StoryEditor
HrvatskaIZASLANSTVO U PODGORICI

Plenković putuje u Crnu Goru na sastanak Američko-jadranske povelje, razgovarat će i s jednim od najmoćnijih ljudi u SAD-u

31. srpnja 2017. - 23:04

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković u srijedu će sudjelovati na sastanku Američko-jadranske povelje u crnogorskoj prijestolnici Podgorici, gdje će se na marginama skupa sastati i s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom, najavio je ured premijera u ponedjeljak. 

Domaćini Posebnog sastanka Američko-jadranske povelje u Podgorici su Crna Gora i Makedonija, koja trenutno predsjeda Američko-jadranskom poveljom, a na skupu će uz potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država, sudjelovati čelnici Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore te Kosova, Slovenije i Srbije. 

Čelnici zemalja Američke-jadranske povelje razgovarat će o euro-atlantskim težnjama zemalja jugoistoka Europe, jačanju reformi i zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

Na marginama sastanka, predsjednik vlade Andrej Plenković susrest će se s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Penceom te predsjednicima vlada Crne Gore i Albanije Duškom Markovićem i Edijem Ramom, najavio je ured predsjednika vlade.

Premijer Plenković će se u Podgorici sastati i s predstavnicima hrvatskog iseljeništva.

"Bit će to dosad najvažniji međunarodni skup održan u Crnoj Gori jer su pozivi za sudjelovanje upućeni čelnicima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, koji uz Crnu Goru čine A5, kao i državama sa statusom promatrača – Srbiji, Kosovu i Sloveniji", priopćeno je u nedjelju iz crnogorske vlade.

Američko-jadranska povelja (A5) je inicijativa koju su 2003. osnovali Hrvatska, Albanija, Makedonija i Sjedinjene Države radi pružanja potpore državama aspiranticama na njihovom putu za pristupanje u članstvo NATO-a, a inicijativi su se naknadno priključile i Bosna i Hercegovina i Crna Gora.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 04:53