StoryEditorOCM
Hrvatskačija je odgovornost?

LIVEŠef HROTE otkrio tko je kupio jeftini plin: ‘PPD 63 posto‘; Pljušte psovke i uvrede: ‘Filipoviću, piz** jedna!‘

Piše JL
13. srpnja 2023. - 21:39

21:35  - Da bi netko kao PPD preuzeo toliki višak, trebao bi imati neki manjak. Koja se to tvrtka kocka s manjkom od 200 000 megavatsati ako ne zna da će ubrzo moći kupiti višak? Moje pitanje je je li PPD puno bolje znao od Uprave HEP-a predvidjeti da će HEP imati višak koji će morati plasirati jer su skladišta puna, ili je PPD tu informaciju dobio od nekoga, npr. iz HEP-a?

Koji god da je od tih slučajeva, da privatna tvrka bolje od Uprave HEP-a poznaje tržište, to je situacija u kojoj nemamo adekvatnu Upravu HEP-a. Da nisu tako dobro predviđali nego da su znali u kojoj također mora ići Uprava HEP-a. Nitko ovdje nije nevin!, rekla je Sandra Benčić i upitala gdje je državni tajnik za energetiku, prenosi N1.

20:40 - Ako je netko nešto muljao, neka bude sanckioniran. Ali ako nije, onda je to dokaz da nije nitko ni pokušao. Insititucije rade svoj posao. Dakle, svatko u ovoj priči radi svoj posao, rekao je Miro Totgergeli (HDZ).

Odgovorila mu je Sanja Radolović i dodala da je ranije INA bila krava muzara, a sada je to HEP.

- Totgergeli misli da je operacija uspjela, ali je pacijent umro, kaže Radolović.

19:30 "Kada sam izašao s informacijom da je PPD preuzelo 60 posto plina kojeg je HEP kupio od INA-e napadali su me kolegica Burić iz HDZ-a, Peternel je govorio da sam lažov, preko Bujice se danima granatira Most jer smo dirnuli u Vujnovca. Koliko je plina prodano na dražbama za uravnoteženje sustava Plinarco, a koliko su viška plina preuzeli ostali i po kojoj cijeni?", pitao je Grmoja, javlja N1.

"Jedna od uloga HROTE-a je obračun naknade za uravnoteženje na temelju podataka od Plinacra. Na te podatke primjenjuju se pravila kojima se određuje naknada za odstupanje, ona nije tržišna cijena nego je određena metodologijom, pravilima. Određuje se na temelju prosjeka trgovanja između VBS-a i Plinarca, dodaje se deset postotna vrijednost i smisao je penaliziranje. Cijena je destiumulativna za sudionike da remete prostor i stvaraju nered. U ovim izvanrednim okolnostima postala je stimulativan mehanizam i alat za igrače, potpuno legalno, tako da je ta naknada minormna na cijenu po kojoj se plin mogao kupiti. Riječ je o količini od, za lipanj, 330 megavat sati. Od toga su na dva načina istrugavane količine. 56 tisuća od Plinacra a 275 tisuća je prepušteno VBS-ovima da međusobno obavljaju transakcije, pto je uobičajeno, i da onda sukladno poslovnoj filozofiji nominiraju određene količine za određeno razdoblje, ne mogu ulaziti je li svjesno ili ne", rekao je direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović.

"Što se tiče strukture i sudjelovanja voditelja bilančnih grupa, u lipnju je prosječna cijena naknada koja je išla HEP-u bila 14,4 eura. Ukupno je sudjelovalo 11 voditelja bilančnih skupina. To nije tajni podatak. Društva koja su sudjelovala su PPD, EON, Međimurjeplin, MET, ENA, Geoplin Zagreb, Gradska plinara Zagreb, INA, HEP Trgovina, Geoplin i MAN. Oni su sudjelovali u preuzimanju viškova", rekao je Abramović.

"PPD je kupio 63 posto", dodao je.

19:29 - Na pitanje Željka Sačića je li ih kontaktirao DORH odgovorio je Abramović.

