StoryEditor
Hrvatskaizborni sabor hdz-a

Plenković: Stranka ne smije biti talac ni jednog svoga člana!; Bilaver: Ispričaj se predsjedniku

Piše (H), JL
28. svibnja 2016. - 19:50
hdz_sabor42-280516

17:50 - Slušao sam Plenkovića mislio sam da nam se obraća Božo Petrov, rekao je Frank Bilaver, javlja Jutarnji list.

- Naručeni su to napadi od bivših izdajnika HDZ. Zahvaljujem Brkiću časnom čovjeku i domoljubu koji nije nasjeo na one koji su ga htjeli izdati. Ovo što je Petrov napravio, nije on to napravio, pet puta se sastajao Grmoja u vrijeme pregovora s Mesićem Baltazaru. Nisu oni nama problem ni SDP, ne možemo dopustiti bivšim izdajnicima da nam pričaju svoju povijest HDZ-a jer mi branimo HDZ i braniti ćemo svakog predsjednika, pa i Tomislava Karamarka, rekao je Bilaver.

- Cijela dvorana zna što se radi, tu sam mjesec dana, ne treba mi nikakva dužnost, želim da postoji jaki HDZ. Gospodo, dočekali smo da nam smutnju rade... Našem je predsjedniku 70 posto problema u naručenim člancima bivših povratnika u našu stranku. Gospodo HDZ je sigurnost opstanka ove domovine i nema više regije: hvala Miro, hvala Milijane jer nisi nasjeo na te kurvine sinove, izbaci ih iz stranke opet, ništa ti gore nema kad se ti unutar stranke sam svađaš umjesto da rješavaš druge probleme, svima sam rekao tko su.

- I Petrov je plaćen od vaših lobista, tako nam se čini i u Americi. Zato me Plenković podsjetio na Petrova, umoran sam, nisam ništa jeo: dragi prijatelju samo s HDZ-om naprijed al tvoj me govor podsjetio na Petrova, trebaš se ispričati gospodinu predsjedniku jer to je direktan udar na njega. Nije stranka njegov taoc, kako ga ti nazivaš. SAD je uvijek za HDZ uz HDZ.

17:21 - Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković  poručio je u subotu, sa Općeg sabora HDZ-a, da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana.

"Ne želim ulaziti u meritum slučaja o kojem govorimo u posljednje vrijeme, ali treba otvoreno reći da su aktualna politička kriza u Vladi i predstojeće glasovanje u Saboru o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade, predsjedniku HDZ-a, loš signal i za Vladu i za stranku", izjavio je Plenković u raspravi na Saboru.

Naglasio je da stranačku lojalnost treba čuvati, ali i da cijeli slučaj treba do kraja rasvijetliti u okviru nadležnih tijela.

Opetuje ranije izjave da su stabilnost Vlade i stranke "najvažniji", da ambicije svakog pojedinca moraju biti u drugom planu.

"Od modernih političara očekuju se najviši standardi transparentnosti, odgovornosti i integriteta, što je preduvjet za kredibilno političko djelovanje", kaže zastupnik. Na stranci je, ističe, da analizira političke konotacije trenutne situacije.

"Smatram da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana", ističe Plenković i upozorava da bi okolnosti, koje bi makar u tragovima, mogle podsjećati na događaje sa HDZ-om od prije par godina, sigurno bile štetne i reflektirale se na buduće izbore.

Stranačkim kolegama pozornost skreće i na širu sliku koja se događa u Europi, a to je "kriza političkog mainstreama". Vidite što se događa u Austriji, Grčkoj....pa i u Njemačkoj, naglasio je.

Podsjetio je i da se na svim izborima odražanim u zadnje tri godine pojavila neka treća općina koja je privukla velik broj birača. Vodimo računa o stvaranju potencijalnih aletrenativnih opcija na desnom centru, rekao je kolegama.

16:05 - Ubrzo nakon što je počeo Sabor HDZ-a u Lisinskom na kojem se biraju stranačka tijela, uključujući i ono najvažnije – Predsjedništvo stranke, iscurio je jedan od šalabahtera s imenima šest potpredsjednika i deset članova Predsjedništva, za koja bi izaslanici trebali glasati - javlja Jutarnji list.

