StoryEditor
Hrvatskareakcije nakon sastanaka

Plenković: Procijenili smo da su u opterećujućoj slici za Vladu ova osvježenja bila nužna; Brkić: Idemo dalje brinuti se o problemima građana

18. srpnja 2019. - 00:49
plenkovic7-170719

Premijer Andrej Plenković objavio je u srijedu navečer imena novih ministara i državnih tajnika rekavši da je rekonstrukcija Vlade bila nužna kako bi se napravio "preokret i zaokret" te u fokus javnosti i medija došla sva pozitivna postignuća Vlade, neopterećena onim što je oduzimalo pozornost od svega što je dobro.

"Procijenili smo da su, u općim političkim okolnostima koje smo imali, možemo reći opterećujućoj slici za Vladu u medijskom i komunikacijskom, pa i u političkom prostoru, ova osvježenja bila nužna", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Cijeneći što su smijenjeni ministri do sada napravili, kaže Plenković, procijenio je zajedno s vodstvom HDZ-a da je u ovom trenutku potreban bitan i važan preokret i zaokret.

"Kao predsjednik Vlade i kao netko tko zaista svo svoje vrijeme i energiju daje za dobrobit hrvatskog društva i građana želim da u fokus javnosti i medija dođu sva pozitivna postignuća koja smo napravili i u resorima ovih ministara koji su odradili ovu dionicu, a da sve ono što radimo kao Vlada dođe u fokus neopterećeno s onim što nam je u proteklo vrijeme oduzimalo pozornost od svega što je dobro", dodao je.

Premijer je u svome obraćanju novinarima rekao kako "i sami znaju" koliko traje njihov fokus na vraćanje investicijskog kreditnog rejtinga, povećanje minimalne plaće, povećanje prosječnih plaća, gospodarski rast, projekcije Europske komisije, smanjenu nezaposlenost, povećanu zaposlenost, mjere demografske revitalizacije, spašavanje Agrokora...

"Sve su to postignuća koja su bila jedino i isključivo moguća zato što smo vlastitim angažmanom kao Vlada i parlamentarna većina, i ja osobno, osigurali hrvatskoj državi, hrvatskom društvu i građanima stabilnost političkih institucija. Bez te stabilnosti niti jedna od ovih konkretnih ostvarenja ne bi bila moguća. I vrlo je važno da tu poruku hrvatski građani i javnost razumiju", poručio je.

Ustvrdio je  kako to nije nikakva floskula, za razliku od onoga što prigovaraju, najčešće neargumentirano, politički protivnici.

"To je ključni preduvjet da političke institucije države i političke stranke ispunjavaju svoju funkciju", dodao je.
Premijer je imena novih ministara i državnih tajnika objavio nakon sastanka s partnerima u vladajućoj većini, koji su mu dali potporu za promjene, kao i prije toga Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a.

Na konferenciji za novinare ustvrdio je kako je uobičajeno da se pred početak četvrte godine mandata Vlade naprave određene promjene. One će omogućiti Vladi da bez opterećenja nastavi sa provedbom programa, s brojnim aktivnostima koje se odnose na rast gospodarstva, jačanje solidarnosti u društvu, smanjivanje polariziranosti i tenzija u hrvatskom društvu i ostvarenju onoga za što su dobili povjerenje na izborima 2016. godine.

"A kruna tih aktivnosti bit će predsjedanje Hrvatske, po prvi put, Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine", ustvrdio je Plenković.

Rekonstrukcija Vlade, istaknuo je, veća je nego što su bila nagađanja u medijima.

Ministar financija i ministar unutarnjih poslova, Zdravko Marić i Davor Božinović postat će potpredsjednici Vlade.
Umjesto Gabrijele Žalac u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dolazi Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava.

Njega će u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava zamijeniti sadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Umjesto ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dolazi trenutna držana tajnica u tome ministarstvu Marija Vučković.
Ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, zamijenit će sadašnji veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Ministra uprave Lovru Kuščevića zamijenit će, kao što je to već prošlog tjedna najavljeno, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica.

Mario Banožić, koji je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će novi ministar državne imovine umjesto Gorana Marića.

Umjesto Nade Murganić nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će HDZ-ova saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Novih je i troje državnih tajnika - dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac bit će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, nova državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bit će sadašnja saborska zastupnica HDZ-a Sanja Putica, a novi državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture bit će HDZ-ov Josip Bilaver.

"Od svih ministara i ministrica očekuje maksimalan angažman u ispunjavanju ciljeva i realizaciji programa Vlade. Pred nama je još dosta rada. Cilj rekonstrukcije je da neopeterećeni krenemo ostvarivati ciljeve koji su važni za dobrobit hrvatskog društva, naših građana", rekao je premijer te zahvalio svim ministrima koji napuštaju Banske dvore na njihovome radu i postignućima.

Na primjedbu novinara kako je govorio o novim, neopterećenim ljudima i percepciji u javnosti, a u Vladi su ostali ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić - čija percepcija u javnosti i nije najbolja (liste čekanja, potpisi za referendum protiv mirovinske reforme) - premijer je rekao da je jedino što je ministar Pavić napravio bila promjena stupanja na snagu SDP-ove odluke o odlasku u mirovinu sa 67. godina starosti, i to s 2037. godine na 2033. godinu.

"Mislim da ne moram vama, a ni javnosti, posebno tumačiti instrumentaliziranost tog referenduma, angažman svih oporbenih političkih stranaka baš u vrijeme europskih izbora i stvaranje dojma da se sada produljuje rok za odlazak u mirovinu na 67. godina, eto voljom ministra Pavića ili ove Vlade – obrnuto. Smisao mirovinske reforme bio je da mirovne budu veće, da se riješi diskriminacijski status pojedinih kategorija umirovljenika, što smo ispravili, i da trošak cijelog sustava bude dugoročno održiv za proračun", naglasio je.

