StoryEditor
Hrvatskasamo hajduk i dinamo

Pljušte reakcije na Kolindinu izjavu o NK Rijeci kao 'rezervnom srpskom klubu': 'Zašto bi drugi završili na Golom otoku, a ne ona?'

Piše Anita Belak-Krile
28. listopada 2019. - 09:45

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović nije bila zadovoljna kako je njezin govor iz Washingtona, gdje je primila nagradu Fulbright za životno djelo, prenesen u hrvatskim medijima pa je na jučerašnjoj splitskoj premijeri filma o kapetanu Hajduka Ivanu Gudelju odlučila pojasniti što je mislila.

No, njezina dodatna objašnjenja, a posebice izjava da je u "u mladosti navijala za Hajduk i Dinamo jer je Rijeka bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu", izazvala su novu lavinu reakciju, posebice Riječana.

- Neka me nitko ne uvjerava u život kakav nije bio. Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je značilo plaćati depozite i tako dalje. Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, ajmo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno. Jer ako kažete bilo šta protiv mene, završit ćete na Golom otoku – kazala je predsjednica u Splitu te potom krenula na sport.

- A ovdje večeras želim govoriti o onome što nas je ujedinjavalo, a to je upravo nogomet. Kao Riječanka sam odlazila na utakmice Rijeke, ali naša Rijeka je tada bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu i domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni odlazili su u Hajduk, nešto malo u Dinamo. Dinamo i Hajduk bili su toliko blizu mojemu srcu. Nogomet je za nas koji smo voljeli Hrvatsku bio puno, puno više od nogometa. Značio je narodno zajedništvo. Bio je ono što je povezivalo sve od juga do sjevera – zaključila je Grabar Kitarović.

Odmah joj je žestoko odgovorio SDP-ov riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

- Nakon što je iz Željezne zavjese sa crvenim pasošem otišla na školovanje u SAD, Kolinda Grabar Kitarović danas je izvrijeđala NK Rijeku kao rezervni srpski klub. Pa koliki je taj rezervoar gluposti? Gdje je kraj? – reagirao je Obersnel.

 

Razvile su se rasprave na društvenim mrežama gdje kritičari predsjednicu podsjećaju kako je upravo ove godine HNK Rijeka obilježila 40. godišnjicu osvajanja drugoga jugoslavenskog Kupa.

Rijeka je 1979. godine u dvjema finalnim utakmicama pobijedila Partizan, a prvi kup osvojila 1978. godine u finalu protiv Trepče. Kolinda Grabar Kitarović je imala deset godina kad su igrači Rijeke osvojili dva nacionalna trofeja u bivšoj državi. Isto tako podsjećaju kako je prije 35 godina Rijeka ostvarila najveću pobjedu u klupskoj povijesti, kad je 1984. pobijedila Real Madrid.

Niz je komentara i na konstataciju Kolinde Grabara Kitarović da su „oni domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni odlazili najviše u Hajduk, nešto malo u Dinamo"

- U bivšoj državi, samo je jedan igrač otišao u Hajduk, Nenad Gračan dok ni jedan nije otišao u Dinamo! – ljute se navijači Rijeke.

Na poruke Predsjednice osvrnula se i HDZ-ovka iz Rijeke, Ivona Milinović.

- Rijeka je bila, jest i ostat će hrvatski grad. NK Rijeka je bila, jest i ostat će hrvatski klub. Rezervna momčad Rijeka nikada nije bila ikome - niti domaćim, a bogami svakako ne klubovima neke tamo druge države - napisala je Ivona Milinović na Facebooku.

Nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić secirao je više izjava Predsjednice.

- Kolinda je predložila da se uvede tjedan dana bivše Jugoslavije. Zatim je rekla da bi ona od toga profitirala, jer bi svi koji nešto kažu protiv nje završili na Golom otoku. Nije mi jasno zašto bi drugi završili na Golom otoku, a ne ona? Zar stalno ne govori o tome kako joj je teško bilo u Jugi? Zašto se u Jugi ne smije govoriti protiv Kolinde i zašto bi ona "profitirala" od hapšenja drugih?

Saznali smo da joj je bilo žao što nije uzela oružje u ruke za vrijeme Domovinskog rata, a sada saznajemo da žali što nije predsjednica Jugoslavije, makar na tjedan dana - poručio je Vučetić.

 

 

#KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

Izdvojeno

27. lipanj 2020 07:00