Iako se prije Sabora u stranci nagađalo da će, s obzirom na sukobe, biti više šalabahtera, izvori iz HDZ-a kažu da je postignut dogovor. Naime, navodno je jutros prije Sabora, u središnjici stranke održan kratki sastanak na kojem su bili šef HDZ-a Tomislav Karamarko, glavni tajnik Milijan Brkić te politički tajnik Tomislav Čuljak.

Naši izvori navode kako su oni dogovorili zajednički šalabahter, a na njemu su, navodno, sljedeća imena: za potpredsjednike – Tomislav Čuljak, Tomislav Tolušić, Darko Horvat, Ivana Maletić, Oleg Butković i Ante Sanader, dok su za mjesta članova Predsjedništva – Zlatko Hasanbegović, Željko Turk, Pero Ćosić, Ivan Anušić, Žarko Tušek, Anton Kliman, Božidar Longin, Zlatko Ževrnja, Darko Milinović i Nenad Horvatić.

Na listi nema Josipe Rimac i Mire Kovača, ali je s njima, navodno, dogovoreno da će Kovač ostati u Predsjedništvu kao međunarodni tajnik HDZ-a, dok bi Rimac trebala dobiti mjesto glavne tajnice, što je dosada obnašao Brkić, pa će također ostati u Predsjedništvu.

Ostaje vidjeti hoće li izaslanici poslušati ove naputke iz vrha stranke, tim više što su Brkić i Čuljak nakon jutrošnjeg sastanka, navodno, zajedno davali uputstva šefovima županijskih organizacija i tražili da se glasa po ovom šalabahteru.

No, Večernji list javlja da kruže minimalno tri šalabahtera među izaslanicima, a navodno ih je i znatno više. 

Prema informacijama Večernjeg, barem dvije kombinacije ljudi za potpredsjednike i predsjedništvo su dogovorili predsjednik stranke Tomislav Karamarko i glavni tajnik stranke Milijana Brkić, a jedan šalabahter je navodno od političkog tajnika Tomislava Čuljka.

Primjetno je da delegati koji glasaju vrte po mobitelima i proučavaju upute. 

15:25 - Predsjednik i njegov zamjenik birat će se zajedno

Predsjednik HDZ-a ubuduće će se birati zajedno sa zamjenikom predsjednika na kandidacijskoj isti, odlučili su u subotu izaslanici 17. Općeg sabora HDZ-a koji su izglasovali i druge izmjene u stranačkom Statutu.

Model neposrednog izbora, po načelu jedan čovjek, jedan glas, kakav je nedavno primijenjen kod izbora Tomislava Karamarka za predsjednika stranke, uvodi se i na sve ostale organizacijske razine stranke, dakle od najniže do najviše.

Predsjednička dužnost ubuduće će se moći obnašati samo na jednoj organizacijskoj razini stranke. Dakle, više se neće moći istodobno biti na čelu općinske i županijske organizacije stranke kako je bio slučaj do sada.

HDZ-ovci će moći biti članom u najviše jednom nadzornom odboru, odnosno upravi tvrtke čiji su osnivači država, odnosno lokalna jedinica. Na državnoj razini, iznimno će im se dopustiti članstvo u dva tijela, uz pisano odobrenje predsjednika i glavnog tajnika stranke.

Članom Predsjedništva HDZ-a ubuduće će po položaju biti i predsjednik Zajednice branitelja Gojko Šušak, do sada su to bili predsjednici zajednice žena i utemeljitelja stranke.

Opći Sabor HDZ-a prihvatio je izvješće o materijalno-financijskom poslovanju stranke od 2012. do 2015. godine.

HDZ je u četiri godine uprihodovala 170 milijuna kuna, rahodovala 177 milijuna, manjak je, dakle, 6, 7 milijuna. Od članarina je uprihodovala 13 milijuna kuna, više od polovice tog iznosa lani.

Rizničar HDZ-a Božidar Longin kaže da je ukupno financijsko poslovanje bilo krajnje transparentno, a sva izvješća dobivala su pozitivne revizijske ocjene.
HDZ-ovi izaslanici, njih 1.850, poslijepodne glasuje o novom stranačkom vodstvu.

Biraju zamjenika predsjednika strane, a jedini kandidat je sadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić.