Ponovio je da, u odnosu na doprinose, u proračunu nedostaje otprilike 18 milijardi kuna za isplatu mirovina. "Onaj tko to ne razumije, onda ne razumije niti logiku fiskalne konsolidacije koju imamo", ustvrdio je.

Plenković je istaknuo da njegova Vlada nije nastavila voditi politiku zaduživanja, već se rast koji Hrvatska ostvaruje u njezinu mandatu temelji na racionalnom vođenju javnih financija.

"Dakle, trošimo koliko prihodimo, i to smo dokazali dva puta usprkos i unatoč isplatama državnih jamstava za brodogradilišta, kao nasljedstvo ranijih vlada. Sve smo to uspjeli i na tom tragu idemo prema projekcijama državnog proračuna za 2020. godinu", poručio je Plenković.

Brkić: Idemo dalje brinuti se o problemima građana i rješavati probleme u državi

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u srijedu da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće jednoglasno podržali predložena imena novih ministara istaknuvši kako idu dalje brinuti se o problemima građana i rješavati probleme u državi.

"Predsjedništvo i Nacionalno vijeće je donijelo odluku i jednoglasno su je svi podržali. Idemo dalje brinut se o problemima građana i rješavati probleme koje imamo u državi", rekao je Brkić novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.

Na novinarski upit kako će javnost reagirati s obzirom na to da se radi o ljudima koji nisu poznati u stranci, odgovorio je kako će vidjeti kako će javnost reagirati na to, a "osobno mislim  da ćemo promjeniti negativne trendove i da ćemo se početi baviti rješavanjem problema za što nas je narod i izabrao".

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potvrdio je da je jedan od smijenjenih ministara, a iz Vlade odlaze i ministrice Gabrijela Žalac i Nada Murganić.

Tolušić je izjavio da će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica Marija Vučković nastaviti "isti ili još bolji posao", a Murganić kako je mirno prihvatila odluku premijera Andreja Plenkovića da bude dio rekonstrukcije Vlade, a nada se da će njezin odlazak dati šansu za nova rješenja.

Vrdoljak zadovoljan rekonstrukcijom Vlade

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izrazio je u srijedu zadovoljstvo predloženom rekonstrukcijom Vlade i smatra da će se sada više razgovarati o političkim prioritetima i o stanju u društvu, a potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ocijenio je da se radi o poznatim imenima iz HDZ-ove baze kojima treba dati priliku.

Nakon sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima, Vrdoljak je rekao kako ovime nije ništa završilo nego tek počinje.

"Zadovoljan sam ciljevima koje smo zacrtali, da se skinu tereti s leđa i da se uđe u period kad će se razgovarati o političkim prioritetima i o stanju u društvu. Dosad najveća rekonstrukcija ijedne vlade u Hrvatskoj bi trebala donijeti da se u društvu razgovara o sadržaju", kazao je Vrdoljak.

"Imena su poznata, to su ljudi koji su iz HDZ-ove baze i imaju iskustva u određenim područjima. Dajmo im priliku", rekao je Brkić novinarima nakon sastanka na kojem je premijer Andrej Plenković koalicijskim partnerima predstavio imena novih ministara.

Navevši kako je "pušten bijeli dim", Brkić je podsjetio i da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a bili jedinstveni kod donošenja te odluke. Smatra kako sada treba gledati naprijed i baviti se problemima koji tište građane i javnost.
"Građani su nas izabrali da rješavamo probleme a ne da se bavimo prepirkama, unutarstranačkim i unutarkoalicijskim obračunima i sl. To je neodgovorno i za to nas građani nisu birali", istaknuo je Brkić.

Šef Hrvatske demokršćanske stranke Branko Hrg rekao je da su svi koalicijski partneri podržali Plenkovićeve prijedloge.

Izvanredna sjednica Sabora u petak

Izvanredna plenarna sjednica Hrvatskog sabora trebala bi već večeras, prema neslužbenim najavama, biti sazvana za petak, 19. srpnja, u 17 sati.

Prije sjednice Sabora od jutra će zasjedati sedam matičnih odbora za sedam budućih ministara u rekonstruiranoj Vladi, na kojoj će članovi Odbora saslušavati kandidate za ministre. Pravila predviđaju da se o novim ministrima ne raspravlja na plenarnoj sjednici nego se o njima samo glasa.

Prije sjednice odbora u 8,30 sati sastat će se Klub zastupnika HDZ-a, a očekuje se da će tada premijer Andrej Plenković predstaviti kandidate za nove ministre.

Premijer će, očekuje se, i na svakom od sedam odbora predstaviti kandidata za svog novog člana kabineta.
Tako bi na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao predstaviti dva nova potpredsjednika Vlade Davora Božinovića i Zdravka Marića, ali i budućeg ministra uprave Ivana Malenicu.

Rasprava o Malenici mogla bi se provesti na zajedničkoj sjednici Odbora za Ustav i Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, što će biti u nadležnosti njegova rada.

Buduća ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković bit će ispitivana na Odboru za obitelj, mlade i sport, a nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković pred članovima Odbora za poljoprivredu.
Josip Aladrović, koji bi trebao voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, bit će ispitivan na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, dok će budući ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman biti predmet zanimanja članova Odbora za vanjsku politiku.

Novi ministar državne imovine Mario Banožić će pred Odbor za gospodarstvo, dok će budući ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić pred Odbor za regionalni razvoj i fondove EU-a.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 10:49