StoryEditor
HrvatskaSjednica Vlade

Plenković o popuštanju mjera: ‘Tijekom vikenda ćemo imati konzultacije sa Stožerom, epidemiolozima i ekonomskim timom, da vidimo što možemo napraviti‘

Piše PSD.
21. siječnja 2021. - 12:55
Damjan Tadić/Cropix

Sjednica Vlade održava se Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na dnevnom redu je uobičajena informacija o aktualnom stanju vezanom za potres i informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, prenosi N1.

Uvodno se okupljenima obratio predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

- Nadam se da ćemo do izglasavanja Zakona o obnovi postići ključni konsenzus, koji se prvenstveno tiče financiranja same obnove, rekao je Plenković.

Povoljnom je ocijenio i situaciju s epidemijom koronavirusa, kazavši da je i incidencija pala u zadnja dva tjedna te da je Hrvatska u ovom trenutku u Europskoj uniji na petom mjestu kad se radi o broju slučajeva zaraze na milijun stanovnika.

- Moramo i dalje biti oprezni. Želimo odgovornim ponašanjem naših sugrađana i poštivanjem mjera, koje nisu potpuno restriktivne, što mnoge druge zemlje nemaju, ukoliko se ovakav trend nastavi, tijekom vikenda ćemo imati konzultacije sa Stožerom, epidemiolozima i ekonomskim timom Vlade, da vidimo što možemo napraviti od 1. veljače, rekao je Plenković, dodavši da je situacija po pitanju epidemije u ovom trenutku dobra.

Čestitao je i novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris, kazavši da se raduju novoj suradnji.

Beroš: Imamo 32 posto manje novozaraženih u odnosu na prošli tjedan

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je uoči sjednice vlade u četvrtak kako u odnosu na prošli tjedan bilježimo 32 posto manje novozaraženih covidom-19, a današnji podaci govore o 39 bolesnika manje na bolničkom liječenju te 15 manje na respiratoru.

Beroš kaže kako i dalje imamo visoke brojke umrlih koje tjeraju na oprez. "Očekivali smo da će brojevi preminulih početi padati, to se nije dogodilo, međutim, među onima koji se hospitaliziraju ipak nema toliko teških kliničkih slika", kazao je

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 60.958 osoba, među kojima su 7.843 osobe primile dvije doze.

Beroš je rekao kako u Hrvatskoj nije dosad zabilježen novi soj koronavirusa, te se u skladu s preporukama planira veći broj sekvenciranja virusa.

O tome je jučer bilo govora na Znanstvenom vijeću Europske komisije jer su u Europi zabrinuti zbog nove varijante virusa pa se preporučuje veći broj sekvenciranja genoma u situaciji kada se na nekom području pojavi veći broj zaraženih, što smo imali nedavno u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, te pri dolascima iz visokorizičnih zemalja, poput Južnoafrička republike i Velika Britanije, pojasnio je.

Beroš kaže kako će se sekvencioniranje raditi u ustanovama koje imaju uređaj za takvu vrstu genske analize, poput Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a vjeruje i da će se uključiti i znanstvena zajednica jer većina instituta ima takve uređaje. 

Kad je riječ o popuštanju mjera u Hrvatskoj, Beroš kaže kako je broj novozaraženih samo jedan element na osnovu kojeg se procjenjuje što s mjerama, no na to utječu i zimski mjeseci, epidemiološka situacija u okolini, pojava novih sojeva virusa, povećana mobilnost s obzirom na početak školske godine itd.

"Mislim da bi bilo najgore u ovom trenutku razmišljati o koracima koji nisu utemeljeni. Veći dio Europe ide ka zaoštravanju mjera tako da nije realno očekivati popuštanje dok epidemiološka situacija ne bude jamčila neku sigurnost", rekao je Beroš. 

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 13:08