Biraju i šest potpredsjednika, 10 članova Predsjedništva, članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke.

13:18 - Tomislav Karamarko održao je govor.

- HDZ je nositelj većine i dominirajući faktor. HDZ je ostvario sve ključne zadaće koje smo postavili tražeći vaše povjerenje. Pobjeđujemo već četiri godine. Konačno smo HDZ vratili na mjesto najsnažnije stranke u državi. Uspjesi su veći što smo morali svladavati razdore koje pokušavaju unijeti u stranku. Posebno posljednjih tjedana, ali kako im nije uspjelo dosad neće ni sada. 

Nije im uspjelo jer oni koji postavljaju ultimatume, negiraju demokratke procese, skrivajući se iza lažnog puritanizma. Vladu u kojoj je HDZ stožerna stranka pokušavaju srušiti oni kojima su puna usta reformi. Iza krinki koje padaju nema sadržaja, nema želje za rastom, postoji samo prizemno politikanstvo i državu drže taocem. Jer kako nazvati stalno kočenje koje može državu pokrenuti naprijed, dovesti dotok svježeg kapitala, rekao je Karamarko.

- Gledali smo na to kao na nesnalaženje, kao posljedicu političkog neiskustva, ali Hrvatska nema vremena za čekanje, za isprazne političke igre, za iscrpljivanje na još jednim izborima. Hrvatska treba hrabru Vladu koja će promicati nacionalni interes i treba jaki HDZ. Na tom pitanju nećemo popustiti, neću pristati na presudu nikakvog partijskog suda, neću pristati da sam učino nešto što se kosi sa zakonima i hrvatskim interesima. 

Prizemna ucjena na koju neću pristati jer to bi bila izdaja i vas i svih onih koji su nam povjerili mandat. Oni koji to čine ne znaju da je snaga ove stranke ne samo jedan čovjek nego vi i članovi. Nikada vas neću izdati, iznevjeriti, meni je domovina i interes našeg naroda na prvom mjestu, neću dupustiti da nas se ponižava, ne bojim se ni napada ni laži ni objeda, istina je samo jedna, obranit ću je jer ste mi vi dali mandat, dragi prijtelij, kazao je Karamarko.

- Oni ne znaju da je biti član HDZ-a čast, da je naša sloga snaga jer u tome počiva snaga naših budućih pobjeda. Naša domovina koju smo teško izborili iznad je svakog pojedinca i stranke, od tog načela neću odustati. Budite bez brige jer nećemo dopustiti da SDP i Most uspiju u naumu i sruše ovu vladu koja je pokrenula čitav niz reformi. Nećemo dopustiti da sruše vladu i da na vlast opet vrate Zorana Milanovića - rekao je Karamarko.

13:10  - Karamarko je pozvao premijera Tihomira Oreškovića da održi govor.

Premijeru Oreškoviću pao je mikrofon, pa se prvo moglo čuti: - Opa... Ima vas? - pitao je Orešković, prenosi Jutarnji list.

- Velika mi je čast biti na čelu Vlade. Zahvaljujem vam na potpori. HDZ je pridonio stvaranju Hrvatske, pa sam siguran da će u svom radu voditi računa o interesu. Svaka vlada je snažna koliko su snažni njezini članovi. Zajedno smo radili na reformskom proračunu, donijeli nacionalni program reformi i naš je dogovor da želimo Hrvatsku učiniti boljom zemljom, ja se svog dijela dogovora držim. Danas smo izloženi napadima, ali takvi pokušaji neće uspjeti. Naša Hrvatska će s ovom Vladom izaći iz krze jer je to jedini put kojim možemo i želimo ići. Učinimo Hrvatsku boljom i snažnijom - poručio je premijer Orešković.

13:05 - Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, ispričao se zbog nedolaska, a umjesto njega došla je Ana Marija Petin.

- Želja nam je da u duhu zajedništva radimo kako bismo podigli životni standard. Vjera u Boga i hrvatska sloga - rekla je Petin.

Potom je Karamarko pozdravio gosta iz CDU-a.

Zatim je Ladislav Ilčić iz Hrasta održao govor u kojem je spomenuo i Nenada Stazića po kojem su jedini simboli ateistički. 

- Sad se i Jokić ponaša kao da su oni još na vlasti. Tome trebamo stati na kraj. Veseli me danas zajedništvo, jer je ono izrazito važno - rekao Ilčić.