- Što se tiče apostrofiranja krivca, to ne stoji, Plinacro je svoj posao odradio. Mi smo prije koji dan dobili dopis iz DORH-a, da dostavimo dokumentaciju koja im je potrebna i to smo i učinili.

19:23 - Abramovića je Anka Mrak Taritaš upitala što je učinio kada je u lipnju vidio što se događa.

- Dao sam nalog da naznačimo da su uočeni trendovi povećanja plina, viškovi, uz osjetan pad cijena, odgovorio je.

19:20 - Dalija Orešković se osvrnula na Barbarićev odnos s premijerom.

- Nije vas ministar smijenio jer iza vas stoji Plenković. Tko je gospodar, tko je profitirao od kupnje jeftinog plina?, upitala je Orešković.

- Ne znam tko se s kim dogovara, ne mogu vam odgovoriti na hipotetsko pitanje. Ne mogu dati konkretan odgovor kad nije konkretno pitanje, odgovorio je Barbarić.

Orešković mu je rekla da je pitanje konkretno: tko je profitirao? Barbarić joj je rekao da HROTE ima podatke, javlja N1.

18:53 - Nastavljeni su povišeni tonovi na sjednici Odbora.

Barbarić je Ninu Raspudića pitao prijeti li mu on.

- Nemojte se derati na mene, odgovorio mu je Raspudić.

- Nemojte raditi upadice, upozorio je predsjednik Odbora Tušek.

18:50 - Arsen Bauk je postavio pitanje Barbariću, rekavši da ga je ministar optužio. Bauk se pita - je li ministar u pravu.

- Ministar ima pravo na svoje mišljenje. Ja sam u svim izlaganjima i u dopisu dostavio dokaze da je HEP uredno slao dopise gdje je izvještavao nadležne veće instance, kaže Barbarić.

18:37 - Zastupnici pitanja postavljaju Frani Barbariću iz HEP-a, a Nikola Grmoja ga je nazvao mrtvacem.

- Gledajući vas gledam mrtvaca, čovjeka kojem su odbrojani dani jer ste od čelnog čovjeka detektirani kao odgovorni, rekao je Grmoja.

- Samo ste vi čuli da me ministar optužio, a ja sam ovako živ, nisam mrtvac, pa povucite to, kaže Barbarić, prenosi N1.

18:29 - Došlo je do svađe između saborskog zastupnika Davora Dretara i ministra Filipovića, javlja N1.

Filipović je Dretaru rekao da Domovinski pokret radi sve protiv domovine.

- Piz*o jedna!, odgovorio mu je Dretar.

- Ako ste vi domoljub, ja sam vehabija!, nadovezao se Daniel Spajić.

18:16 - Daliju Orešković zanimalo smatra li se ministar Filipović odgovornim.

- Je li HEP radio nešto suprotno vašem znanju i zašto onda Uprava nije smijenjena ako je tako, upitala je.

- Da mislim da sam za nešto odgovoran, ne bih danas ovdje stajao i odgovarao, nego bih se pokupio istog trenutka. Da sam imao ikakvu informaciju da će se plin prodavati ovako, reagirao bih onako kako sam reagirao kad sam dobio tu informaciju, rekao je.

17:50 - Predsjednik Odbora Tušek rekao je da se povreda poslovnika odnosi samo na zastupnike, a dio zastupnika zbog toga raspravlja s njim.

- Teško vrijeđate i mene i hrvatsku javnost pokušavajući me ušutkati. Ministar je potvrdio da je dozvolio kršenje uredbe i da ne čita izvješće HEP-a i da nema pojma o poslovanju HEP-a, rekla je Mirela Ahmetović.

17:23- Karolina Vidović Krišto je rekla da u Austriji zbog sumnje na pogodovanje vlada pada, dok Plenkovićeva vlada štiti Vujnovca.

- Sramotno je kako vodite sjednicu, količinom želite ugasiti sadržaj, prigovorila je Krišto.

Filipović je rekao da odbacuje bilo kakvu tezu o pogodovanju.

