StoryEditorOCM
HrvatskaIZ BRUXELLESA

Plenković o Milanoviću: ‘Ne znam što se u tom košmaru u njegovoj glavi zbiva, vidimo jednog gubitnika. A Turudić...‘

Piše vijesti sd
22. ožujka 2024. - 16:02

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu novinarima u Bruxellesu. Čestitao BiH na otvaranju pristupnih pregovora s EU. "Odluka je donesena sinoć nakon puno truda, rada i ispunjavanja kriterija", kazao je. BiH je, kazao je, sada ulovila korak s ostalima koji su u pristupnom procesu. "Jedan veliki politički uspjeh u vrlo zahtjevnim okolnostima, drago mi je da smo kao Hrvatska pomogli BiH, svim srcem", kazao je.

Novinari su ga pitali o tvrdnjama predsjednika Zorana Milanovića, koji je o pitanju BiH kazao da se ovo moglo postići i ranije.

"Njegov diletantizam, izolacionizam, svađalaštvo i vrijeđanje nisu karakteristični samo za domaću politiku, on to prenosi i u stranu politiku. On jako šteti Hrvatskoj. Riječ je o osobi za koju bih rekao da više ni de facto niti de iure nije predsjednik Hrvatske", kazao je.

Ocijenio je da predsjednik u mandatu nije primio skoro nikoga i da nikamo nije išao te je dodao da Milanović, kao premijer nije ništa napravio po pitanju BiH. "Odredio je datum izbora usred tjedna, znači staviti u nejednak položaj građane koji ne žive u Hrvatskoj. Tu se u praksi vidi kakav je stvarno njegov stav prema Hrvatima koji žive izvan Hrvatske. Stavlja ih u nepovoljan položaj", rekao je.

Govoreći o Milanovićevoj politici uvjetovanja, kazao je kako se Milanović prije godinu dana žestio na zastupnike u Saboru, da će on progoniti one koji glasaju za ratifikaciju sporazuma o Finskoj i Švedskoj u NATO savezu.

"Postale su članice, od njegovih tlapnji ništa. Riječ je o jednom potpunom luzeru, bez utjecaja i ikakvog kredibiliteta. Ja ga ovdje nikada ne spominjem, ali ako netko pita i kada im kažete, onda se čude i kolutaju očima, kako je moguće da netko tako flagrantno krši Ustav. Sjetite se njegovih izjava o sapunu i parfemu vezano za BiH. Ovo što on radi je loše i destruktivno", rekao je Plenković.

‘Da narod vidi tko je normalan...‘

Novinari su mu ukazali na izjave s Milanovićeve pressice, a Plenković je kazao da ju nije pratio. "Poručujem mu, ako si takav hrabar političar. Idemo na izbore, sučeljavat ćemo se, da narod vidi tko je normalan, a tko nije", rekao je. Ocijenio je kako Milanović napada sve redom i pitao hoćemo li mi kao društvo tolerirati nasilnika koji "iz osobnih interesa radi ovo što radi?"

image

Andrej Plenković u Bruxellesu

John Thys/AFP

Ocijenio je da je stanje u Hrvatskoj odlično, a da je Milanović tu da uvjeri Hrvate kako imamo problem. "Ne, mi imamo problem, svi skupa, s njim", rekao je i dodao da se s time trebaju pozabaviti stručnjaci. Novinari su mu kazali i da je Milanović objavio da nije dao ostavku jer bi onda na mjesto predsjednika došao netko iz HDZ-a.

"Ne znam što se u tom košmaru u njegovoj glavi zbiva. Vidimo jednog gubitnika, sada jednog verbalnog nasilnika koji nažalost dobiva odjek jer ga ljudi prenose jer je on formalno predsjednik. Da ga ne prenose svi bi živjeli normalno, a ovako kroz kršenje ustava moraju slušati halucinantne teze kojima se on bavi", rekao je.

"Ako misliš na izbore, dođi. Hoćeš odmah u prvu jedinicu, idemo, izvoli", rekao je. "Nismo mi njegov krug prijatelja da moramo slušati njegove gluposti", rekao je. Ocijenio je da imaju posla s nekim s kim ne žele biti u istoj sobi. Novinari su ukazali na još jednu izjavu u kojoj je predsjednik rekao da "ih treba sve pohapsiti." "Onda smo došli u fazu nužne, hitne institucionalne pomoći", rekao je. Rekao je da će Ustavni sud raditi ono što mu je u ovlastima, da se on u to neće miješati.

Zaštita za Turudića?

Onda su novinari pitali o propucavanju automobila Ivana Turudića. Kazao je da je to zabrinjavajuće i da očekuje da se policija oglasi. "Ne znamo kada se to dogodilo, je li slučajno ili je plod ovog ozračja koje se stvorilo u posljednje vrijeme", kazao je i rekao da je kontaktirao Medveda, zaduženog za nacionalnu sigurnost, da SOA i MUP naprave procjenu i vide treba li Turudiću dati zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:47