Na Saboru se nije pojavio predsjednik HSLS-a Darinko Kosor jer ga je, kako je kazala Dorica Nikolić, bolest spriječila.

- Želimo vam da kompletirate rukovodstvo i da možete donositi pravovaljane i kvalitetne odluke. Želimo i dalje ostati članica Domoljubne koalicije. Hrvatska nema vremena za diletante, nema vremena za razgovore, dogovore, pregovore. Čovjek se drži za riječ, prema tome HSLS će uvijek čvrsto stajati iza predsjednika stranke. Nitko drugi osim vas, članova HDZ-a, nema pravo o tome zboriti. Ako želimo sudjelovati u EU politici onda te naznake moramo pokazati u Hrvatskoj, mi više nemamo vremena za Balkan - rekla je Nikolić.

Milan Bandić je poručio da želi da danas HDZ-ovci izaberu vodstvo.

- Predsjedniče Karamarko, od tebe hrvatska javnost očekuje da preuzmeš odgovornost i da podvučeš crtu. Mi ne vladamo, mi služimo i upravljamo ljudima u ovoj zemlji. Od tebe se Karamarko očekuje da sa stabilnim i odgovornim partnerima povedeš Hrvatsku u bolje sutra. To je bitno. A što se tiče partnera, to vam je kao s haustorom, kad ste preuzeli odgovornost, ide-ne ide, uvijek netko ide. Tomica, uzmi posao u svoje ruke i idemo graditi Hrvatsku - rekao je Bandić.

Pero Ćorić iz stranke HSP Ante Starčević je preuzeo govornicu te je pozdravio Ivana Tepeša koji je, kako je rekao, u Maroku na službenom putu.

- Vjerujemo da možemo započeti i završiti obnovu Republike Hrvatske, ovo što je ostalo iza antikršćanske vlade, jer ne daj Bože da se opet vrate lijevi - rekao je te dodao: 

- Most želi vratiti ljevicu na vlast, mi smo spremni za nove izbore. Most se umočio u med, upao im je cijeli set u med, a ne samo žlica. Mene je tata naučio da se kuća nikad ne gradi na mostu.

12:50 - Plenković: Stranka je iznad pojedinca

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković nije u subotu, uoči HDZ-ova 17. Općeg sabora, izravno odgovorio na pitanje je li predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko postao prevelik uteg za Vladu i stranku zbog efere Konzultantica.

"Mislim da on sam treba u ovom trenutku dati odgovore na ta pitanja. Ponovio sam da je svatko od nas dio stranke i mora voditi računa o tome da su stranački i državni interesi najvažniji", rekao je Plenković novinarima ispred KD Vatroslava Lisinskog gdje će HDZ-ovi izaslanici u subotu birati novo stranačko vodstvo.

Plenković ponavlja da svaki član HDZ-a treba voditi računa da je interes Vlade, države i stranke znad interesa svakog pojedinca. 

"To sam rekao i kod unutarstranačkih izbora za predsjednika stranke, da je najvažnije voditi računa i o stabilnosti Vlade i stranke", izjavio je HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

Nije želio špekulirati kako bi postupio da je na Karamarkovu mjestu.

"Ja sam na svom mjestu", uzvratio je na pitanje bi li se, da je na Karamarkovu mjestu, povukao, odnosno odstupio s mjesta prvog potpredsjednika Vlade.

Ipak, priznaje da je cijeli slučaj neugodan za stranku.

Otklonio je špekulacije po kojima je upravo on potencijalni kandidat za budućeg šefa HDZ-a.  

"Unutarstranački izbori su bili nedavno, što sam imao reći rekao sam", istkaknuo je Plenković i poručio da je tu da ostane dugoročno, dade svoj doprinos jačanju i boljitku građana, pozicije Hrvatske u EU.

Ministar branitelja Tomo Medved poziva na ozbiljnost, jer se, kaže "država nalazi u teškom stanju". Ipak, ističe da nema potrebe za stvaranjem psihoze, ali da sve kolege (u Vladi) moraju ozbiljno shvatiti da su preuzeli ozbiljne resore i da svatko mora vidjeti što mora raditi da se zemlja izvuče iz krize.

