu uslijed čega je teško ozlijeđen, ministarstvo je dodijelilo stan u Splitu koji nije adekvatno prilagođen", rekao je Tomo Medved.

Beroš je izvijestio da je Sabor je na sjednici 4. prosinca donio zaključak kojim se zadužuje Vlada da Saboru tri puta godišnje dostavlja izvješće o učincima mjera dok je na snazi odluka o proglašenju pandemije.

O zakonu o HRT-u i elektroničkim medijima izvijestila je ministrica Nina Obuljen-Koržinek.

Premijer je sjednicu vodio iz izolacije u kojoj će ostati još nekoliko dana, zbog još prisutnih blažih respiratornih simptoma, objavio je glasnogovornik Vlade Marko Milić. Predsjednik Vlade osjeća se dobro i nema temperaturu.

Tijekom cijelog trajanja izolacije, koja je započela u subotu 28. studenog, predsjednik Vlade radio je kontinuirano i svakodnevno od kuće, izvršavajući sve svoje aktivnosti i obveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 19:35