StoryEditor
Hrvatskadonose važne odluke

Počela sjednica Vlade, Plenković poručio: Sad kad su stvari krenule nabolje, oni žele otvaranje svega. E, pa ne može to tako!

Piše PSD
4. veljače 2021. - 11:48
Ranko Šuvar/Cropix

U tijeku je sjednica Vlade, a uvodno se ministrima i javnosti obratio premijer Andrej Plenković.

- Hvala ministrima Medvedu i Miloševiću na aktivnostima na potresom pogođenom prostoru. Želim istaknuti današnju odluku o završetku izgradnje autoceste Zagreb - Sisak. To je projekt koji će raditi Hrvatske autoceste, a bit će realiziran u sljedeće dvije, dvije i pol godine. Tako bismo naslonili i Sisak i Petrinju u smislu prometne povezanosti na glavni grad Zagreb.

Što se tiče epidemije, vidite da nam broj zaraženih padaju. Peti smo u EU po tjednom prosjeku novozaraženih. Smanjuje se broj preminulih i ono što je posebno važno je da nastavimo trend.

Brojne zemlje unutar EU pooštravaju mjere, a mi smo došli u poziciju da možemo ići u postupno popuštanje mjera. Uz veliki oprez vodimo računa da sve ono što činimo protiv ove globalne pošasti bude postupno i balansirano u cilju zaštite građana. Vlada nema luksuz biti u cipelama epidemiologa ili poduzetnika. Taj luksuz nemamo. Drugi akteri koji nemaju tu odgovornost to mogu. Mi moramo voditi računa o funkcionalnosti gospodarstva, društva, javnih financija... U tom pogledu u demokraciji je normalno da postoje prosvjedi, protesti koji ne moraju biti na tragu Vladinog puta. No ono što je važno je da trebamo staviti na stol činjenice i argumente. U brojnim EU zemljama su zatvorene trgovine, javni prijevoz, škole, uveden policijski sat.

Sad kad je sve u Hrvatskoj počelo ići nabolje, ti akteri žele otvaranje svega. E, pa ne može to tako. Ne zato što mi to ne bismo htjeli, nego zato što to nije realno, rekao je Plenković, javlja N1.

- Pokazali smo da stojimo uz radnike u privatnom sektoru. Isplaćeno je 9 milijardi kuna. Tu govorimo o neto iznosu. Vodimo računa da je to 10 posto proračuna. Mi ćemo od studenog do veljače isplatiti dvije i pol milijarde kuna. Mjere za očuvanje radnih mjesta su produljene sa siječnja na veljaču. Danas u Hrvatskoj u odnosu na prosinac 2019. imamo 8900 osiguranika manje. Uspjeli smo sačuvati radna mjesta. Želimo proći kroz ovih nekoliko tjedana zime i onda omogućiti kroz proljeće normalizaciju života i gospodarstva. To je naš strateški cilj i mi ćemo do njega doći. Zato apeliram na strpljivost. Nitko nije oduševljen što donosi restriktivne mjere. Ali, moramo se prisjetiti situacije kad je zdravstveni sustav bio preopterećen. Izdržimo još malo i zajednički krenimo u normalizaciju života, poručio je Plenković.

Izrazio je i prosvjed predsjedniku Europskog parlamenta, Davidu Sassoliju, zbog incidenta koji su inicirali europarlamentarci na granici, kazavši da su "pokušali hrvatsku policiju dovesti u neugodnu situaciju".

- Još više čudi podrška koju su dobili ovdje zbog pokušaja kršenja zakona i propisa Republike Hrvatske. Smatram sramotnim potez potpore koju je tom činu izrazila vodeća hrvatska opozicija, rekao je Plenković.

Plenković se prisjetio nedavno preminulog Miroslava Tuđmana izrazivši sućut obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 15:53