Nada se da se s Mostom, neovisno o zahtjevu za odstupanjem Karamarka, može dogovoriti za operativno funkcioniraju.

"Nadam se da postoji razum i ta razina odgovornosti za resore koje su preuzeli da možemo donositi odgovarajuće odluke", rekao je Medved.

Smatra i da je moguće da Karamarko politički preživi Mostov zahtjev.

"Naravno da je moguće da preživi", rekao je novinarima.

12:46 - Brkić: Pronađite energiju i ljubav svojih utemeljitelja

U dvorani Vatroslava Lisinskog iza podne je počeo 17. opći izborni sabor stranke koji će izabrati zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva HDZ-a te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke za naredne četiri godine, a među brojnim gostima na skupu nema predstavnika HDZ-ova partnera u vlasti Mosta nezavisnih lista.

Sabor je otvorio glavni tajnik i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je pozdravljen toplim pljeskom, za razliku od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je po ulasku u dvoranu dočekan prilično mlako, unatoč višestrukim pozivima animatorice, koja je s razglasa pozivala: "Može li to jače? Ipak je ovo pobjednička stranka".

Na saboru su, uz 2122 delegata s pravom glasa i brojni gosti, među kojima su predsjednici i visokopozicionirani predstavnici drugih stranaka Domoljubne koalicije te zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke BM 365 Milan Bandić, no predstavnika Mosta nije bilo.

Na samom početku rada Općeg sabora, Brkić je pozvao HDZ-ovce da u sebi pronađu energiju i ljubav svojih utemeljitelja te da u zajedništvu i jedinstvu stvore pretpostavke za razvoj i budućnost domovine.

12:37 - Orešković: Sada je sve na HDZ-u

Premijer Tihomir Orešković, koji je stigao je u subotu u dvoranu Lisinski na Opći izborni sabor HDZ-a, novinarima je rekao da je on već iznio svoj stav o prijedlogu opoziva prvog potpredsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, da mu je teško procijeniti kako će se situacija dalje razvijati te kako je "to sada do HDZ-a".

"Teško mi je procijeniti kako će se razvijati situacija, to će članovi HDZ-a odlučiti. Danas smo tu, došao sam kao premijer. Znate da je HDZ meni dao podršku, ja sam već jučer svoj stav rekao, to je sad do stranke", kazao je Orešković, koji je dao potporu Karamarku.

Na pitanje koliki su izgledi da sadašnja vlada opstane, odgovorio je kako je osobno uvijek optimist. "Mi smo tu i tu ćemo ostati, u to sam uvjeren", kazao je Orešković.

Na ankete koje pokazuju da je većina građana za prijevremene izbore uzvraća kako su ankete odraz trenutnog dojma. Podsjetio je da se prije mjesec dana govorilo o preslagivanju, ali da se ono nije dogodilo.

"Mislim da će se ova situacija riješiti, nadam se što prije jer ovo nije dobro za Hrvatsku i radi rejting agencija. Nadam se da će se to u kratkom roku riješiti i onda idemo dalje, imamo puno posla i tu smo da radimo", rekao je premijer.

Na tvrdnje da će iz Vlade morati otići ili Karamarko ili Božo Petrov, budući da su na suprotnim pozicijama, Orešković je samo rekao: "Vrijeme će pokazati svoje".

Kad je riječ o mogućnosti da Karamarka u Vladi zamijeni netko drugi iz HDZ-a, kaže kako će o tome odlučiti sama stranka.

Na upit hoće li osobno odstupiti s premijerske pozicije ako Sabor izglasa nepovjerenje Karamarku, odgovorio je da je Vlada tu kako bi odradila puni mandat.

"Vlada je tu, mi smo tu ove četiri godine da ispunimo svoj mandat i poboljšamo standard građana Hrvatske. Mi smo odgovorni i vrlo nam je jasno što je naš mandat i koji su nam ciljevi", kazao je Orešković.

Vlada je u petak poslijepodne na telefonskoj sjednici odbila oporbeni prijedlog izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Tomislavu Karamarku, a protiv takvog zaključka bili su Mostovi članovi Vlade, koji, kako je nakon sjednice rekao Božo Petrov, vjeruju da će Domoljubna koalicija dati novog kandidata za prvog potpredsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 15:33