StoryEditor
Hrvatskanjihova strana priče

Pobuna članova Sindikata vojske zaposlenih u Pleteru: Mučimo se, kuhamo i čistimo u Petrinji, a predsjednik Uprave nam nije osigurao ni topli obrok

Piše PSD
15. siječnja 2021. - 11:13
Tom Dubravec/Cropix

Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama uputio je priopćenje u kojem stoji:

- Ovih dana svjedočimo velikoj aktivnosti raznih građana-volontera na području Republike Hrvatske pogođenim razornim potresom (području Banovine). U središtu pozornostijavnosti našlo se i trgovačko društvo Pleter-usluge d.o.o.(u daljnjem tekstu: Pleter), odnosno predsjednik uprave i zaposlenici toga društava.

Većina zaposlenika društva su ujedno i članovi Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama (u daljnjem tekstu: Sindikat). Ovim putem Sindikat se želi obratiti svim građanima, zaposlenicima i članovima Sindikata, iskazujući i dajući podršku svim vrijednim zaposlenicima društva,odnosno članovima Sindikata, s posebnim naglaskom na zaposlenike i članove sindikata, koji žive na područjima pogođenim potresom.

Iako su izravno bili pogođeni ovom nepogodom, te samim time izravno bili pogođeni i svjedočili stradanju obitelji, kuća, stoke, gospodarskih objekata i dr. Sindikat vjeruje da će zaposlenici društva odraditi zadane im poslove i više nego profesionalno, kao što su to činili i do sada, iako rade u ekstremnim radnim uvjetima. Većina zaposlenika i članova društva ima iskustvo ekstremnih uvjeta, jer su pružali usluge prehrane hrvatske vojske u domovinskom ratu 90-tih, ali i nakon njega.

U medijskom prostoru pojavila se informacija kako se Pleter pojavio tek dva tjedna od dana razornog potresa. Ovim putem moramo demantirati takvu informaciju u dijelu koji se odnosi na zaposlenike društva. Naime, zaposlenici Pletera su od prvog dana razornog potresa na svojim radnim mjestima i pripremaju obroke za sve korisnike koji su se tih dana našli u prostoru vojarne u Petrinji.

Riječ je o određenom broja vojnih osoba kao i 400 do 500 civila kojima su pripremani i dijeljeni topli obroci. Apsurdna činjenica je da ti isti zaposlenici koji pripremaju obroke, na iste nemaju pravo jer je predsjednik uprave društva obećao pregovore o istome, a nikad ih nije započeo.

Sindikat smatra neprimjerenim da odmah nakon prozivki iz medija predsjednik uprave društva nije stao u obranu ponajprije vrijednih zaposlenika i na primjeren način iskomunicirao i izvjestio javnost što i rade i gdje mu se nalaze djelatnici. Sindikat poziva predsjednika uprave društva na poštivanje svih prava zaposlenika proisteklih iz Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za zaposlene društva Pleter kao i usvajanje odluke društva o novčanom nagrađivanju i slobodnim danima zaposlenicima koji su sudjelovali u prehrani korisnika sa područja pogođenim katastrofalnim potresomu izvanrednim i ekstremnim radnim uvjetima vodeći se primjerom drugih poslodavaca i sličnih odluka.

Prethodno navedeno je prije svega radi iskustva u razgovorima i pregovorima ovoga Sindikata s predsjednikom Uprave Društva Marijanom Marekovićem. Naši pregovori uglavnom završavaju ili na sudu ili kao prijava Državnom odvjetništvu ili kao prijava Državnom inspektoratu ili kao prijava nadležnim ministarstvima. Teško možemo podnijeti činjenicu da predsjednik uprave društva ni na koji način nije želio razgovarati o isplati regresa zaposlenicima za 2020.godini dok ovih dana saznajemo iz medija da se isti ti zaposlenici moraju dobro namučiti u pripremanju obroka i čišćenju kako bi za predsjednika uprave društva osigurali visoku bruto plaću. Primjera radi, navodimo kako su plaće kuhara u istom društvu nešto iznad 4.500.00 kuna ovisno o godinama radnog staža - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Tomislav Petrović, v.r. .zamjenik predsjednika Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 07:31