- Molio bih vas da ne idete s tim etiketama na račun premijera Plenkovića, da on ima svog tajkuna ili da je pogodovao, to nije korektno.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek nekoliko puta je upozorio Vidović Krišto na način govora, a prigovorio joj je i da se ne drži teme.

- Vidović Krišto je izgubila pravo govoriti, rekao je Tušek naposlijetku.

17:02 Nino Raspudić je upitao kada je bilo najbolje vrijeme za ukidanje uredbe.

- Uredba se trebala ukinuti onog trenutka kada je došlo do HEP-ovog popunjenja skladišta u Okoli, ako se plin već nije koristio za vlastitu potrošnju. Mi imamo obavezu od strane EK da naše skladište mora biti zapunjeno na 90%. Nije bilo nikakvih problema da se porazgovara s onim drugima čiji kapacitet nije u potpunosti pun. Što se tiče mađarskih kapaciteta, to su poslovne procjene i mislim da se gospodin Barbarić osvrnuo na to u svom izvješću, odgovorio je Boris Abramović.

16:58 Nakon kratke stanke, Odbor je nastavio sa sjednicom replikama.

- Neki koji su imali očite greške u upravljanju danas kritiziraju, kaže Hrvoje Zekanović.

Ministar Filipović mu je odgovorio da onaj tko radi, i griješi.

- Onaj tko radi često se može dogoditi i da pogriješi, ali važno je da ne bude intencije, da se ne pogoduje, nego da se rješavaju problemi, odgovorio je ministar.

Filipovića je Sandra Benčić upitala je li ga Barbarić obavijestio da će morati prodavati viškove plina po cijenama nižima od 47 eura te da će nastajati gubici za HEP.

- Ja sam dobio obavijest da će koristiti plin za vlastitu potrošnju ili za prodaju na tržištu ako im ne dam drugačiju uputu. Ja nisam dao drugačiju uputu. Da će doći do ovoga, da će se plin ostavljati u cijenama, nitko me nikada nije obavijestio, da će se prodavati po ovakvim cijenama, ni mene ni Butkovića ni predsjednika Vlade, kaže Filipović.

16:40  Zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Željko Vrban rekao je da je njihova uloga nadzor cjelovitog tržišta, a ne pojedinog subjekta.

- U tom kontekstu prikupljamo izvješća, radimo analizu cjelovitog funkcioniranja tržišta, ne na razini pojedinog subjekta. Na tržištu viškova uobičajene su velike volatilnosti cijena, rekao je Vrban.

- HERA prima redovne informacije, mjesečne kvartalne, radimo analizu. Po pitanju prvih informacija od HROTE-a 12. lipnja zatražili smo dodatni set podataka, i sad dalje radimo analizu, dodaje Vrban.

16:22 Ravnatelj HROTE-a Boris Abramović počeo je svoje izlaganje.

- Operator tržišta ne prodaje niti kupuje plin. Operator tržišta osigurava da tržište može funkcionirati. Dakle, HROTE ne trguje u smislu da prodaje nešto što nije njegovo!, istaknuo je Abramović.

Osvrnuo se na Ararovu izjavu da Plinacro ne trguje. Abramović kaže da to nije točno.

- Vi ste subjekt koji trguje, mi smo svojevrsna burza koja omogućuje obavljanje trgovinskih transakcija, kaže Abramović i dodaje:

- Pokušava se ispod žita provući teza da je HROTE prodavao. Ma HROTE ne prodaje, pružio je uslugu svojevrsne burze.

16:15 S izlaganjem je počeo Ivica Arar iz Plinacro-a. Rekao je da su sve aktivnosti te tvrtke regulirane propisima EU-a i Hrvatske.

- Niska prodajna ili kupovna cijena rezultat je odnosa ponude i potražnje, ni u kojem se slučaju ne smije ograničiti jer bi rezulttiralo poremećajem cijena na tržištu plina, rekao je Arar.

Dodao je i da Plinacro ne vrši trgovačke transakcije, već pruža uslugu transporta plina.

