StoryEditor
Hrvatskapunjenje prisavskog budžeta

Počeli loviti i studente: Imaš laptop ili mobitel? Daj onda HRT-u 80 kuna za pretplatu!

Piše Piše Vedran Marjanović
18. ožujka 2016. - 08:15
Osijek, 130913. Projekt Bezicni Osijek kojim je gotovo cijeli grad obuhvacen besplatnim pristupom inetrnetu koristi sve vise gradjana i posjetitelja.Lokacije besplatnog pristupa inetrnetu su na svim vaznijim gradskim lokacijama,trgovima,gradskim i zupanijskim ustanovama,zeljeznickom i autobusnom kolodvoru kao i na nekoliko mjesta za rekreaciju Osjecana. Na fotografiji: Ignacio i Fiorella turisti iz Argentine koji vec pet mjeseci putuju Evropom posjetili su i Osijek gdje im je dobro dosao bespaltan pristup inetrnetu na kojemu su proucili ostale rute svog putovanja.. Foto: Vlado Kos/Cropix

Među zagrebačkim studentima ovih je dana društvenim mrežama prostrujala informacija, koja je došla i do nas, da su se neki njihovi kolege podstanari u metropoli suočili sa zahtjevima HRT-a da plate RTV pristojbu iako nemaju televizijski prijemnik, nego laptope. Studenti koji su nas upozorili na postojanje spomenutih prijava HRT-a spekuliraju o kaznama kojima im je zaprijećeno zbog neplaćanje RTV pretplate, kao i o još nekim mogućnostima koje se tu otvaraju.

- Postoji bojazan da će se sad krenuti na studentske domove - strahuju naši izvori. Nije to, međutim, prvi takav slučaj iz studentskog života u Hrvatskoj. I neki osječki studenti podstanari zimus su se suočili s računima HRT-a o plaćanju RTV pristojbe za laptope, kojim povodom je HRT upozorio na članak 34. zakona o RTV pristojbi, prema kojemu je obveznik pretplate svatko tko ima radijski i/ili televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa. Među spomenute druge uređaje spadaju i laptop i pametni telefoni i tableti i ostala komunikacijska "čuda tehnike".

Jasno, svako kućanstvo plaća jednu pristojbu, neovisno o tome koliko u kućanstvu ima televizijskih ekrana, laptopa, radijskih uređaja, mobitela i tableta. U Regionalnoj organizaciji zaštite potrošača upozoravaju kako HRT pristojba nije pretplata na televizor ili radio, nego državni porez na korištenje radio i(li) televizijskog signala.

- Čim je potrošač vlasnik stana, poslovnog prostora ili ima auto, podrazumijeva se da ima neki uređaj kojim može primati radio ili TV signal. U praksi danas se i s osrednjim mobitelom može primati radio, pa i TV signal i posjednik takvog uređaja mora plaćati HRT pristojbu - napominju u ROZP-u.

Odjava RTV pretplate prilično je komplicirana, a uključuje i provjeru stambenog prostora od nadležnih službi HRT-a vezano uz to da li se u kućanstvu nalazi ikakav prijemnik. Isto tako, oni koji odjavljuju pristojbu moraju dokazati da nemaju automobil s mogućnošću slušanja radiostanica. Mnogi koji odbijaju plaćati RTV pretplatu s obrazloženjem da nemaju ni televiziju ni radio, a nisu priskrbili potvrdu HRT-a o odjavi, suočeni su s postupcima na prekršajnim sudovima u kojima se, među ostalim, utvrđuje ima li tuženik RTV prijamnik.

Prema poslovnim planovima HRT-a, u ovoj godini nije predviđeno poskupljenje RTV pristojbe koja trenutačno iznosi 80 kuna za sve osim za umirovljenike s mirovinama ispod 1500 kuna koji plaćaju 50 kuna. U budžetu Prisavlja pretplata godišnje sudjeluje s milijardu i 215 milijuna kuna ili s 85 posto ukupnih prihoda kuće. Prethodna Uprava HRT-a predvođena Goranom Radmanom tvrdila je da kuća ima povećane prihode od pretplate zahvaljujući boljoj naplati kroz "obradu" terena i utuživanje neplatiša.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 03:08