StoryEditor
HrvatskaPORUKA IZ VLADE

Plenković: Nemojte se rukovati. Ja sam se neki dan rukovao jer mi je već dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, ali nemojte se rukovati!

10. rujna 2020. - 12:09
Goran Mehkek/Cropix

 Premijer Andrej Plenković poručio je građanima u četvrtak sa sjednice Vlade da slušaju ministra zdravstva Vilija beroša i epidemiologe i da se ne rukuju, te da vode računa o higijeni, distanci i dezinfekciji.

"Vodimo računa o odgovornosti i tri točke - higijena, distanca, dezinfekcija. Nemojte se rukovati. Ja sam se neki dan rukovao jer mi je već dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, ali nemojte se rukovati. Slušajte ministra Beroša i naše epidemiologe", rekao je Plenković u uvodu sjednice.

Vezano za početak školske godine, Plenković se zahvalio svima u sustavu obrazovanja te izrazio nadu da će činjenica da je 92 posto škola odabralo model A, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, proći dobro. 

Što se tiče nabave borbenih aviona, premijer je izvijestio da su jučer zaprimljene ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela. Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Sjedinjene Američke Države nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30. 

Riječ je o avionima četvrte generacije zapadne tehnologije koji su kompatibilni s NATO standardima i trebali bi zamijeniti postojeće avione MIG-21, kojima za nekoliko godina istječe vijek trajanja.

"Cilj Hrvatske je da zadržimo vojnu sposobnost zaštite hrvatskog neba radi sigurnosti naše zemlje. Jučer je završena faza dostave ponuda i sljedeća tri mjeseca trajat će proces evaluacije", rekao je premijer.

Povjerenstvo je imenovano, a oni koji nisu u njemu htjeli sudjelovati imat će prigode reći svoje stajalište na tijelima poput saborskog Odbora za obranu ili mišljenja Vijeća za obranu. Konačnu odluku o kupnji donosi Vlada. 

Što se tiče Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, izvijestio je da su jučer na Vladi prihvatili velik broj amandmana brojnih zastupnika i saborskih klubova. 

"Očekujem da se sutra sa što većom potporom donese ovaj Zakon i da nakon toga krenemo u formiranje fonda, izradu programa mjera i u konkretnu obnovu grada", rekao je Plenković.

Podsjetio je da su nedavno posjetili Međimursku i Varaždinsku županiju te otvorili Osnovnu školu Vladimira Nazora u Pribislavcu, koju je Vlada financirala s 33 milijuna kuna, a dio je podnijela lokalna vlast.

"To je dobra poruka, osobito što je 70 posto đaka nove škole pripadnika romske nacionalne manjine, a naša je inkluzivna politika vrlo jasno kazala da nam je cilj da što veći broj romske djece ostane u školskom sustavu kroz cijeli sustav obrazovanja", istaknuo je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. rujan 2020 13:49