15:56 Okupljenima se obraća predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

- U trenutku kada cijene plina na europskim burzama divljanju, Vlada donosi uredbu po kojoj je INA dužna prodati plin HEP-u. Važno je podsjetiti da je ovom mjerom nastavljena opskrba za 120.000 kućanstava. Vlada je donijela odluku o cijeni, definirane su količine plina i cijena po kojo je HEP dužan prodavati plin. Novom uredbom koja je stupila na snagu 1. travnja utvrđena je nova cijena od 1. lipnja 2023. Plin je stizao svakodnevno, nevezano možemo li ga plasirati dalje ili ne. Nastali su značajni viškovi po završetku sezne grijanja. Pohranili smo ga u podzemnom skladištu plina, 5. lipnja zapunjen je sav raspoloživi volumen. HEP je mogao zbrinuti plin samo u transportnom sustavu.

- Ako netko zna što je kriza, znamo mi u HEP-u. Znamo što u kriznim okolnostima znači zaštititi građane. Uredbom je propisano kako je INA dužna cijeli proizvedeni plin prodati HEP-u po cijeni od 47 eura. Uredbom je propisano da je plin preuzet iod INA-e HEP dužan isporučivati jasno propisanim kupcima, rekao je Barbarić.

image
Damjan Tadić/Cropix

15:31 Govori ministar Davor Filipović.

- Moramo početi sa širim kontekstom pa da vidimo što se događalo u energetskom kontekstu od početka rata u Ukrajinu. Energetska kriza se reflektirala na visoke cijene energenata. Upadamo u krizu bez presedana. Tada se na razini EU-a da što se tiče plina, moramo zapuniti skladište podzemnog plina. Privatni subjekti prepuštaju sve skladišne kapacitete HEP-u. Vlad HEP-u daje odobrenje za kredit i podzemno skladište se puni na vrijeme, iako su mnogi sumnjali u to. Vlada je cijelo vrijeme snažno intervenirala. Hrvatski građani plaćaju cijenu energenata koja je među najnižima u Europi. To se sve napravilo. Prošle godine u 8,. mjesecu 120.000 kućanstava ostaje bez plina. Polovica je u Gradu Zagrebu. Vlada tada donosi odluku da se sav plin koji se proizvede ostane u Hrvatskoj, da plin ide prema svima kojima je potreban. Tako čuvamo stabilnost sustava.

- Svi ti podaci govore da je Vlada činila dobro. Sada bih se osvrnula da pogrešno interpretirane dopise u dijelu medija oko kojih se digla velika drama. Maliciozni su interpretirani s ciljem brutalnog napada na Vladu, premijera i mene osobno. U dopisu koji je upućen meni 21. siječnja HEP traži dodatna sredstva kako bi INA-i plaćali plin koji je višak u odnosu na ono što se preuzima, a stavlja se u Okoli. Postoji višak.

image
Damjan Tadić/Cropix

Vlada odlučuje da osigura sredstava HEP-u. 30.3. se HEP-u daje zajam i kreće u dokapitalizaciju. pritom moram istaknuti da je 2022. Vlada dala suglasnost HEP-u da se zaduži kako bi mogao nositi teret krize. 13. veljače sam dobio jako važan dopis. U njemu HEP traži od Ministarstva da se produži korištenje skladišta Okoli. U Okoli je ulazio plin od INA-e.

Ja obavljam razgovor sa svim akterima, krizni tim predlaže da se HEP-u dopusti korištenje skladišta. 27. ožujka također dobivam dopis o viškovima plin. Znači ne o viškovima koji se prodaju, nego o viškovima koji su u skladište Okoli. Morate znati da zapunjavamo skladište u vrijeme krize, Ne možemo mi kao Vlada reći da mi taj plin nećemo.

U tom dopisu se prezentira tablica viškovima i s manjkovima. I nigdje se ne govori da će se prodavati po automatiziranim pravilima.

Petoga travnja od HEP-a dobivam obavijest da će višak plina koristiti za prodaju na stranom i domaćem tržištu ili za vlastite potrebe. Ako ima ne naložim drugačije. Meni je to bilo logično, bio sam zadovoljan s prijedlogom.

