StoryEditor
Hrvatska'nisam mogao naslutiti'

Plenković napokon progovorio o skandalu s 'talijanskom Dalmacijom': Ovako nešto nisam očekivao, to je krivo i pogrešno; Oglasili se i Krstičević, Brkić te Pejčinović Burić

Piše JL, Hina
11. veljače 2019. - 18:18
plenkovic_ploce17-310119

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak poslijepodne je, komentirajući istup predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, izjavio da ga je zbog njegove izjave 'živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija', nazvao i rekao mu da je takva izjava neprihvatljiva, piše Jutarnji list.

- Moram priznati da ovako nešto nisam očekivao, ja i gospodin Tajani imali smo kvalitetan odnos svih ovih šest godina koliko ga poznajem, nikada dosada nisam čuo da je ičim dao naslutiti ovako nešto. Ne želim ga opravdavati, izjavio je između ostalog hrvatski premijer, napominjući da iako je Tajani izjavu dao na skupu potomaka žrtava izbjeglih Talijana i onih koji su završili u fojbama, to ga ne može 'ekskulpirati od formulacija koje su svima u Vladi, HDZ-u i meni osobno neprihvatljive'.

'Živjela talijanska Dalmacija!': predsjednik Europskog parlamenta u Trstu šokirao neprimjerenim izjavama, što se krije iza otvoreno iredentističkog incidenta?

Zašto je izostala pravovremena reakcija hrvatskih institucija na sramotne izjave o 'talijanskoj Dalmaciji'?

Plenković je rekao i da očekuje Tajanijevo pojašnjenje u nekom priopćenju ili javnom nastupu te da ne želi dodatno tumačiti značenje njegova istupa iako priznaje da je izrečena formulacija jasna u mjeri da se teško može interpretirati da je značila nešto drugo. - Uvjeren sam da nije mislio na teritorij, dodao je.

'Talijanska Dalmacija' stigla je s batinama, ricinusovim uljem, logorima, strijeljanjima i vješanjima': Šibenčanin uputio kritiku Tajaniju, ali i hrvatskoj Vladi

Na pitanje novinara smatra li Tajanija i dalje svojim velikim prijateljem, što je dosad u svojim javnim istupimaviše puta isticao, Plenković je odgovorio 'mi smo kolege'.

- On je jedan od ključnih ljudi naše prijateljske stranke u Italiji, ovo što je izgovorio je krivo i pogrešno i ja sam to jasno dao do znanja. Vidjet ćemo što će biti sljedeći korak, ovo što sam napravio je normalna stvar da ga direktno nazovem, da mu kažem da je ta njegova izjava izazvala opravdane i žestoke reakcije u Hrvatskoj, zaključio je Plenković.

Brkić: Ne daj Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkićosudio je u ponedjeljak revizionističku izjavu predsjednika Europskog parlamentaAntonia Tajanija o Istri i Dalmaciji poručivši: "ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri".

"Hrvatski narod jako dobro zna povijest koja nas je pogodila u Drugom svjetskom ratu i ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri", rekao je Brkić novinarima prije početka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o Tajanijevoj izjavi.

Poručio je i da Tajani te svoje ideje "prodaje negdje drugdje jer u Hrvatskoj to mu neće proći".

"Ovo je hrvatska država, za nju je puno krvi palo. Stvorena je u Domovinskom ratu i hrvatski branitelji i hrvatski narod to sigurno neće dozvoliti. On ako mu to prolazi neka prodaje u Europskom parlamentu, u Hrvatskoj neće", kazao je Brkić.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani govorio je na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbe u Basovizzi.

Govor je pozdravima "talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji". 

Pejčinović Burić: Revizionizam je neprihvatljiv

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić osudila je u ponedjeljak izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija istaknuvši da se radi o neprihvatljivom revizionizmu posebice kada dolazi od visokog dužnosnika koji predstavlja EP, jednu od institucija EU koja je nastala upravo na tome da se u Europi više nikada ne pojavi rat.

"Držimo potpuno neprimjerenim da takve izjave dolaze od bilo koga, posebno ne od predsjednika EP-a", rekla je.

Tajani je na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi relavitizirao posljedice fašističke vladavine i poručio "živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

Burić je, na novinarski upit traži li to neku oštriju sankciju EU ili Hrvatske, odgovorila kako je sada na EP-u da se o tome očituje. "O tome što ćemo napraviti ćemo vidjeti. U svakom slučaju revizionizam kakav smo čuli u dijelovima govora je svakako neprihvatljiv", kazala je.

Smatra kako nije dobro da se to događa, posebice u ozračju priprema za nove izbore za EP.

Naglasila je da slanje takvih poruka ide u korist onima koji žele Europu drukčiju nego se gradi cijelo vrijeme u EU.

"Dakle, nije na tragu pomirbe, suživota i svih civilizacijskih vrijednosti na kojima je sagrađena EU", rekla je Pejčinović-Burić. 

Krstičević osudio Tajanijev istup

- Hrvatska je samostalna i suverena država, Istra i Dalmacija su hrvatske regije s dugom poviješću i izjave talijanskog predsjednika EU parlamenta smatram neprimjerenima i osuđujem takvu retoriku, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević reagirajući na Tajanijev istup.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 11:17