StoryEditor
Hrvatskauoči dana sjećanja

Plenković položio vijence za poginule radnike ‘Borova‘: Ustrajat ćemo na politici pomirbe, suživota i okrenutosti budućnosti

Piše Jutarnji.hr
17. studenog 2020. - 17:31
 Vlado Kos/Cropix

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991-2020. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta". Uz predsjednika Vlade u Vukovar su došli i ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić.

Plenković je posjetio tvornicu obuće Borovo, a nakon toga je položio vijenac kod spomenika poginulim i nestalim zaposlenicima Borova u Domovinskom ratu. Nakon toga je kratko govorio o poslovanju tvrtke, a potom i o sutrašnjem blagdanu, to jest Danu sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, prenosi Jutarnji.hr.

- Borovo danas ima 600 zaposlenika, što u Vukovaru, što diljem Hrvatske. Dogodine će biti 90 godina tvrtke i čestitamo svima vama i radnicima na toj obljetnici. Drago mi je da su mjere koje je Vlada ove godine donosila urodile plodom i da smo zadržali zaposlenost i nastavak poslovanja za koji vjerujem da će u 2021. biti još intenzivniji - rekao je Plenković.

Na pitanje što je ova Vlada učinila za Vukovar, premijer je rekao:

- Ova Vlada je puno toga napravila za Vukovar i u njoj nema resora u kojem nije dan poticaj razvoju Vukovara. Izrazito puno smo učinili kroz sam Fond za grad Vukovar kroz koji je u četiri godine dano više od 230 milijuna kuna, dana je i podrška sufinanciranju obnove Vukovarskog vodotornja, vraćena je i Hrvatska vojska u Vukovar... Zaista smo jako puno toga učinili, nabrajao je premijer.

Plenković je upitan i o današnjem nesporazumu, to jest pogrešnoj informaciji da će državni tajnik Zvonko Milas zajedno s delegacijom Srpskog narodnog vijeća sudjelovati u polaganju vijenca u Dunav, nakon čega je uslijedila žestoka reakcija vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

- Tu je došlo do nekog nesporazuma i glasnogovornik Vlade danas je to objasnio. Gospodin Milas danas nije mogao biti na Ovčari zbog viroze, a što se tiče ovih drugih aktivnosti to je sam gospodin Pupovac danas objasnio, rekao je premijer.

Na izjave gradonačelnika Penave koji je rekao da se u Vukovaru danas "izjednačava krivnja", rekao je:

- Ne gledam te izjave, mi smo došli odati počast žrtvama Vukovara i palim braniteljima. Mi radimo i na pomirenju i nema tog procesa koji će promijeniti taj smjer kojeg ćemo se držati. Važno je da se uz poštovanje digniteta Domovinskog rata ide naprijed u duhu pomirbe - rekao je.

Na pitanje boji li se da bi Kolona sjećanja mogla rezultirati novim zarazama, premijer Plenković je rekao da očekuje od svih sutra u koloni da budu disciplinirani i da sve prođe u najboljem redu i da se izbjegne ponašanje koje bi moglo doprinijeti zarazi.

- Okupljanje je ujutro u 10 sati blizu bolnice pa misa na Memorijalnom groblju, a što se tiče same Kolone sjećanja tu će se nastojati držati razmak i hodati u grupama po 25 osoba.

Upitan da komentirao odluku predsjednika Milanovića da ne bude u koloni sjećanja, premijer je kratko rekao "to je njegova volja".

Premijer obišao tvornicu: Drago mi je da su mjere koje je Vlada donosila za očuvanje radnih mjesta bile korištene i ovdje, i to pravodobno i uspješno


Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u utorak u Vukovaru pogone "Borova" poručivši kako će Vlada i dalje pomagati toj tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.

"'Borovo' danas ima 600 zaposlenika i nastoje biti kvalitetni sa svojim proizvodnim asortimanom. Dogodine će biti 90 godina 'Borova' i čestitamo na tome upravi i zaposlenicima", kazao je premijer Plenković nakon što se zadržao u razgovoru s predsjednicom Uprave "Borova" Gordanom Odor u čijoj pratnji je i obišao pogone tvrtke.

Podsjetio je kako je "Borovo" u gotovo stopostotnom državnom vlasništvu pa je Vlada u nekoliko navrata potpomogla njegovo poslovanje.

"Drago mi je da su mjere koje je Vlada ove godine donosila za očuvanje radnih mjesta bile korištene i ovdje, i to pravodobno i uspješno", ocijenio je premijer Plenković.

Također je kazao kako je Vlada brojnim mjerama do sada pomagala Vukovar, a to će nastaviti činiti i u budućnosti.

Uz premijera Plenkovića bio je i ministar obrane Mario Banožić te savjetnik premijera Damir Krstičević.

Plenković je u Vukovar stigao kako bi u srijedu bio nazočan obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, a večeras će upaliti i svijeću ispred vukovarske bolnice. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 18:08