Nakon toga, ja kao ministar ne dobivam obavijest da će se raditi nešto drugačije. HEP u dopisu navodi da će se Okoli zapuniti krajem 4. mjeseca. Međutim to se događa 5.6. Nakon toga više ništa, tek 29. lipnja HROTE signalizira da se višak ostavlja u sustavu i da se prodaje po cijenama koje spominju mediji. 30. lipnja obavještavam ministra Olega Butkovića. Nakon toga, odmah ukidamo Uredbu da HEP preuzima plin od INA-e. To je kronologija događaja.

image
Damjan Tadić/Cropix

15:25 Prva govori Anka Mrak Taritaš, koja je pokrenula inicijativu za tematsku sjednicu.

- Mi smo prije tjedan dana tražili tematsku sjednicu. Tema nije što je sve Vlada napravila nakon rata u Ukrajini. Da je plin problem, nismo niti dvojili. Donešena je Uredba da po određenom iznpsu HEP otkupljuje plin zbog energetske krize. Sve što krene dobro u Hrvatskoj, u nekom trenutku krene loše.

Zvonimir Troskot je bio prvi koji je u javnom prostoru govorio o tome da HEP kupuje plin po 47 eura,a da se prodaje po 1 cent. Treba znati da su to novci hrvatskih građana, a mizastupnici smo odgovorni za trošenje javnog novca. Kada je afera izbila, tražili smo tematsku sjednicu. Mi smo predstavnici građana RH, moramo raspraviti sve teme da bi građani imali cjelokupnu sliku, koja je narušena, rekla je na početku.

- Mi nismo stručnjaci za plinski biznis, ali imamo zdravu pamet. Ako dolazi 6. mjesec, ako pratimo trendove u Europi, ako znamo da građani manje troše plin, zašto Vlada odgovorno nisu reagirali i rekli ‘ljudi imamo problem‘. Čini se da bi problem bolje riješila umjetna inteligencija.

15:05 Očekuje se početak sjednica Odbora za gospodarstvo u dvorana Josipa Šokčevića u zgradu hrvatskog Sabora. Mnoštvo fotoreportera nazoči sjednici, koja je trebala početi u 15 sati. Sjednicom predsjedaju predsjednik Odbora Žarko Tušek i potpredsjednica Anka Mrak Taritaš. U dvoranu je u 15.04 ušao ministar Davor Filipović.

Šef Odbora Žarko Tušek na početku pozdravio je sudionike sjednice - ministra Filipovića, šefa Uprave HEP-a Franu Barbarića, članove Uprave HEP-a, šefa HEP Trgovine, članove Uprave Plinacroa...

---------------------------------------------------------

Odbor za gospodarstvo Hrvatskoga sabora održat će danas s početkom u 15 sati tematsku sjednicu na inicijativu potpredsjednice Odbora Anke Mrak Taritaš. Na dnevnom redu je "Izvješće o problematici kupnje i prodaje plina prema uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije".

Sjednicu je danas najavio i premijer Andrej Plenković rekavši da će na sastanku biti ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, ali i čelni ljudi Plinacroa, HERA-e i HROTE-a. Kako je rekao, cilj sjednice je razjasniti nastalu situaciju s viškom plina.

Naime, na sjednici će se pokušati rasvijetliti čija je odgovornost za plinsku aferu koja je buknula prošloga tjedna nakon što se doznalo da su HEP-ovi viškovi plina, koji se kupovao po 47 eura po megavatsatu, prodavani na aukcijama i za jedan cent.

U očitovanju koje je potpisala kompletna Uprava HEP-a na čelu s Franom Barbarićem stoji da je HEP u više navrata obavijestio resorno ministarstvo i šefa Skupštine HEP-a o nastalim problemima s viškovima plina, no odgovor nisu dobili.

U sjedište HEP-a su u utorak upali istražitelji USKOK-a kako bi prikupili dokumente vezano za plinsku aferu.

Podsjetimo, premijer Plenković tvrdi da za aferu saznao 30. lipnja navečer kada mu je ministar Davor Filipović to priopćio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:34